Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZETELERİN internet sitelerinde hani "şok resimler", "padişahların özel hayatları" yaahut "çözülemeyen surlar" vesaire gibisinden bazı kutular vardır; "Haydi, tıklayın" denir ve her tıklamanız sitenin daha fazla reklâm almasını sağlar ya...

        Dün bir gazetenin internet sitesindeki böyle bir kutuyu merak edip tıkladım, çıkan yüz küsur fotoğrafın tamamını gördüm ve böyle yapmakla hem sitenin tıklama sayısını arttırdım hem de reklam gelirine de karınca-kararınca katkıda bulundum!

        Ama hakikaten değdi! Zira tıklatma hevesi uğruna millete yanlış bilgiler verilmesinin, Türkçe'nin zavallı bir hâle getirilmesinin, mesleğe saygı ile "itina" kavramının ayaklar altına alınmasının ve "yazı" niyeti ile karalanan saçmalıkların gazetelerin internet sayfalarında hiçbir denetimden geçmeden yeralmasının bundan daha güzel örneğini bulabilmek zordu!

        Bir gazetenin internetteki sayfasında tıkladıkça açılan resimler hakkında yazılmış açıklamalardaki Türkçe ve bilgi sefaletinden birkaç örneği, imlâlarına ve ifadelerine dokunmadan aynen naklediyorum:

        * Osmanlı donanma memurları ve başmüftüsü 1. Dünya Savaşı sırasında çekilmiş bu karede Gelibolu haritasını inceliyor (Fotoğrafta, Osmanlı donanma memurları değil; Başkumandan Vekili Enver Paşa ile Alman generaller var, "başmüftü" zannedilen kişi de zamanın şeyhülislâmı Musa Kâzım Efendi!).

        "GEOMETRİK SİNAN" KİM?

        * 31 ülkeden 400 sporcu Taylan'da dünyanın en büyük kareografisini yaptı ("Taylan" denen yer "Tayland" ama ortada "kareografi" yani doğru şekli ile "koreografi" falan değil, paraşütçüler var ve fotoğraf da atlamanın ardından çekilmiş).

        * Suudi Arabistan Mescidi Nebevi 1900'lü yıllar ("1900'lü yıllar" ifadesi Türkçe'de 20. yüzyılın ilk senelerini ifade etmek için kullanılır ama Hazreti Muhammed'in Medine'deki türbesinin fotoğrafı 1990 ların sonunda tamamlanan düzenlemeye ait).

        * Memphis te bir hayvanat bahçesi (Fotoğrafta önemli olan hayvanat bahçesi değil, öndeki tabelâda görünen "Hayvanat bahçesine bugün beyazların girmesine izin verilmiyor" yazısı).

        * Tüm zamanların en çok satan rapçiler 17 yıl önce ölen Tupac (Cümlenin şifreyi andıran Türkçesi bir tarafa, rap müzisyeni Tupac Amaru Shakur 1996'da, yani bundan 18 sene önce öldü).

        * Katrina Kasırgası sonrası karayolu (Karayolunun değil, Mississippi Nehri üzerindeki bir otoyolun kasırgadan sonraki fotoğrafı).

        * Geometrik Mimar Sinan tarafından 1543 yılında inşa edilen İstanbul'daki Şehzade Camii, temelini oluşturan desenler (İfadenin meramını anlayabilene helâl, bu ifadeyi yazan da "Geometrik Mimar Sinan"a kurban olsun!)

        * ABD'li organize suç örgütü liderlerinden Lucky Luciano Mugshot 1931 ("Mugshot" diye tutukluların poliste cepheden ve yandan çekilen fotoğraflarına denir ve bir zamanlar Amerika daki İtalyan mafyasının güçlü babalarından olan "Lucky" yani "Şanslı" Salvatore Lucania'nın soyadı değildir!)

        "TURKENGLISH" ÇORBASI

        * Irkçılığa karşı durarak 'yalnızca beyazlara ait bir çeşmeden su içen siyasi Amerikalı ("Siyasi Amerikalı" mı?!?)

        * Birinci Dünya Savaşı nda acaklarını kaybeden asker biraldo oynuyor (Âââh imlâ, dikkat, özen ve mesleğe saygı! Nerelerdesiniz?).

        * Jesse Owens Nazi Almanyası'nda

        1936 Yaz Olimpiyatları'nda uzun atlama kazandıktan sonra ("Uzun atlama kazanmak?")

        * Mekke, Suudi Arabistan 1800 s. ("Arabistan 1800's" ifadesi ne güzel bir "Turkenglish" yani "Türkçe-İngilizce çorbası" değil mi? Üstelik fotoğrafın altında "1880" yazılı olduğu halde!).

        * Sağlam kaya oyulmuş İran evleri, 700 yıl önce inşa edilmiş ve hala insanlar yaşıyor (Türkçe mi yoksa yüz kelimeden ibaret Afrika dillerinden biri mi?).

        * 1937 yılında Eyfel kulesi inşaatı. (Eiffel'in inşası 1889'da tamamlandı, 1937'de çekilen fotoğrafta kuleye aydınlatma kabloları ve lâmba döşeyen elektrikçiler görülüyor).

        Tıklayın beyler, hanımlar, tıklayın! Tıkır tıkır tıklayın ve her tıklamanızda biraz daha cahilleşin!

        Diğer Yazılar