Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇTİĞİMİZ yılın sonunda FETÖ üyeliği suçlamasıyla tutuklanan Pastör Andrew Brunson, ABD ve Türkiye arasında önemli bir gündem maddesi olmaya devam ediyor.

        Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mayıs ayında yaptığı görüşmede bizzat Brunson’ın iadesini istemişti. En son New York’taki BM Zirvesi kapsamında yaptıkları ikili görüşmede de yine aynı talep dile getirildi.

        Andrew Brunson

        Cumhurbaşkanı Erdoğan her seferinde Fethullah Gülen’e işaret ediyor. Perşembe günü yaptığı açıklamada “Bizden papaz istiyorlar, sizde de bir papaz var, verin yargılayalım diyorum” ifadesini kullandı.

        Bu sözler ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’e basın toplantısında hatırlatılınca, “Bu tür bir şeyin söz konusu olabileceğini zannetmiyorum” diyerek takas ihtimalini reddetti.

        Peki liderlerin masasına bu kadar sık konu olan Andrew Brunson kim? Bazılarının iddia ettiği gibi Amerikan ajanı olduğu için mi Washington ısrarla iadesini talep ediyor? Yoksa bu ısrarın başka bir nedeni mi var?

        Pastöre yöneltilen FETÖ üyeliği suçlamasının detaylarını bilmiyorum. Devam eden bir yargı süreci var. Öte yandan Brunson’ın iadesini Trump yönetiminin önemsemesinin, pastörün ajan olduğu yönündeki spekülasyonlardan çok daha görünür bir sebebi var: Brunson Evanjelist bir din adamı. Trump, Evanjelistlerden büyük destek aldı. Protestanların tamamından aldığı oy yüzde 80’in üzerinde idi. Brunson’ın iadesi için Trump’ın yardımcısı Evanjelist Mike Pence büyük çaba harcamıştı.

        Kısacası ajan mıdır değil midir bilmem ama bu pastörün ABD’de önemsenmesinin son derece akla yatkın ve komplodan uzak bir yönü var, o da siyasi hesap...

        BU NEYİN İNADI?

        DANIŞTAY’ın yaz saati uygulamasını durdurma kararı vermesine rağmen hükümetten aynı istikamette devam edecekleri açıklaması geldi. Yani uygulamanın sürmesi için düzenleme yapılacak. Gerekçe olarak enerji tasarrufu sağlandığı söyleniyor.

        Bu uygulama, sabahları bitmeyen karanlık ve çocukların okulu depresif bir yer olarak bellemesi uygulaması olarak yer etmeye başladı. Kime sorsam, çocuğu sabah uyanmakta zorlanıyor. Ders zili çaldığında bile, kışın ortalık gece gibi. İnsanlar gün doğmadan yollarda, otobüs kuyruklarında...

        Bu, iş çıkışı karanlıkta yola dökülmeye benzemiyor. Karanlıkta uyanmak, hazırlanmak, yola koyulmak insan psikolojisini çok kötü etkileyen bir durum. Üstelik çoğu Avrupa ülkesiyle aramızdaki saat farkı 2’ye çıkıyor, işler aksıyor vs... Neden bu kararda bu kadar inat ediliyor? Hazır Danıştay iptal demişken niçin inatla buna karşı düzenleme yapılıyor, anlamam imkânsız...

        BİRAZ FARKLILIK

        BİRÇOK sağlık sorununun çözümü için mutfağınızdaki yağları çeşitlendirmeyi hiç denediniz mi?

        Ben yıllarca sadece zeytinyağı kullandım. Zeytinyağı hâlâ baş tacım ancak zaman zaman farklı yağlara da yer açınca büyük faydasını gördüm. 3 tavsiyem var:

        1) Ceviz yağı: Her markette var ve kalp için çok faydalı. Haftada bir yemeklerinizde kullanırsanız farkı görürsünüz.

        2) Badem yağı: Hep kozmetik olarak kullandık ama mutfak için üretileni de var ve kilo vermeyi hızlandırıyor.

        3) Kaju fıstığı yağı: Bulması diğer ikisine göre biraz daha zor ama üreten yerler var. Yurtdışında bulması daha kolay. Kaju yağı kemikler için çok iyi, dolayısıyla özellikle 50 yaş sonrası kadınlara öneriliyor.

        AZERBAYCAN’IN INTERPOL’E BİLDİRDİĞİ 4 İSİM

        AZERBAYCAN, Dağlık Karabağ’a giden Ufuk Uras, Ali Bayramoğlu, Erol Katırcıoğlu ve Sait Çetinoğlu hakkında Ermenistan üzerinden bölgeye ulaştıkları için tutuklama kararı çıkardı. Dağlık Karabağ, Ermenistan’ın işgali altında olduğu için Azerbaycan, bu topraklara Ermenistan üzerinden gitmeyi suç sayıyor. Öte yandan bölgeye Azerbaycan üzerinden ulaşmak mümkün değil. Ancak Tiflis üzerinden gideceksiniz vs...

        Halbuki Erivan’dan bir araçla 4 saatte ya da uçakla 1 saatten az bir süre içinde başkent Hankendi’ye (Ermeniler Stepanakert diyorlar) varıyorsunuz. Ben de 2009’da Ermenistan’a bir yazı dizisi için gidip oradan Dağlık Karabağ’a geçmiştim. Azerbaycan o dönem beni persona non grata (istenmeyen kişi) ilan etmişti. Uzun süre ülkeye girişim yasaklandı.

        2013 yılında elçilikten bir telefon aldım. Türkiye’den yasaklılar listesinde adımın olmasını garipsediklerini, bunu düzeltmek istediklerini söylediler ve Aliyev’eErmenistan üzerinden Karabağ’a gidişimin siyasi bir kastı olmadığını belirten bir mektup yazmamı talep ettiler. Hakkımdaki karar böyle kalktı.

        Ancak şimdi bu 4 isim hakkında “istenmeyen kişi” ilan edilmenin ötesinde bir tutuklama kararının çıkması, bu isimlerin Interpol’e bildirilmesi çok ciddi bir yaptırım. Dün Ali Bayramoğlu ile konuştum. Yurtdışında birçok konferans veren ve toplantıya katılan bir akademisyen olarak tedirgindi. “Toplantılarımı iptal ettim” dedi, ancak nereye kadar iptal edecek? 5 yıl boyunca yurt dışına çıkamayacak mı?

        Dışişleri kaynaklarıma sorduğumda Interpol’ün giderek daha fazla siyasi bir kurum olduğu, kendisine gelen talepleri buna göre değerlendirdiğini söylüyorlar ama bu isimlerle ilgili Azerbaycan’ın talebini yerine getirip getirmeyeceğini test etmek büyük bir risk olur... Olması gereken bir an önce haklarındaki tutukluluk kararının kalkıp sadece Azerbaycan’a girişlerinin yasaklanması.

        Diğer Yazılar