Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’de yeni bir parti kuruldu. Sayın Emine Ülker Tarhan CHP’den ayrılarak (esasen 2015 seçimlerinde şansının hiç olmadığı da düşünülecek olursa) macera aramaktan kaybedeceği bir şey olmadığı varsayımı ile yeni bir arayışa girmiş ve Anadolu Partisi’ni kurmuştur.

        Önce şu tespiti yapalım. 31.12.2013 tarihini baz alırsak şunu görüyoruz.

        Türkiye’de tam tamına 78 (yetmişsekiz) tane siyasi parti var. Bunların büyük çoğunluğu ne yaparlar ne işe yararlar... Hiçbir işe...

        Mecliste kaç siyasi parti var. Ona bakalım.

        Türkiye’de en kolay iş siyasi bir parti kurmaktır.

        Ankara’da iki odalı bir apartman dairesi kiralamak yeterlidir. Nitekim, dört beş tanesi hariç hepsi böyledir.

        Türkiye’de her siyasi parti (genellikle) bir başka siyasi parti içinden çıkan veya çıkarılan bireyler tarafından kurulmuştur. Örneğin Demokrat Parti, CHP içinde başbakanlık bakanlık yapmış olan dört üye tarafından kurulmuş ve halkın teveccühü ile iktidar olmuştur.

        Bu kural değişmemiştir. CHP tarafından milletvekili yapılan bir hanım, istifa ederek yeni bir parti, Anadolu Partisi’ni kurmuştur.

        Bunun ömrü de 15 Haziran 2015 e kadar yaşam şansı bulsa dahi bulsa bile, O da tarihe gömülecek, listedeki siyasi parti numarası (79) olarak tarihin malı olacaktır.

        Bugün basında, Anadolu Partisi’ne şans veren bir takım yazarlar vardır. Bunlar şahsi görüşlerdir. Ne kadar ciddiyeti vardır. Tartışma konusudur. Hissi yaklaşımlardır.

        Topluma sunulmak istenen öykü şudur: Sanki Türkiye’de ilk defa bir hanım tarafından bir siyasi parti kuruluyormuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu yanlıştır.

        Bakın yazıyorum. Ülkemizde geçmişte hanımların, genel başkan olduğu siyasi partiler kurulmuştur. Halen bu partiler Anayasa’nın himayesi altındadır.

        Örneğin;

        Ayyıldız Partisi Genel Başkanı Serap Gülhan,

        Emekçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sibel Uzun,

        Ezilenler Sosyalist Partisi Genel Başkanı Figen Yüksekdağ,

        Esnaf ve Çiftçi Partisi Genel Başkanı Fatma Türkan Sürmeli,

        Halkların Demokratik Partisi Genel Başkanı Semra Uzunok,

        Ve 79. siyasi parti Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan...

        Elbette bunun yaşamı eski genel başkan hanımların partisi gibi kelebeklerin ömründen uzun olmayacak...

        Siyasi partiler neden kurulur... Teşkilatlanarak, seçimleri kazanıp iktidar olmak için.

        Bizde böyle mi...

        Hiç sanmıyorum. Şimdi biraz da kanunlara bakalım.

        Siyasi Partiler Kanunu’nun 36. Maddesi diyor ki;

        Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerde en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongresini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gurubu bulunması şarttır.

        Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil, o ilin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir.

        Bu duruma göre Anadolu Partisi’nin 15 Aralık 2014 tarihine kadar 41 ilde teşkilat kurmuş olması...(İzmir’de 30 ilçe var) merkez ilçe dahil en az 10 ilçede teşkilat kurmuş olması veya mecliste en az yirmi milletvekili ile grup kurmuş olması gerekmektedir. Bunun zorluğu ve imkansızlığı yakında anlaşılacaktır.

        Yasanın bu emrini yerine getirmek çok zor gibi görünüyor. Varsayalım ki, getirildi. Seçim demek para demek, emek demek, koşmak demek... Ben bunları göremiyorum.

        Sevgili Muharrem İnce,

        Kurultay ve sonrasında sergilediğin dik duruş unutulmadı. Keşke, genç nesiller ve sonradan milletvekili olanlar senden biraz ders alsa idiler.

        Selam Sana...

        Not :Hani sporcuların arkalarında numaraları vardır ya... AK Parti’den müstafi milletvekili İdris Bal “Demokratik Gelişim Partisi”ni kurmuş. Sırt numarası (80) seksen.

        İdris Naim Şahin (AK Parti’den müstafi) O da “Millet ve Adalet Partisi”ni kurdu. Sırt numarası (81)

        Henüz Anadolu Partisi’nin kırkı çıkmadan ülkeye bereket yağıyor. O da tarihteki yerini aldı. Ömürleri kelebek yaşamı kadar görünüyor...Yeni hamile olanlar var.

        Bekleyelim göreceğiz.

        Diğer Yazılar