Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Konak’ta, Bahribaba Parkı Varyant ‘a çıkarken yan tarafta yer alır. Batı Anadolu uygarlıklarına ait pek çok etkileyici arkeolojik eseri barındırır. Kendisi bir müze. İzmir Arkeoloji Müzesi.

        Üç senelik eser toplama ve derleme çalışmalarından sonra 1927 yılında açılmış Basmane’de. Ayavukla (Gözlü) Kilisesi’nde açılmış o tarihte vatandaşın ziyaretine. Dar gelmiş kendine ardına eklenen senelerde. Kültür Park’ta açılmış ikincisi 1951’de. Yetmemiş yine de. Günyüzü ile kavuşturulan yeni antik kentlerden gelen eserler nedeniyle. Konak’ta Bahribaba Parkı içinde 5 bin m²lik bir alanda yeni ve modern bir müze binası inşa edilmiş bunların üzerine. O da ziyarete açıldı 11 Şubat 1984 senesinde.

        TARİH ÖNCESİ

        Müze teşhir salonları, laboratuvarları, depoları, fotoğrafhanesi, kitaplığı, konferans salonu ile her türlü ihtiyaca cevap verebilecek düzende. Batı Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bulunanlara yer verilmiş en üst kattaki birinci galerisinde. Bronz, yüzük taşları ve pişmiş topraktan yapılmış heykelcik, çanak çömlek ve kandil gibi küçük boydaki eserler yer alır buradaki vitrinlerde. Sergilenmiştir tarih öncesi çağlardan, Bizans dönemi sonuna kadar kronolojik bir düzende. Eski İzmir, Çandarlı, Myrina, Foça, Erythrai, Lasos antik kentlerinde arkeolojik kazılarda ortaya çıkmış eserler gün yüzüne. Hazine dairesi bulunurmuş mesela bir bölümünde. Genellikle kapalı oluyormuş müze açık olduğu zamanlar, bir türlü anlam verilemeyen nedenlerle anlatılanlara göre. Altın mezar hediyeleri cam ve bronz eserleri Halikarnas’da bulunmuş olan bronz Demeter’i internette okumaktan ibaret kalıyorsunuz genelde tadilatlar nedeniyle. Vitrinlerin bir kısmı Yunan ve Roma devirlerine ait altın sikkeler ile Venedik Düka’lığı sikkeleriyle doluymuş üstelik bir de.

        VEFALI ZİYARETÇİLER

        Mermerden yapılmış heykel, büstler ile heykel başı portreler karşılıyormuş ziyaretçileri giriş bölümünde. 8 adet vitrin içerisinde, yine mermerden yapılmış küçük boyutlardaki eserlerden söz ediliyor dökümünde. Bronz Atlet Heykeli, ender örnekmiş mesela Arkeoloji tarihinde. Lahitleriyle ün yapmış, pişmiş toprak Urla Klazomenai lahitleri varmış bir de. Geç Helenistik mezarlar dünyanın en zengin koleksiyonları arasında gösterilmekte. Aynı devrin önemli yapılarından ‘‘Belevi Mezar Anıtı’’ tavan kaset kabartmaları da burada imiş üstüne.

        Gördüğüm en zarif ve güzel kadınların bir kısmı buradaydı benim gençliğimde mesela. ‘‘Mermerden’’! Şimdilerde ziyaretçi profili değişti tadilatlar dizini gibi nedenlerden. Şu sıralar, en vefalı ziyaretçileri; merdiven basamaklarında, bina dışındaki sunaklarında, mermer kaidelerinde ikamet eden dizi dizi kedilerle bahsediliyor bu uyuyan müzeden. En kıdemlileri siyah tüylü olanlar sanırım; net olarak belliydi zira giriş kapısının arkasında devriye hallerinden.

        Diğer Yazılar