Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Zeytin ve Mandalin ile başladık. Ot ile devam ettik. Çiçek ile Enginar’ı peşine ekledik. Bahar (Hıdrellez) taze bitti. Sırada çilek, çağla, kiraz bir de bağbozumu var. Kavun-İncir için acele etmeyin, onlar Ağustos-Eylül’de.

        Mevsim, üretildiği çevre, toplandığı dönemdir saydığım ‘‘toprak armağanlarının’’ festivallerini takvimleştirmede asıl olan. Katılım-nitelik-içerik ‘‘yakıtı’’ olur bu festivallerin. Yaptığınız ‘‘aşı’’ sanata dönüştürür hatta ortamını. Toprak-İnsan-Emek döngüsünde, ‘‘değer yargılarımız-tarihi kültürümüzdür’’ bu yolla ölümsüz kalan.

        KARŞILIĞI YOK

        Üstü açık fabrikadır tarım. Görünen, gülen yüzüdür buraya kadar onunla ilgili vurguladıklarım. Bir de madalyonun diğer yüzü var. Aşk-Nefret-Kin-Kavga-Kan saklı o gördüğümüz ‘‘maske yüzün’’ ardında. Anlatanların yalancısıyım;

        Toptancı, üzerinde filizi bitmemiş mandalini aylar öncesinden bağlama kumarını oynuyor. Pazarlığını yapıyor, vadeli çeki kesiyor, malı bağlıyor. Ürün, filize dönüyor, filiz meyveye bürünüyor, çekin vadesi geliyor, üretici koşa koşa tahsilata gidiyor. Banka ‘‘Çekin Karşılığı Yok’’ cevabını veriyor.

        Telefon trafiği başlıyor. Toptancı ‘‘indirim’’ diyor. Üretici ‘‘denize düşen yılana sarılır’’ deme çaresizliğinde yeniden pazarlık ve indirimli çeklere boyun eğiyor. Mandalin ağaçta dalları kırar kıvama geliyor, üretici toptancının malı toplatmasını bekliyor. Ne gelen var, ne giden! Meyve-sebze dalında telefe dönüyor. Üreticinin telefonu çalıyor, toptancı ‘‘bizden bir ekip geliyor’’ diyor. Bahçeye gelen ekip, ‘‘Mal Kalite Kontrolörleri’’ çıkıyor. Çekin günü geliyor, banka veznesinden yine ‘‘Karşılığı yok’’ cevabı alınıyor. Eve dönüyor, kapısında mahkeme celbi buluyor. Davacı; Toptancı. Davalı; Üretici. Dava konusu; Dolandırıcılık.

        BANKA DÖKÜMLERİ

        ‘‘Adalet herkese lazım’’ deriz ya. Banka dökümleri, çek sorgulama dönem belgeleri var Allahtan. Hakim sormuş; ‘‘Malın ilk ne zaman aldın?’’ Toptancı avukatı cevap vermiş; ‘‘Geçen yıl Haziran ayında!’’ Bilirkişi raporuna bakılmış; ‘‘Mandalin şubat-mart filizlenir. Mart ayı meyvelenir. Üretici ile ağaç boş iken anlaşma yapıldığı anlaşılmaktadır!’’ Hakim avukata cevap verir; ‘‘Mal ortada yokken malı alıyorsun, zaten senin olan meyvenin kalitesini neye dayanarak dava ediyorsun?’’

        Avukat cevaplamış; ‘‘Mal Kalite Kontrolörleri Raporuna dayanarak!’’ Hakim kararı yazdırmış; ‘‘Davacının mevsimi gelmemiş ürünü, sonuçlarını bilerek ve kabul ederek satın aldığına. Davalıya karşı olan teminatlarını yerine getirmediğine. Davalının asıl mağdur olduğuna. Davacı toptancının, davalı üreticinin maddi ve manevi zararının Davacı Toptancı tarafından ödenmesine....’’

        Mahkemelerdeki dosyalar bundan ibaret değilmiş üstelik. ‘‘Tarım çevrelerinde; Darp-Adam Öldürmeye Teşebbüs-Cinayet davaları sürüsüne bereket durumda’’ diyor anlatanlar. Fırtına-Kar-Don-Zamansız Sağanak-Su Baskını cabası bir de.

        Aslında, festivalleri bu pencereden görmek gerek bir de!

        Diğer Yazılar