Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Deniz Ticaret Odası Meclisi’nin önemli konukları vardı. Biri; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım. Diğeri; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Kaptan Özkan Poyraz.

        Zamanlama ve mekan mükemmel. Konukların dillendirdiği konu, bir strateji harikası. Ankara kapısında 2 yıldır ÇED onayı beklediğinden yakınılan Büyük Körfez Projesi.

        Müsteşar Poyraz süreç için ilk kez tarih verdi: İzmir Alsancak Limanı’nın büyümesi ve İzmir Körfezi’nin temizliği içerikli ÇED süreci yıl sonuna kadar tamamlanacak.

        Ankara ile iletişim sıkıntısı yaşanan konu hakkında ‘‘nihayet’’ bilgi sahibi olmak güzel. Sonuçta İzmir için kritik bir mesaj. İzmir’deki denizcilik ve ulaşım yatırımları hakkında tek tek ‘‘nihayet’’ bilgilendirildik.

        Liman özelleştirme sürecinde de olsa, kamu yatırımı olarak kabullenilmiş. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sirkülasyon projesi ile bakanlığın körfez liman yaklaşma kanalı çalışması birleştirilmiş. Ortak ÇED aşamaları bitmek üzere. Sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aşaması eksik. Bakanlık Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün görüşü bekleniyor. 2015 sonuna doğru tarama için ÇED’in çıkması söz konusu.

        Bölgenin ekonomik çehresini değiştirecek umutlar filizlendi. Kuzey Ege Dünya Deniz Ticareti hedefli Çandarlı Liman’nın akibetini ‘‘nihayet’’ öğrendik. İkinci ihale sürecinde ve altyapısı planlanıyor.

        Aliağa-Çandarlı Karayolu için Yüksek Planlama Kurulu kararı çıkarılmak üzere. Buraya demiryolu getiriliyor.

        Bir aktarma merkezi dışında lojistik üs olabilmesinin yolları aranıyor. Kemalpaşa’daki lojistik üssü, tek başına demir yolu aktarma algısı içerisinde planlanmıyor. Bir OSB (Organize Sanayi Bölgesi) gibi düşünülüyor. Kara, demir yolu ve demir yolunun limanlarla buluştuğu kapsam değişikliği söz konusu.

        Yat limanları durumu

        Özdere’den Şifne coğrafyasına olan yat limanlarının ÇED’lerinin akibetine de ‘‘nihayet’’ açıklık geldi. Bir kısmının Yüksek Planlama Kurulu onayları çıkmış durumda. Yat bağlama kapasitesinin bu bölge için artırılmasına ihtiyaç duyuluyormuş. Sadece marina değil, kısa süreli bağlama ve barınma için Marinet kavramı getirmeye çalışılıyor. Yerel idareleri işin içine katma çabası var.

        Ayrıca; İZKARAY Körfez Geçiş Projesi için de ‘‘nihayet’’ bir bilgi geldi. ÇED ve projelendirme süreci devam ediyormuş. Yakın zamanda sonuçlandırılacağı söylendi.

        Sayın Binali Yıldırım’a bu konuların ‘‘nihayet’’ dillendirilmesindeki katkısı için teşekkür ediyoruz.

        Akibetimiz bu vesile ile ‘‘nihayet’’ evelenip-gevelenme kapsamından büyük ölçüde çıktı.

        ‘‘2 yıldır ÇED raporu bekliyoruz”dan ibaret cevabın ötesinde bilgiye ‘‘nihayet’’ sahip olunabildi.

        Bunları ‘‘nihayet’’duymak bir de seçime 32 kalaya denk gelmese idi, tüm muhataplar için ‘‘samimi’’ algı yaratacaktı.

        Herkes için geçerli olan bir ata sözü ile bağlayalım. Nihayetinde herkes ektiğini biçiyor!

        Diğer Yazılar