Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hidrojen (h2) gibi patlayıcı Oksijen (O) gibi yanıcı element birleşmiş, Su (H2O) meydana gelmiş. Üstüne; dünyanın da insanın da 3/4 ü olan hayat simgesi materyal oluvermiş. “Her diri şeyi sudan yarattık” deniyor enbiya suresi 30. ayette. Hatta içilince ‘‘dünya varmış’’ dedirtiyor. ‘‘Hem içilince, hem içinde olunması durumunda rahatlatan madde’’ diye ananı da var.

        Birleşmiş milletler 1977 yılında, “su bir insan hakkıdır” demişti. 1992 yılında, “su satılabilen bir metadır” diye değiştirdiler sözlerini. dünya su konseyi başkanı, dünya su forumu’nun amacının “suların özelleştirilmesi” olduğunu açık açık söyledi.

        Arkası da geldi. Su, 2000 yılında Den Haag’daki “2. Dünya Su Forumu”unda ticari bir meta olarak nitelendirildi. Küresel bir bürokratik mekanizma gözetimi olarak algılandı bu adım.

        ‘‘Kelime oyunu olarak görülemeyecek kadar ciddi olumsuzluklar içeriyor’’ karşı görüşü doğdu o niteleme için. ‘‘Oradan oraya taşınacak. Borsa oyunları ile fiyat spekülasyonlarına tabi olacak. Hatta uğrunda savaşlar ve katliamlar doğacak’’ endişesi var bu karşı duruşta.

        Suyun bir “meta” (mal) yapılabilme ihtimali göz önünde tutuluyor muhaliflerince. ‘‘ İhtiyaç mı, yaşamsal hak mı?’’ diye tartışıyor dünya 2009’dan beri de.

        VAY DÜNYANIN HALİNE

        Fuzuli ve ihtiyaç fazlası kullanımı için sayaca bağlı zaten. Üzerine, ‘‘çeşmeden kana kana içilememe’’ bir durumu var 40 yıldır. Kısmen ticari bir meta haline gelmiş. Bir de kitlesel olarak alınıp satılmasının önü de açılırsa, vay dünyanın haline.

        “Yaşamsal bir hak” olarak suya ulaşma hakkı kısıtlanamaz. Kısacası su hakkı, kutsaldır! Eğer su “ihtiyaç” olarak nitelendirilirse, bakış açısı değişiyor. İhtiyaç, insanlar için para ile elde edilebilecek bir şeydir. Satın alınabilir bir nesneyi ifade eder. Evrensel bir hak olan suyun, ihtiyaç olarak tanımlanmasıyla, durum nereye kadar gidebilir? Onu da cevaplayalım, ‘‘Suyun dibi olur, o gidişin dibi olmaz!’’

        Patlayıcı (H2) ve yanıcı (O) olarak ayırışmış durumda sanki dünya bu konuda. Orta nokta bulunursa birleşecek, gönüllere sepilen su (H2O) olacak.

        Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (WTO), İMF gibi kuruluşlar ve Küresel Finans merkezleri; suyu bir ticari bir meta nitelendirilme eğiliminde. Alınıp satılma kuralları belirleme, düzenleme görevleri yüklenmiş durumdalar hatta.

        Dereler, denizler, göller, yağmurlar, bulutlar şirketlerin olacak yani bir anlamda. Ağızları nasıl sulanıyordur şimdi. Bizim olanı bizden almak için yapmayacakları şey olmadığını çok kere gösterdiler zaten.

        Derelerin özel mülkiyet olduğunu hayal ettim bir an. Etmez olaydım. Yağmur suyu biriktirmek suç olur maazallah. Yaşanmışı var mı diye baktım; varmış. Bolivya’da suların özelleştirilmeye başlandığı dönem, yağmur suyu biriktirmek suç olmuş.

        Diğer Yazılar