Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ege’de sorgulanması gereken bir konu var. Dostlar alışverişte görsün ile ibaret yürütülen bir konu. ‘‘Kurumsal Sosyal Sorumluluk’’ adı.

        Yabancı olmadığımız bir terim. Bir bakıma; firmaların “toplumdan aldığını, topluma geri vermesi” olarak tanımlanabilen, şirketlerin kurumsal kimliklerine birçok artı puan kazandıran, 21.yüzyılın yeni değeri. Kurumların, kaynaklarını ülkesi ve insanı için seferber ederek, onların gelişimine katkıda bulunması temeline dayanır.

        Her özel kurumun palazlandıkça bünyesine uydurmak zorunda olduğu giysidir anlayacağınız. Getirileri vardır. Vergi indirimi alırlar mesela. Ya da uluslararası kredi kurumlarından maddi kaynak arayışlarında, alacağı parayı artıran-ödeyeceği faizi düşüren kalemdir KSS. Öncelikte girdiği KSS Proje sayısına bakarlar uluslararası kredi kaynaklarında. Finanse ettiği KSS projesi ne kadar çok ise o kadar bedavaya gelir borçlanma.

        REKLAM DEĞİL

        Bağış değildir. Çocuk parkı yapmak, çalışanlar ile koro/tiyatro oluşturmak, küçük sıfatını dahi kullanmak istemeyeceğim minyon projeler değildir KSS. Salt kurumsal iletişim için yapılan göstermelik bir reklam unsuru değildir KSS. Kız çocuklarına aylık 50 ila 100 lira arasında değişen burs vermekten ibaret değildir KSS. Sınırsız kaynakların sınırlı bir kesimce paylaşılması değildir. Yardım-sadaka-bağış hiç değildir.

        Şirketin vergi indirimiyle yaptığı her işin parası, zaten devletin ve bizlerin cebinden çıkmakta. Kendi içlerinde, çalışanlarına bile göstere göstere yapılan bir sorumluluk bu. ‘‘Biz şuraya şu kadar yardımda bulunduk’’ demek; sadece dışarıya gösterilen değil, kendi içinde de reklam edilen bir şey. Bu da beni, firmaların bu işi sosyal sorumluluk altında değil de sosyal zorunluluk altında yaptıklarına ikna ediyor. Bu gösteriş bir ise; bir işe gönüllü olmanın bütün getirdiklerini yok ediyor.

        Şirketlerde kurumsal sosyal sorumluluk bölümleri ve görevlileri oluşturulmuş durumda. Ancak; şu güne kadar “çok başarılı” olmuş kurumsal sosyal sorumluluk hikayeleri henüz yeterince duyulmuş değil Ege’de. Elinde proje kapı çalana ‘‘Ticari yaklaşım’’ abukluğu ile bakma durumu oldukça yaygın üstüne.

        SORARLAR ADAMA

        KSS Projesi uygulayacaksın, üzerinden kredi kapılarını sonuna kadar aralayacaksın, devletten vergi indirimi alacaksın, markanın tanıtımı-reklamı bal kaymak olacak ama para harcamayacaksın. Projeyi hazırlayıp kapına gelene emeğinin karşılığını ‘‘Ticari Yaklaşım’’ adlandırıp geri çevireceksin. Sorarlar adama; bu ne yaman çelişki usta? Bir şirketin, kendine yakışanı giymesidir. Sadece bir şeyler üretip satarak bu işlerin çok da iyi yürümeyeceğini anlayan kurumların işidir KSS.

        Diğer Yazılar