Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Araştırmaya bile gerek yok aslında. Yine de belgeye dayalı olsun istemişler, mutluluğun dünya barometresini ölçmüşler. 69 ülkede 68 bin 759 kişide araştırmışlar. Ölçerken de sormuşlar; “Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?’’

        Mutlu olduğunu hissedenlerin dünya toplam nüfusundaki oranı yüzde 68 çıkmış. Yani; 8 milyar nüfuslu gezegenin, yaklaşık 5 milyarı mutlu. Mutsuzların oranı yüzde 9. Yani; mutsuzlar, kayda alınmaya değer olmayan bir azınlıkta. ‘‘Bilmiyorum’’ diyenler de yüzde 22.

        Ciddiyim, böyle bir araştırma resmen mevcut. ‘‘WIN / Gallup International’’ adı ile bağımsız bir pazar araştırma ve yoklama kurumu var. Dünya pazarının yüzde 95’i nde, 550 milyon Euro tutarındaki bir ekonomiye yön veriyor.

        Fiji ve Çin, dünyanın en mutlu ülkeleri (sırasıyla +yüzde 89 ve +yüzde 80 net mutluluk). Bunu Filipinler, Vietnam, Panama, Endonezya ve Paraguay izliyor. Türkiye halkasında halkın yüzde 33’ü kendini mutlu hissettiği kayda geçmiş. Irak üç yıldır en mutsuz ülke.

        TARİFİ DE VAR

        Kendimce sorulara ‘‘mutluyum’’ diyenler, cevap verirken neyin kafasında idi merak ediyorum doğrusu. Mutluluk tariflerine de baktım;

        PSİKOLOJİ BİLİMİ TARİFİ: Kişinin içinde bulunduğu ortamla ilgili. Kendisine yönelik hiçbir tehdit, baskı yaşamama hali. Beklenti ve ihtiyaçlarının karşılandığı ya da karşılanmakta olduğu kaygısızlık ve sevinç.

        TIP BİLİMİ TARİFİ: Mutluluk içinde olan bireylerin metabolizmalarında yapılan incelemelerde yüksek oranda endorfin bulunduğu tespit edilmiştir. Endorfin sinir sistemini “rahatlatan” bir made olma özelliğiyle öne çıkar.

        FELSEFE İLİMİ TARİFİ: İnsanın moral çatışma içinde olmadığı süreç.

        DİN İLİMİ TARİFİ: Kulların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğinde kavuşacağı moral boyut.

        Bilimsel tarifler bu kadar açık. Araştırmayı yapan kurum da bilim-ilim de ciddi temellere dayalı. Bu durumda; barometreye cevaplandıranları incelemek gerek. Yeni iki tür mutluluk tiplemesi yaratmışlar çünkü;

        -‘‘Canım neyin var?

        -Mutluyum.

        -Geçmiş olmasın!

        -Amin!’’

        İkincisi;

        “Mutluluk bana gülümsüyor. Ama neresiyle bilmiyorum!’’

        Diğer Yazılar