Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Konu Türkiye İstatistik Kurumu’nun, “Hane Halkı Bütçe Harcaması” araştırması. Türkiye’nin en yoksul yüzde 20’lik kesimi için yapılmış. ‘‘En yoksulun en zengini’’ diye acayip bir sınıflama yaratılmış. ‘‘Garip ama, gerçekliğine rağmen’’, bu tanımlama çerçevesinde oluşturulmuş.

        Kendileri resmi adlandırmada, ‘‘Ortalama gelire sahip olan hane halkları’’ diye anılmış. 2013 yılını kapsıyor. Sıkı durun, zira bu araştırmaya göre aylık ortalama bin 282 lirayla eksiksiz geçimini sağlayabiliyorsun.

        HANE HALKLARI

        Burada, kilit kelime dizini keyfiyeti var. ‘‘Hane’’ ve ‘‘Halkları’’ kelimelerini nasıl dillendireceğiniz ile ilgili kendileri. ‘‘Hane’’ ibaret kullanman durumunda, ‘‘Soğuk duş al, gel, bir daha oku’’ derim sana. Zira, o algı, ‘‘kaç kişi olursan ol Bin 282 lira yetiyor sana’’ ile ibaret.

        Oysa, ‘‘Hane Halkı’’ diyor araştırma. Yani, evde yaşayan insan sayısını göz önünde bulundurarak hesaplamak durumundasın. Daha da Türkçesi ile ‘‘kundağa koyduğun bebenin bile’’ bin 282 lira getirmesi gerekiyor eve.

        Ana-Baba- 2 çocuk çekirdek aile hesabına göre Türkçenin, Türkçesinin, Türkçeleştirilmiş hali ile 1282 x 4 matematiği yapman gerek. Eşittir; 5 bin 128 lira. Araştırma ‘‘hane halkı kişi başı’’ harcama kalemleri şöyle;

        Her bir aile bireyi aylık bin 282 liranın 426 lirasını konut ve kira harcamasına ayırıyor. 370 lirasını gıda ve alkolsüz içeceklere veriyor. 104 lirasını ulaştırmaya ayırıyor. 72 liralık mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri ödemesi yapıyor.

        68 liralık alkollü içecekler, sigara ve tütün, 52 liralık lokanta ve otel gideri yapıyor. Aylık 50 liralık giyim ve ayakkabı, 44 liralık çeşitli mal ve hizmet, 39 liralık haberleşme, 27 liralık sağlık hizmeti alıyor.

        TOPARLAMASI ŞÖYLE

        Gruptaki hane halklarının her biri temel ev ekonomisine katkı dışında, aylık 21 lirayla eğlendi ve kültürel harcama yaptı. Eğitime de aylık 8 lirası kaldı.

        ‘‘Devlet Nezaketi’’ diye bir olgu var. TÜİK’in o nezaketin zarifliği çerçevesinde yaptığı açıklama şunu diyor aslında, ‘‘Evde yaşayan kundaktaki ya da tüyü bitmemiş her bir kişi 1282 lira getiriyor ise korkma!’’

        Diğer Yazılar