Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu 2015’te teknolojinin nasıl ön plana çıktığını ve uygulama gelirlerindeki artışın CEO’ların dikkatini çeken en yeni trend olduğunu yazmıştım. İnternetin doğduğu ülke olan ABD’de uygulama gelirleri, Hollywood lisans gelirlerini geçince artık Amerikan rüyası da değişmiş.

        ABD’de çocuklar “Büyüyünce ne olmak istersin?” sorusuna, “Yazılım, uygulama yaratıp zengin olmak istiyoruz” diye cevap veriyormuş. BTK’nın son raporuna göre, bu uygulamaların indirildiği akıllı telefonların penetrasyonu her çeyrek artmaya devam ediyor. 2014 sonu rakamlarına göre % 39 penetrasyona ulaşmış.

        MOBİL UYGULAMA SİTELERİN 6 KATI

        Kullanıcılar akıllı telefonlarını kullandıkları zamanın çok büyük bir kısmını uygulamalarda geçiriyor; reklam yatırımları da kullanıcı davranışını takip ederek mobil uygulamalara kaymaya devam ediyor. Mobil uygulamalar inanılmaz bir şekilde büyümeye devam ediyor. 2017 yılında 70 milyar dolar gelir beklenen mobil uygulamaların lider kategorisi şimdilik oyunlar. Fakat mesajlaşma ve sosyal ağ uygulamalarının giderek artan kullanıcı sayıları, oyunları geride bırakacağa benziyor.

        Mobil sektör, genel olarak büyürken kendi içerisinde de büyüme oranları farklılık gösteriyor. Örneğin; mobil uygulamalar mobil site kullanımını domine ediyor. Mobil cihaz kullanıcılarının uygulamalarda harcadıkları zaman, mobil sitede harcadıkları zamanın yaklaşık 6 katı. IOS ve Android işletim sistemi kullanan mobil cihazlar arttıkça uygulama mağazalarından gelen reklam gelirleri de artıyor.

        BloombergHT’ye konuşan Blippar Türkiye CEO’su Zehra Öney’den duyduğuma göre, Türkiye’de mobil portal ve uygulama üzerindeki reklam gelirleri çok hızlı bir artış gösteriyor. Operatör bazlı baktığımızda 54 milyon 3G abonesi var ve bunun 26 milyonu cep telefonundan internet paketi kullanıyor. Mobil uygulama reklam gelirleri de agresif bir artışla 36 milyon TL’lere geldi. IAB Türkiye’ye göre, 2017 sonunda bu gelirlerin 4 katına kadar artması bekleniyor. Bir uygulama 100 bin download’dan sonra gelir modeli oluşturmaya başlıyor ve içerisindeki içerik stratejisine göre de hızla ciddi rakamlara ulaşıyor.

        İnteraktif reklam kurgularıyla satış odaklı, data odaklı bir pazarlama stratejisi, reklam veren markaların bu mecraları seçmesine sebep oluyor. İstatistikler gösteriyor ki tüketiciler akıllı telefonlarından vazgeçemiyorlar. Hal böyle olunca her ne kadar akıllı telefonlar, TV izleyicilerinin % 80’i televizyon izlerken dahi akıllı telefonla meşgul oldukları için ikinci ekran diye adlandırılsa da birinci ekran olma yolunda hızla ilerliyorlar.

        İnternet her sektörde iş modellerini değiştiriyor. Bu aslında girişimci için bulunmaz fırsat, yeni iş olanakları demek. Enerjiden medyaya, inşaata kendi sektörünüzde iş modellerinin nasıl değiştiğini kestirebiliyorsanız doğru stratejiyi belirliyorsunuz. BTK’nın 2014 yılı üçüncü çeyrek raporunda açıkladığı son rakamlara göre, Türkiye’de 35 milyonun üzerinde internet kullanıcısı bulunuyor ve internet kullanımının tüm nüfusa oranı % 45.

        Türkiye’de 36 milyon aktif Facebook hesabı var. Günde ortalama 4.9 saatimizi kişisel bilgisayarlar üzerinden, 1.9 saatimizi mobil cihazlar aracılığıyla internette harcıyoruz. Günde ortalama 2 saat 32 dakikamızı sosyal medyada geçiriyoruz. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Facebook’u (% 93), sırayla Twitter (%72), Google+ (% 70) ve LinkedIn (% 33) takip ediyor.

        Diğer Yazılar