Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AMERİKA’nın inisiyatifiyle kurulmuş olan “DEAŞ’a karşı global koalisyon” toplantısı, 72 üye ülkenin katılımıyla dün Washington’da başladı.

        “Küçük grup” olarak adlandırılan ve içinde Türkiye’nin de yer aldığı DEAŞ’la ana mücadeleyi veren ülkelerin toplantısı ise 30 üyenin katılımıyla yarın yapılacak.

        Küçük grubun dün ve bugün, global koalisyon üyeleri tarafından ele alınan konuları konuşup bir senteze ulaştıracağı belirtildi.

        Washington’daki toplantının başkanlığını, ABD’nin DEAŞ’la mücadele özel temsilcisi Brett McGurk yapıyor. Yarınki küçük grup toplantısı bittikten sonra McGurk’ün bir açıklama yapması da bekleniyor.

        Toplantılara ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın başkanlık edeceği düşünülüyordu. Ancak Tillerson şu an ABD dışında olduğu için başkanlığı McGurk yaptı. Bu nedenle ülkelerin toplantıya diplomatik katılım düzeyi de buna göre ayarlandı.

        UYUYAN HÜCRELER

        ABD kaynakları, bu toplantının çok önemli olduğunu, DEAŞ’ın Rakka ve Musul’dan çıkarılmasından sonra örgütün sona ereceğinin sanılmaması gerektiğini, örgütün temellerine dönerek uyuyan hücrelerini ve canlı bombalarını uyandırmaya yöneleceğini anlattılar.

        Ayrıca, DEAŞ’ın liderlik kadrosunun Rakka’dan kaçarken yanlarında örgütün özellikle parasal, yeni militan kazanma ve propaganda işlerini yapanları götürmeyi tercih ettiklerini söylediler.

        Sadece bunun bile örgütün yeniden faaliyete geçme niyetini ve amacını gösterdiğini söyleyen kaynaklar, bu kadronun Rakka’nın güneydoğusuna çekildiğini, enerji üretim ve dağıtım merkezlerinin çok yakınında olan bu yeni toplanma yerinde örgütü tekrar canlandırmayı deneyeceklerini söylediler.

        Toplantının ilk gününde, terör örgütünün global ağlarına darbe vurmanın yolları tartışıldı. Örgütün finansman kaynaklarına dikkat edilmesi, siber terör faaliyetleri ile internet üzerinden parasal yardım ve yeni militan toparlama çalışmalarına yoğunlaşılması gerektiği üzerinde konuşuldu.

        Dikkat ederseniz bu konuların hepsi, örgütün Rakka’dan öncelikli olarak kaçırdığı yönetici kadrosunun sorumlu olduğu alanlara giriyor. Yani terör örgütünün olası hareketi, buradaki toplantının da gündemini belirledi.

        Washington’daki grubun karşı finansmana, örgütteki yabancı militanların durumlarına ve iletişim faaliyetlerine yoğunlaşmış çalışma grupları var. Bunun yanı sıra denge oluşturma (stabilisation) çalışma grubu da Rakka ve Musul’dan sonra yapılması gerekenleri düşünüyor.

        BATI AFRİKA

        Koalisyonun, Batı Afrika’da tırmanan DEAŞ tehdidini de ele aldığı, özellikle Çad Gölü havzasındaki DEAŞ terörünü de tartıştıkları belirtiliyor. Toplantının bu bölümüne, Multinational Joint Task Force’tan (MNJTF) temsilcilerin de katıldığı öğrenildi.

        MNJTF, bölgedeki bazı Afrika ülkelerinin katılımıyla oluşturulan uluslararası nitelikteki askeri güce verilen ad. Bu güç, başta bölgedeki Boko Haram örgütüne karşı verilen mücadelenin koordine edilmesi amacıyla oluşturulmuştu.

        Toplantının geneli hakkında bilgi veren Washington kaynakları, özellikle çalışma gruplarınca formüle edilen önerilerin toplantının son günü olan yarın küçük grupta ele alınıp bir çerçeve çizileceğini söylediler.

        Diğer Yazılar