Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GİZLİ dünyaların yıllardır değişmeyen kırmızı çizgisi, görevinden ayrılan casusun geçmişte yaptıkları ve çalıştığı kurum hakkında hiç konuşmaması gerektiğidir.

        Bu, bir ülkenin istihbaratının düzgün ve istikrarlı çalışması için olmazsa olmaz koşuldur. Bu açıdan bakıldığında Amerikan istihbaratının büyük bir kriz içinde olduğunu söylemek mümkün.

        Geçenlerde ajans haberlerine pek düşmeyen önemli bir gelişme oldu bu dünyada.

        CIA’nın eski Moskova İstasyon Şefi Daniel Hoffman, eski CIA Başkanı John Brennan’ı, ABD Başkanı Donald Trump hakkında açılmış olan Rusya bağlantıları soruşturması hakkında konuştuğu ve Trump’ın hatalarını ifşa ettiği için eleştirdi.

        Brennan’ın Moskova soruşturması gibi siyasi açıdan kritik sonuçları olabilecek bir konuda bu kadar net tavır alması, casuslar âleminde alışılmadık olduğu gibi, Moskova İstasyon Şefliği gibi CIA hiyerarşisi içinde önemli bir görevde bulunmuş birinin çıkıp açıkça eski bir CIA Başkanı’na eleştiriler getirmesi de bir o kadar alışılmadıktı.

        Casuslardan başka, yönetici konumunda olanlardan da işlerini bıraktıktan sonra biraz ketum olmaları beklenir. Aslında bu global bir kuraldır da. Ancak Amerika’da bu beklenti galiba artık tamamen ortadan kalkmış gözüküyor.

        HAYDEN’İN KİTABI

        Daha önce CIA Başkanlığı’nın yanı sıra Ulusal Güvenlik Ajansı’nın başkanlığını da yapmış olan Michael Hayden de “Assault on Intelligence” adlı bir kitap yazdı ve Trump’ın istihbarat camiasına yönelik tavırlarına eleştiriler getirdi.

        Bu arada kitabın adına da dikkatinizi çekmek istiyorum. “Intelligence”, istihbarat anlamının yanı sıra zekâ anlamına da geliyor. Yani Trump’ın eleştirilerinin istihbarat camiasına olduğu kadar insan zekâsına da bir saldırı olduğunu söylüyor bu başlık.

        ESKİ FBI BAŞKANI DA İŞİN İÇİNDE

        Eski CIA yöneticileri arasında bu hava varken, bir yandan da FBI Başkanı James Comey, “A Higher Loyalty” adlı kitabında ve durmadan çıktığı televizyon haber kanallarında Trump’a yönelik eleştirilerini sürdürüyor.

        Anlayacağınız, Amerikan istihbarat camiası içinde var olması gereken hiyerarşik disiplin ve kırmızı çizgiler tamamen yıkılmış durumda.

        Biz gazetecilerin bundan fazla bir şikâyeti gayet tabii ki yok. Çünkü onlar her yazdıkları cümleyle, yaptıkları her konuşmayla bize gizli konularda istemeden de olsa bazı ipuçları vermeyi sürdürüyor.

        DİSİPLİNİ O SAĞLAYABİLİR

        Ben şu anda bu süreç sürsün isterken bir yandan da bu dünyaya disiplini kim getirecek diye merak ediyorum.

        Hoffman’ın yakın iş arkadaşı olan ve CIA içi eğitimi nedeniyle Rus istihbaratı hakkında uzman olan yeni başkan adayı Gina Haspel’in sert ve otoriter yapısı ile camiaya bir disiplin getirmesi de bekleniyor Washington’da.

        Diğer Yazılar