Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇARŞAMBA günü rutin olarak yaptığım birimleri kontrol işine giriştiğimde hemen hepsinde “Türkiye ekonomisi” üzerine bir analiz yapıldığını gördüm. Neyse ki öğlen önemli bir kaynakla yüz yüze görüşmemiz vardı da kuşkularımı birinci elden teyit etme imkânı bulabildim.

        Washington’da Türkiye’yle ilgili çalışan her birimin aynı anda ekonomiye odaklanmış olmasının tek anlamı olabilirdi; yönetimin bunu talep etmiş olması gerekiyordu.

        Bu da teyit edildi; evet Amerikan yönetimi Türkiye ekonomisinin durumu ve gelişmeler konusunda her birimden bir analiz talep etti.

        Bunlar toplandıktan ve Amerikan Hazinesi yetkililerinin süzgecinden geçirildikten sonra Dışişleri Bakanlığı’na, oradan da büyük ihtimalle Trump’ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow’a sunulacak.

        IMF MESELESİ

        Amerikan Hazinesi’nin iç işleyişini bilen kaynaklarım, Hazine’nin özellikle Arjantin’in IMF ile yaptığı 50 milyar dolarlık anlaşma sonrasında Türkiye’yle çok daha yakından ilgilenmeye başladığını söylüyorlar.

        Hazine’nin yaptığı tespitlere göre, Türkiye ekonomisi Arjantin’le kıyaslandığında çok daha sağlam olmasına rağmen Türkiye’nin bir süre sonra anlaşma için IMF’ye başvurması da tamamen ihtimal dışı değil.

        Kaynaklarım, bu gelişme olduğu takdirde Türkiye’nin Amerikan Hazinesi’nin yeni tavrından da haberdar olması gerektiğini söylediler. 2 binli yılların başında Türkiye, anlaşma için IMF’ye başvurduğunda o dönemde Hazine’nin IMF’yle bağlantıya geçerek Türkiye’ye sunulacak şartların iyileştirilmesi için arabuluculuk yaptığını hatırlatan bu kaynaklar, ancak şimdi böyle bir başvuru olduğu takdirde Hazine’nin bunu yapmayacağı gibi Türkiye’ye sunulacak koşulların sertleştirilmesi yönünde tavır alacağını söylüyorlar.

        Bunun Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in Türkiye’ye yönelik özel tepkisinden kaynaklanacak bir gelişme olduğu anlatılıyor.

        BAKAN NEDEN TEPKİLİ?

        Hazine Bakanı Steven Mnuchin, burada Trump’a çalışan güçlü Evanjelik lobiyle bağlantılı Yahudi çevreleriyle çok yakın ilişkide. Ayrıca bu ilişkileri koordine eden, Trump ve Jared Kushner’in arkadaşı kumarhane zincirleri sahibi Sheldon Adelson’la da bağlantısı var.

        Mnuchin, eşiyle birlikte Amerikan Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması töreninde Sheldon Adelson ve Jared Kushner’le birlikte ön sırada oturuyordu.

        Buradaki kaynaklar, Adelson ve Mnuchin’in, Kudüs konusunda en sert açıklamaların Türkiye’den ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelmesine hayli tepkili olduklarını ve zamanı gelince hesap soracaklarını söylediklerini belirtiyorlar.

        Yani anlayacağınız, ileride Türkiye’nin IMF ile bir anlaşma yapması gündeme geldiğinde Amerikan Hazinesi’nden bize yardımcı olmayacakları kesin. Bunun yanında Mnuchin’in başında olduğu Hazine Bakanlığı, Halk Bankası’na getirilmesi muhtemel yaptırımların da üzerinde çalıştığından bu durum o konuda da bir dezavantaj oluşturuyor.

        FAİZ KARARI

        Yönetimin talebi üzerine birimlerin çalıştığı analizlerde Merkez Bankası’nın son faiz kararlarına da ilginç bir yaklaşım sergilendiği belirtiliyor. Birimler, bu faiz kararlarının teknik analizine ağırlık vermek yerine kararları “Türkiye’nin gerçekçi davranmaya dönüşü” olarak değerlendiriyorlar ve seçim sonrasında oluşacak ekonomi yönetimine bu yüzden önem verdiklerini vurguluyorlar.

        Zaten yönetimin de bu aşamada böyle bir çalışma istemesi de seçim sonrasında oluşacak yeni yönetime yönelik politikaların bir hazırlık çalışması olarak görülüyor Washington’da.

        MNUCHIN VE EŞİ

        Mnuchin ve eşi hakkında Amerikan basınında birçok eleştiri çıkıyor. Mnuchin’in eşinin devlet bütçesinden yaptığı belirtilen özel harcamalar, kocasıyla bir para matbaasına yaptığı ziyaret ve orada paralarla çektirdiği fotoğraf “Görmemişlik” olarak nitelendirilerek çok eleştiriliyor.

        Diğer Yazılar