Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye sanayisi, geldiği yollardan yürüyerek rekabet gücünü geleceğe taşıyamayacağını çok iyi biliyor. Bugün Türkiye’nin 5 büyük grubundan birisi olan Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun, Endeavor Türkiye’nin 10. Yıl Gecesi’nde yaptığı itiraf, sanayinin geride bıraktığı süreci anlatıyor:

        “İlk yurtdışı gezimi 1975 yılında yaptım. Almanya’daki fuara, dantel makinesi almaya gittim, kadife makinesiyle döndüm. Firması sahibi, Türkiye’de batan bir kadife kumaş üreticisinin kendisine 56 milyon mark borcu olduğunu söyledi. Makineleri aldık, koyacak yer yok. Bursa’da bir yer kiraladık. Türkiye’de o dönemde tül perde, dantel yapan çoktu, kadife yoktu. Yenilik yapacaktım. Maliyeti 300 TL olan kadifeyi, 1200 TL’ye satıyorduk. Oh ne güzel... Karşınızda rakip yok, 10 sene aynı deseni sat. Yenilik yapamadık, battı.” Zorlu’ya aralarında Siemens AŞ İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy’un da olduğu grupla sohbet ederken soruyorum: Endüstri 4.0 size ne ifade ediyor? “Teknolojinin imkânlarını yakalayarak kaliteyi, verimliliği artıracak. İnsan hata yapabilir ama robot teknolojisiyle hata maliyeti düşecek” yanıtını veriyor. Son 1.5 yılda çeşitli kurum ve kuruluşlara 80’in üzerinde dijital sanayi devrimi sunumu gerçekleştiren ve TÜSİAD Sanayi 4.0 Çalışma Grubu Başkanı da olan Ersoy, Vestel’in bu alandaki çalışmalarını takip ettiğini belirtince, Zorlu “Türkiye’de bu süreci tamamlayan ilk fabrika olacağız” iddiasını ortaya koyuyor.

        50 yıllık sanayici içinde biriken bir duyguyu da ifade ediyor:

        “Mavi yakalı çalışanıma dokundurmam! Beyaz yakalının hata maliyetini kimse hesaplamıyor. Dijitalleşme asıl beyaz yakalının (beyin gücüyle çalışan) hata oranını düşürecek.” Ersoy, Zorlu’ya hak veriyor, beyaz yakalı çalışanların verimlilik ve hata etki analizinin henüz çıkarılmadığını vurguluyor.

        Aralarında TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TİM, YASED, TTGV gibi iş örgütlerinin temsilcilerinin yer aldığı “Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu” kurulduğunu söyleyen Ersoy, “Kamu yönetimi sürece destek veriyor. Sanayi ve üniversitelerin gündemine girdi” diye devam ediyor.

        2016 Ağustos ayından beri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda oluşan platformun çalışma modelinin açıklanması bekleniyor. 4. Sanayi Devrimi ile birlikte; ürün yaşam döngüsünün bütün aşamaları bilgi ve iletişim teknolojileriyle donatılacak.

        Makinelerin birbirleriyle ve insanlarla konuşmaları, öğrenmeleri ve karar vermeleri sayesinde, daha esnek ve daha verimli, aynı zamanda daha çevreci üretim yöntemleri gelişecek.

        Nesnelerin internetiyle birbirine bağlanan makine, robot ve insanlar üretim süreçlerine anlık müdahale edebilecekler.

        'BİR KADININ VÜCUDUNDA 40 YAŞINA KADAR 4 KİLO KİMYASAL BİRİKİYOR'

        Ersoy, Siemens Türk’te geçen 30 yıllık aktif çalışma yaşamını tamamlayıp emeklilik sonrası kendini adayacağı tarımsal alana yatırım yapıyor.

        İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ARI Teknokent’te “mentörlük eğitimi” veren Ersoy’un ajandasında “Tarım 4.0” yer alıyor. Eşi Işın ve oğlu Sarp Ersoy ile birlikte Urla’nın Barbaros Köyü’nde çiftlik kurdu.

        Adını İyon medeniyetinden alan ION Village’de ürettikleri tarımsal ürünleri 2018 Haziran’ında online’da piyasaya çıkaracaklar.

        Ayrıca burada Tarım 4.0 koçluğu da yapacağını söyleyen Ersoy, kuruluş aşamasındaki “ION Academy”nin eğitim programını oluşturuyor.

        Yeni mottosunu açıklıyor: “İlk 60 yılda ailemle beraber hak etmeden tükettiğimiz gezegenimize borcumuzu son 30 yılda ödemek...”

        Ersoy sağlıklı ve uzun yaşamaya kararlı!... Peki bu nasıl olacak?

        “Yemediğim hiçbir şeyi vücuduma sürmem” diyor...

        Bu nitelikte bir Japon şampuan markasını kullandığını belirten Ersoy, raflardaki sağlık riski içeren ürünleri musalla taşına yatırıyor.

        “40 yaşına kadar bir kadının vücudunda 4 kilo kimyasal birikiyor. Ve bunlar kanser hastalıklarının artmasına neden oluyor.” Sanayiyi robotlara bırakıp toprağa sarılmak da iyi fikirmiş...

        Diğer Yazılar