Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün köşemi izninizle bir konuk yazara, değerli hocam, dostum Prof. Dr. Hülya Nutku’ya bırakıyorum.

        Konak Belediyesi’nin düzenlediği “Konak Belediyesi Çocuk Tiyatrosu Çalıştayı” 20-22 Mart 2015 de gerçekleştirildi.

        İlk oturumunda “Çocuk Tiyatrosu’nun Çağ ve Toplumla Bağları” başlıklı bildiriyi ASSİTEJ Uluslararası Çocuk Tiyatroları Birliği’nin Başkanı olarak çağrılan Prof. Dr. Tülin Sağlam sundu. (ASSİTEJ Başkanlığını Haluk Yüce yürütmektedir.)

        Sağlam çocuk tiyatrolarının ülkemizde Darülbedayi dönemiyle başlayan Devlet Tiyatroları’nın bünyesinde kurulan çocuk birimi ile süregelen tarihsel evriminden söz etti ve çocuk tiyatrosunun günümüzdeki konumuna ve seyirci-oyuncu ilişkisinden yola çıkarak oyunlara ilişkin düşüncelerini aktardı.

        DENEYİMLERİ AKTARDI

        İkinci konuşmacı DETİS adına Mehmet Ege idi. Rahatsızlığı nedeniyle çalıştaya katılamayan Mehmet Ege’nin bildirisi fotokopi olarak dağıtıldı. Oysa bildiri dinleyicilere okunabilirdi. Belediyenin sitesinde duyurulmasına karşın CHP Kültür Sanat Platformu üyesi Zeynep Altıok ile sinema eleştirmeni tv program yapımcısı Vecdi Sayar ile afişlerde adı geçen Tamer Özşeker’in (İzmir Engelsiz Sanat Derneği Başkanı) çalıştaya neden katılmadığı açıklanmadı.

        Sonraki konuşmacı Haluk Işık idi. Işık, çocuk oyun yazarı olarak anılmak istediğini ancak bu işin taşıdığı pedagojik öneme değinerek gerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü gerekse Büyükşehir Belediyesi’nde yaşadığı deneyimleri aktardı.

        Üçüncü konuşmacı Mahir Özel (Kukla Evi Tiyatrosu) çocuklara tiyatro yapmanın zorluğundan söz etti.

        Dördüncü konuşmacı Özgür Başkaya (ATB Amatör Tiyatrolar Birliği Temsilcisi), amatörlüğün amore sözcüğünden geldiğini bunun da aşkla yapılan iş olduğunu vurgulayarak yasaklardan kurtulamayan bir tiyatro yaşantımız olduğunu belirtti.

        246 ÇOCUK TİYATROSU VAR

        Birinci oturumun sonunda Kültür Müdürlüğü Koordinatörü Orçun Masatçı, İzmir’de 246 çocuk tiyatrosu olduğunu bu toplulukların toplam 327 oyunu belediyelere satmak üzere dosya sunduğunu, ancak pedagog raporu ve metin çözümlemesi gibi eklerin de sunulmasıyla toplulukların profesyonelleştiklerine değindi.

        20 Mart Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Günü... Ertesi gün 21 Mart Dünya Kukla Günü İzmir’den 25 okulun ilköğretim öğrencileri İzmir 9. Uluslararası Kukla Festivali kapsamında ödüllerini aldılar.

        Sanatla buluşan bu çocuklara yönelik konuşmamda “gelecekte yapılan kalitesiz etkinliklere, sanatla buluşan bu çocukların hesap soracağına” ilişkin inancımı söyledim.

        Bizler salt kentsel dönüşümün aracı olmamalı, kente dönüşmenin yollarını aramalıyız. Bu konuda da hem il milli eğitim müdürlüklerine hem de belediyelere, bu kentin bir Güzel Sanatlar Fakültesi ve Devlet Tiyatroları olduğunu bir kez daha anımsatma gereği duyuyorum.

        Eğitim şart... Evet şart...

        Diğer Yazılar