Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uluslararası İzmir Festivali bu yıl biraz erken geliyor. Yirmi dokuzuncu Festival 26 Mayıs 2015 Salı akşamı, her seferinde “iyi ki var” dediğimiz Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açılıyor. Erken açılışın nedeni Riccardo Muti’nin konser takvimi.

        Büyük Şef’in İzmir’e gelebilmesi ancak 26 Mayıs için uygun olunca açılış da haliyle erken oldu.

        Klasik müziğin bir Olimpos’u olsa, Riccardo Muti o Olimpos’un Zeus’u olurdu. Klasik müzikle ilgilenenler, Muti adının, şef sözcüğünün içerdiği her anlamı tam olarak karşıladığına inanır. Disiplinin, yeteneğinin, işini her şeyden iyi yapma isteğinin yanı sıra Muti, İtalya’nın ve özellikle Verdi’nin müziğine yaptığı katkılarla müzik tarihinde önemli bir yerdedir.

        Riccardo Muti, 2004 yılında bunca parlak bir kariyer boyunca kazandığı bilgi ve deneyimi gençlere aktarması gerektiğine karar verir ve Luigi Cherubini Gençlik Orkestrası’nı kurar. İtalya’nın her yerinden otuz yaşının altında müzisyenler gelir.

        Muti, Avrupa’nın en iyi orkestralarının solist sanatçılarından oluşan iddialı bir kurul oluşturmuştur. Genç sanatçılar teker teker bu zorlu kurul önünde çalar. Muti başkanlığındaki bu çok zor beğenen kurul Luigi Cherubini Gençlik Orkestrası’nın elemanlarını üç yıl için seçer.

        3 YIL RAHAT EDECEĞİM

        Bu, genç sanatçılar için “Oh seçildim, üç yıl rahat edeceğim” anlamına gelmez. Onlar her konserde kendilerini yeniden kanıtlamak zorundadırlar. Zira orkestrada en çok üç yıl kalabilirler ama eğer yetersiz görülürlerse bu üç yıldan önce orkestradan atılamazlar anlamına gelmez. Bu yöntemin genç orkestraya sağladığı dinamizm, onların kısa sürede dünyanın en iyi konser salonlarında ve festivallerinde boy göstermelerini ve Muti’nin yanı sıra diğer büyük şeflerle çalışmalarını sağlamıştır.

        Riccardo Muti yönetimindeki Luigi Cherubini Gençlik Orkestrası 26 Mayıs akşamı 21.30’da İzmirliler için unutulmaz olacak bir konsere imza atacaklar. Programda Schubert, Mozart ve ulu Şef’in unutulmaz Verdi yorumlarından iki örnek var.

        30 Mayıs 2015 Cumartesi akşamı AASSM’de yine hayallerimden biri gerçekleşecek. Çağımızın en büyük keman virtüözü İthzak Perlman İzmir Festivali’ne konuk olacak. Perlman, sanatın engel tanımazlığını kanıtlayan en gerçekçi örnek bence.

        Çocuk felci nedeniyle bacaklarını kullanamayan bu dahi sanatçı, olağan üstü müzik ve yaşama sevgisiyle tüm zorlukları aşıp, klasik müzik dünyasının süperstarı olmayı başarmış. Süper star demek, dünyanın hemen her köşesinden binlerce hayrana sahip olmak, efsaneler katına yükselmek demek. Perlman, yakın dostu piyanist Rohan De Silva ile birlikte çalacak. İkili, İzmir’de çalacakları programı henüz acıkmadı. Perlman’ın özelliklerinden biri de bu zaten. Öyle sanıyorum ki, büyük sanatçı gittiği kentin kendisine verdiği ilhama göre program seçiyor. Bakalım İzmir, bu dahi sanatçıya nasıl bir ilham verecek.

        Diğer Yazılar