Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), 24. İzmir Avrupa Caz Festivali’ni 2017 Mart’ında düzenleyecek.

        İzmirliler, yine Avrupa cazının en iyileriyle buluşacak. Atölye çalışmaları ve açık etkinliklerle muhteşem bir caz şöleni yaşanacak.

        10.Festivalden bu yana hazırlıkların en önemlilerinden biri de Caz Afişi Yarışması oluyor. Çünkü İKSEV, 10. İzmir Avrupa Caz Festivali’nden bu yana Festival afişini genç tasarımcılar arasında açtığı Caz Afişi Yarışması ile belirliyor. Bu yıl yarışmanın on beşincisi yapılacak. Geçtiğimiz hafta içinde açıklanan şartnameye göre yarışmanın son katılma tarihi 30 Aralık 2016 Cuma günü olarak açıklandı.

        On beş yıl önce yarışma biraz üzücü bir olay üzerine başladı. 9. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin İzmir Sanat’taki kapanış konserinde bir beyefendi Festivalin afişi ile ilgili hayli yüksek dozlu bir değerlendirme yaptı. Burada tekrarlamak istemediğim bu değerlendirmeye çok üzüldüm. Herkes her şeyi beğenecek diye bir kural yok. Herkes fikrini söylemekte de özgür ama söylemekten söylemeye fark var tabii. Beyefendiye cevap vermedim ama sözleri içime işledi.

        BİRİNCİ DEĞİŞMEDİ

        Ertesi gün Festival değerlendirmesi toplantımızda İzmir Avrupa Caz Festivali’nin afişini yarışmayla belirleyebileceğimiz fikrini ortaya attım. Vakıf yöneticilerimiz bu fikri benimsedi.

        10.Festivalin afişi için 1. Caz afişi Yarışmasını açtık. İlk yarışma Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinde grafik tasarımı okuyan öğrenciler arasındaydı. Ve ilk birinciliği Koray Ekremoğlu kazandı. İkinci yıl yarışmayı Türkiye genelinde yarışma tarihinde 35 yaşından gün almamış tasarımcılar arasında açtık.

        Birinci değişmedi, 2. Caz Afişi Yarışması’nı da Koray Ekremoğlu kazandı. Beşinci yarışmaya geldiğimizde artık iyi bilinen bir yarışmaydık ve katılımcı sayısı her yıl artmaya başlamıştı.

        Her yıl ortalama 350-400 afişin katıldığı yarışma on üçüncü yılında yedi yüzün üzerinde katılımcı ile rekor kırdı. Afişler gelmeye başladığında çok heyecanlandığımızı ve sayı artıkça sevindiğimizi söylemeliyim.

        Ama ne yalan söyleyeyim bu sevinç afişlerin yarışma jürisinin önüne çıkmadan önce açılması gerektiği güne kadar sürüyor. O çok yorucu ve yıpratıcı süreç bitince sevincimiz tekrar geri geliyor. Yorucu ve yıpratıcı derken biraz abarttığımı düşünebilirsiniz, inanın abartmıyorum.

        SAYI HER YIL ARTIYOR

        Bir kez afiş sayısı her yıl artarken, şartnameyi doğru düzgün okuyup anlayan yarışmacı sayısı azalıyor sanki. Şartnamede çok açık ve net olarak istenen teknik özellikler belirtiliyor.

        Her yarışmacının afişlerine hem rakam hem de harften oluşan altı haneli bir rumuz vermesi gerektiği, bu rumuzun afişin arkasına, katılma formuna, katılma formunun konup kapatıldığı zarfın üzerine yazılması gerektiği söyleniyor.

        Ama bakın neler oluyor. Şartnameler paketin içine kapalı zarf içinde konmuyor, hatta katlanmıyor bile. Katılımcıların üçte biri rumuzlarını afişlerinin arkasına yazmıyor.

        Sadece afişi gönderip katılım formunu göndermeyenler, ya da sadece katılım formunu gönderip afişi yollamayanlar oluyor. Teknik koşullara uymayan afişler ve kimliği belirsiz olanlar doğal olarak yarışma dışı kalıyor. Şartname için www.iksev.org adresine bakabilirsiniz.

        Diğer Yazılar