Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Öğrenmenin sonu yok ve insan her an her yerde her şekilde bir şeyler öğrenebiliyor. Sürekli öğrenmenin vücuda pek faydası olmasa da beyni genç tuttuğuna inananlardanım.

        İKSEV, uzun süredir “Gençler Ustalarla Buluşuyor” projesi kapsamında pek çok atölye ve ustalık sınıfı düzenliyor. Bu çalışmalara alanların en iyi sanatçılar, ustalar, uzmanlar katılıyor. Özellikle yurt dışına gidip sanatsal bilgi ve görgüsünü artırma şansı olmayan gençler için büyük olanaklar sunan bu proje kapsamında biz de pek çok şey öğrenme fırsatı buluyoruz. En azından genel kültür anlamında zenginleşiyoruz. Geçtiğimiz Cuma günü 2. Uluslararası Keman ve Yay yapım Atölyesi ve Sergisi güzel bir törenle sona erdi.

        Virtüöz ve eğitimci olarak çok önemli bir isme sahip Prof. Joshua Epstein, hafta boyunca MÜZİKSEV’de sergilenen kemanlardan ikisini seçti ve kapanış konserini Gençer Cerit ve Ahmet Ali Çakır’a ait bu kemanlarla verdi.

        EN ÖNEMLİ ANI

        Büyük usta bir keman sanatçısı olarak iyi keman yapımcılarına duyduğu saygıyı bu şekilde dile getirmek istediğini de belirtti. Ancak kapanış konserinin bizim için en önemli anı, yapımına geçen yıl başlanan ve bu yıl bitirilen “beyaz keman”ın sesini ilk duyduğumuz andı.

        Lutiyeler bitirilen ancak henüz cilası atılmayan kemana beyaz keman diyorlar. Epstein, “İKSEV 1” olarak etiketlenen beyaz kemanı, yay ustalarımızdan Josef Peter Gabriel’in İKSEV 1 için özel olarak yaptığı yay ile çaldı. Henüz ağaç iken gördüğünüz, aşama aşama keman haline gelişini izlediğiniz bir çalgının sesini ilk duyma anı benzersiz bir heyecan yaratıyor insanda. Joshua Epstein Bach’ın 1 numaralı Partitası’nı önce beyaz kemanla çaldı.

        İlk notalarla birlikte salonu büyük bir sevinç kapladı. Özellikle kemanı yapan öğrencilerin gözlerindeki mutluluk görülmeye değerdi. Ardından aynı parçayı sergiden seçtiği iki kemanla çaldı Epstein. Üç farklı keman, üç farklı ses rengi. Çok güzel bir tecrübe oldu hepimiz için.

        Uluslararası Keman ve Yay Yapım Atölyesi ve Sergisi’nin fikir babalarından (Diğeri değerli yay yapımcımız Murat Ufuk Güler’dir) koleksiyoner, yayıncı ve çellist Andy Lim, hepimizden daha heyecanlıydı. İKSEV 1’in henüz bir bebek olduğunu, geçen yılların onu aynı bir çocuk gibi olgunlaştıracağını söyledi. Yapılan işten son derece memnun olduğunu da belirten Lim, kemanın sesinin umduğundan kat kat iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

        İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı, İKSEV 1 adlı bu çok özel kemanı genç ve yetenekli sanatçıların hizmetine sunmayı amaçlıyor. Avrupa’nın en iyi yapımcılarının gözetiminde en iyi malzemeler kullanılarak büyük bir özenle yine genç lutiyeler tarafından yapılan bu keman uzun yıllar genç sanatçılara hizmet edecek, kuşaktan kuşağa geçecek.

        Geleneksel hale gelmesi için çalışılan çalgı yapım atölyelerinde yapılacak diğer çalgılar da İKSEV 1’i izleyecek ve bu güzel amaca hizmet edecek.

        Diğer Yazılar