Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Doğu’dan Batı’ya ilk yolculuğu kimin, ne zaman, hangi amaçla yaptığı bilinmiyor. Bilinen, henüz Tunç Çağı’nda, dünyanın yaşadıkları topraklardan ibaret olmadığını düşünen, bunu kanıtlama hevesiyle korkusuzca yola çıkan bazı adamların yolların bile olmadığı bir dönemde bu yolculuğu başlattıkları.

        Ve ilk çağların bu yaya yolcuları yüz yıllarca Çin’i (Doğu’yu) Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa’ya bağlayan dünyaca ünlü İpek Yolu’nun öncüleri olmuş.

        Çinlilerin milattan önce 2. yüzyıla uzanan İpek dokumacılığı becerisinin ürünü olan ipek, Batı için bu yol üzerinde taşınan en sıra dışı, alışılmadık ve hayranlık uyandırıcı madde olmuş ve sonuçta bu büyük ticaret yoluna adını vermiş.

        Çin’den Batı’ya ipek, baharat, kürk, seramik, yeşim taşı, tunç, vernik ve demir taşıyan kervanlar dönüşte altın, değerli taş ve cam getirmiş.

        Ancak en kestirme rakamla altı bin kilometreyi aşan bu yol doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olmuş.

        Ve yıllar sonra bildiği dünyanın sınırlarını zorlayan, bu kadim kültürün mirasçısı bir müzik adamı kültürler, disiplinler ve nesiller arasında bağlantı kurma isteğinden esinlenerek İpek Yolu’na dönüş yapmış.

        SİLK ROAD ORKESTRASI

        Viyolonsel sanatçısı Yo-Yo Ma, 1998 yılında kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak Silkroad’u, 2000 yılında da tüm dünyadan gelenekleri temsil eden yenilikçi sanatçıları ve bestecileri bir araya getirerek Silk Road Orkestrası’nı oluşturmuş.

        Kendi deyimleriyle “Silkroad kâşiflerin, bağımsız kişilerin, öyküleyici müzisyenlerin, tutku dolu acemilerin, ilgi duyan göçebelerin ve kültürel müteşebbislerin yer aldığı bir topluluk. Farklılıklarımızı keşfetmenin insanlığımızı zenginleştirdiğine inanan Silkroad, dünyamızı yeni şekillerde görmek için eğitimin, işin ve sanatların bir araya geldiği bir dönüm noktası arıyor. Amaç olarak, umulmadık bağlantılar, işbirlikleri ve anlam yüklü bir değişimin izinde olan toplumlar yaratmayı benimsiyor.”

        Sanatın, eğitimin ve iş hayatının kesiştiği noktada anlamlı bir değişim yaratma gayretindeki Silk Road Orkestrası ve öncüleri Yo Yo Ma, 3 Eylül 2014 Çarşamba günü Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 28. Uluslararası İzmir Festivali’nin kapanış konserini verecek. Konser besteci ve klarnet sanatçısı Kinan Azmeh’in Silk Road Orkestrası için bestelediği “Ibn Arabi Postlude” isimli eserin dünya prömiyeriyle başlayacak.

        Ardından, belki de bir daha görmek ve ya dinlemek fırsatını bulamayacağımız, tabla, gaita, pipa ve sheng gibi çalgıların en büyük ustalarının bestelerini ve icralarını dinleme fırsatı doğacak.

        Bu konser, 28. Uluslararası İzmir Festivali için yakışan bir kapanış olacak.

        Diğer Yazılar