Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir kere baştan söyleyeyim ki; ben bu işten hiç anlamam. Yaklaşık 9 kez oy kullanmak için ve 3 kez de referandum nedeniyle sandığa gitmişliğim vardır; ama her seferinde öngörüm ve tahminim o gece patlamıştır.

        Hiç tutturamadım tahminimi ve bu nedenle biraz sokağı dinlemeye karar verdim.

        Tabii ki İzmir’i..

        Nedense temas kurduğum noktalarda inceden bir MHP desteği ya da yakınlaşması diyelim; bir eksen kayması hissediyorum.

        Bunu bana sokak söylüyor, belediye otobüsleri söylüyor, otoparklarda muhabbet açmaya çalışanlar söylüyor.

        Milli kavramını önemseyenlerden alıyorum bu varsayımı..

        CHP’si ile MHP’si arasında hafiften bir ‘yüzer-gezer oy potansiyeli hissedebiliyorum ama bunun önümüzdeki seçimlere yansımasının oranını bir türlü belirleyemiyorum..

        AK Parti kemik..

        Orası tartışma da götürmüyor, su da kaldırmıyor..

        Ben bir siyaset bilimci değilim, sadece bir belediye otobüsü yolcusu kadar anlarım bu işten.

        Ama böyle de bir durum var ortada..

        Milli’si güçlenenler ile, Milli’sine yeteri kadar sahip çıkılmadığına inananlar arasında bir ortak noktanın bulanamadığına ve oluşturulamadığına inanıyorum.

        İnanmanın ötesinde görüyorum bunu..

        Yanıma gelip bu köşede bunu yazmamı isteyenler ile yanıma gelip mevcut statünün iyi olduğunu yazmamı isteyenler arasında bir orantı yaptığımda birinci şık daha ağır basıyor..

        Ama kuyruğuna da ‘CHP’de hiçbir şey yapmıyor bu konuda’ yorumu hemen ekleniyor.

        ‘Bakın MHP nasıl da sahip çıkıyor’ şeklinde biten cümleler biraz daha fazla..

        Benim siyasi anketim şimdilik bu kadar; ama bir eksen kayması ortaya çıkarsa kendimi en doğru seçim anketi yapan şirketlerin arasında başa koyarım ona göre..

        Hazır mısınız?

        İzmir’i bırakın Mısır’a bile kar düştü..

        Hayatı felç edecek ikinci akım ise yolda..

        Türkiye bu kışın geniş kapsamlı ilk karla imtihanını bu şekilde atlatırken akıllara ise aylar öncesinden Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse’nin sözleri geldi. Geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul için asıl kışın 20 Ocak sonrasında geleceğini öngören Köse, hala bu iddiasını sürdürüyor. Köse’ye göre son 20 yılın en çetin kışı bu yıl yaşanacak. 23 Ocak’tan sonra Türkiye’ye yeni soğuk hava ve kar yağışı geleceğini de söyleyen Köse, ay sonu itibariyle esas kar yağışlarının görülmeye başlanacağını söyledi.

        23 yıl sonra..

        İstanbul başta olmak üzere birçok ilde beklenmedik şekilde hortumlar çıktığına ve Karadeniz’de de deniz sıcaklığının 28 dereceye kadar çıktığına ve bu sıcaklığın ise beklentilerin çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Köse, bu yıl enteresan durumların yaşandığını belirterek şöyle konuştu;

        “23 yıl aradan sonra ilk kez bu yılbaşı akşamını da etkileyen bir kar yağışı gerçekleşti. İzmir yolu kardan kapandı. Bir çok il uzun yıllar sonra ilk kez karla tekrardan tanıştı. Uludağ’da daha şimdiden 3 metreyi aşan kar birikti. Bizi etkileyen bu akım Mısır’a kadar inerek bölgeye de 6 yıl aradan sonra kar yağışı bıraktı.’’

        İzmir bu ikinci dalga kıştan nasibini alacak gibi duruyor..

        Esas engelli biziz..

        Engellilerin hayatını kolaylaştırmak boynumuzun borcu ama engellileri engel olarak görenler de yok değil.

        Bir hezmet devreye girmek üzere bu konuda..

        2004 yılı öncesinde sadece birkaç adet özel yapım otobüsle engellilere ulaşım hizmeti verilebilirken, bugün alçak tabanlı, açılıp kapanan rampalı, yana yatarak alçalma özelliğine sahip ve klimalı yeni otobüslerle kentteki engellilerin yaşam kalitesini artıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşımda engelleri kaldırmak için yaptığı çalışmalara bir yenisini ekledi.

        Daha önce alımını yaptığı 1000 yakın otobüsle filosunun büyük bölümünü engelli erişimine uygun hale getiren Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, geriye kalan 435 otobüsün de orta kapılarına Avrupa Birliği standartlarına uygun “lift” sistemi kurdu.

        Uzaktan kumandayla çalışan sistem sayesinde engelliler otobüslere rahatlıkla binebiliyor. Bu otobüslerde ayrıca, engellilerin rahatlıkla binişinin yanı sıra, güvenle yolculuk edebilmeleri için de özel bölümler oluşturuldu.

        Yine proje kapsamında, otobüslerin ön kapılarındaki merdiven yükseklikleri de, yaşlıların ve engellilerin rahatlıkla kullanabilmesi için 36 santimetreden 26 santimetreye indiriliyor. Ön kapı merdivenlerine entegre edilen amortisör sistemi sayesinde, farklı yükseklikteki yollarda engelli ve yaşlılar otobüslere rahatlıkla binebiliyor.

        Tüm bu çalışmalarla, ESHOT’un filosundaki otobüslerin tamamı engelli erişimine uygun hale getirildi. 300 otobüsün 211’i engelli kullanıma uygun olan İZULAŞ’ın da 2015 yılında yapacağı alımlarla filosundaki engelli erişimine uygun araç sayısının daha da artacağı bildirildi.

        Engelsiz hayata doğru adımlar atıyoruz artık..

        Düz mantık

        - Benim mantığımın alamadığı bir şey daha var. Niye tartışmalar yüksek sesle yapılır?

        Sesi daha çok çıkanın haklı olma ihtimali daha yüksek mi olmaktadır. Yoksa bugünün algı dünyası ne söylediğinle değil, nasıl söylediğinle daha fazla mı ilgilenmektedir?

        Diğer Yazılar