Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hep imrenirdim şu otopark konusunun ‘otomasyon’ sistemine, niye bizler ‘değnekçi’ ve ‘kahya’ düzeyinden öteye geçemeyiz diye sorgulardım durumu.

        Sonunda ülkenin ‘tam otomatik’ otoparklarının sayısal olarak en büyüğü İzmir’e nasip oldu.

        Alamadığı desteğe karşılık hayata geçirebildiği projelerle prototip bir örnek olan İzmir, yine bir ilke imza attı.

        Türkiye’de tam otomatik bir otoparkı kente kazandıran ilk kamu kurumu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Bölgesi’nin otopark sorununa çözüm olacak çok önemli bir projeyi hizmete açtı. Şair Eşref Bulvarı Alsancak Hocazade Camii karşısında bulunan 939 metrekarelik arsada 11 katlı ve 280 araç kapasiteli olarak inşa edilen “tam otomatik katlı otopark” hizmete açıldı..

        Kamulaştırma dahil toplam 20 milyon liralık bir maliyetle..

        616 metrekarelik alan üzerine çelik konstrüksiyon ve giydirme cephe olarak yapılan tam otomatik otopark sistemi; düşeyde hareket eden 4 adet taşıyıcı asansör, asansör üzerine döner platformlar, hareket eden yatay taşıyıcılar, otomatik açılır-kapanır kapılar ve bunlara bağlı elektronik ekipmanların çalışmasını kumanda eden entegre yönetim sisteminden oluşuyor. Ünitelerin kendi içerisinde ve birbirleriyle iletişimi, gelişmiş endüstriyel donanım ve yazılımlar ile sağlanıyor.

        Kullandığım ve her seferinde başımı döndüren bir gelişmişlik örneğidir bu..

        İşleyiş şöyle:

        Otoparka gelen sürücü, aracını zemin kattaki asansörlerden birine park edecek ve bu işlemi teyit ettikten sonra aracını terk edecek. Araç otomatik taşıyıcılar tarafından alınarak en uygun park yerine yerleştirilecek.

        Sürücü dilediğinde aracını 200 saniye gibi kısa bir sürede kolayca teslim alabilecek.

        3 dakika 20 saniye..

        Öyle geri geri 5 araç çıkarmak için en az üç kahya kullanmak ve sonra arabaya ulaşmak yok..

        Tek değil elbet..

        Ülke genelinde özel işletmelere ait olmak üzere İstanbul Nişantaşı’nda 270 araçlık, Maçka’da 72 araçlık “Tam Otomatik Otopark” bulunuyor.

        Bunun dışında kamu kurumu olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Cihangir’de 112 araçlık, Merter’de 136 araçlık, Güngören’de 232 araçlık “Yarı Otomatik Otopark” bulunuyor. “İzmir Alsancak Tam Otomatik Otoparkı” Türkiye genelinde kamu ve özel kişilerce yapılan en büyük, en modern tam otomatik otopark olma özelliğine sahip.

        İzmir’e de bu yakışırdı zaten..

        El öpenler bol olacak..

        Ne seçim yatırımı ne de medyatik olsun diye..

        Sadece garibana katkı olsun diye..

        Bayram öncesinde İzmir’de yaşayan 26 bin 150 “ihtiyaç sahibi” aileye toplam 5 milyon 230 bin liralık “Bayram yardımı” kararı aldı İzmir Büyükşehir Belediyesi.

        Prosedür şöyle:

        Hem yaşanacak olası izdihamları hem de yardım yapılan vatandaşların teşhir edilmesini önlemek amacıyla, aile fertleri adına açılan banka hesaplarına 200’er lira yatırıldı. İhtiyaç sahibi aileler, http://www.izmir.bel.tr adresinden “Ramazan Bayramı yardımları” bölümünü tıklayıp T.C. kimlik numaralarını girerek yardım sorgulaması yapabilecek ve 21 Temmuz Pazartesi gününden itibaren yani iki günden beri kendilerine bildirilen banka şubesine giderek adlarına açtırılan hesaptan 200’er liralık bayram yardımlarını alabiliyorlar.

        Yardıma muhtaç yaşlılar, engelliler, dar gelirliler ile şehit aileleri ve gazilerin yararlanacağı bu yardımlar, bayram öncesinde kent ekonomisine ciddi bir hareketlilik de getirecek.

        Eli öpülesi bir hayır..

        Sacre Coeur-Trafalgar-San Marco-Kadifekale

        Avrupa’nın en büyük şehirlerinin böylesine tarihi mekanları vardır.

        İzmir’in, çok şükür yüzlerce böyle mekanı var.

        En önde geleni de Konak Meydanı’ndaki saat kulesi..

        İlk kurşun anıtı..

        Ancak bir de ‘panoramic view’ dediğimiz şehre en hakim noktada oluşturulan en turistik alanda bir şehir izlettirilir ki; oralara gitmezseniz Paris’e, Londra’ya, Venedik’e gitmiş sayılmazsınız..

        İzmir’in bir Kadifekalesi var ki, bu ‘konsept’ için biçilmiş kaftandır..

        Ama gelin görün ki; gittiğinizde nasıl döneceğiniz meçhuldür.

        Kaybolmanız veya başınızın derde girmesi de pek mümkündür..

        Biri el atsa da şu Kadifekale’yi, o tarihi dokuyu, o doyumsuz manzarayı İzmir’e baş tacı yapabilsek..

        Çok mu zor?..

        Düz mantık

        Şu son gelişmelere bakarak semitik bir tavır almak ve İsrail ile Yahudi kavramını bir potaya koyup kaynatmak benim mantığıma ters geliyor.

        Bir kere ülkemizde yaşayan, askerlik yapan ve vergisini ülkemizde ödeyen, oy kullanan Türk vatandaşı Yahudileri dışlamak ve hatta suçlamak..

        Kanada’daki balina katliamı için Foçalı balıkçıları suçlamak gibi geliyor bana..

        Diğer Yazılar