Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Denizli doğru tercih mi?

Giriş: 23.11.2015 - 14:52 | Güncelleme:

Galatasaray'ın teknik direktörlüğüne 23 yıl sonra tekrar Mustafa Denizli getirildi

HTSPOR.COM | AHMET HAMDİ GİRGİN

Hamza Hamzaoğlu ile sürpriz bir şekilde yollarını ayıran Galatasaray, yeni hocasını buldu. Mustafa Denizli, 23 yıl sonra yeniden Cimbom'u çalıştıracak. '4 Büyükler'de bir teknik direktörle yollar ayrıldığında Mircea Lucescu ile birlikte ismi kurtarıcı olarak anılan Mustafa Denizli, sarı-kırmızılıların dertlerine derman olmaya çalışacak...



Galatasaray yönetiminin, sezon ortasında riske girmeden yapabileceği en mantıklı tercihi yaptığını söyleyebiliriz. Getirilecek bir yabancı hocanın takımı ve ligi tanıması için geçecek sürede şampiyonluk yarışından çok uzaklarda kalınabilirdi. Denizli tercihinin günü kurtarmaya yönelik mi, yoksa uzun vadeli mi olduğunu zaman gösterecek. Bu tartışılabilir ancak kesin olan şu ki; Denizli uzun kariyerinde tam bir 'büyük takım hocası' profili çizdi.

1987'de teknik direktörlüğe başlayan Mustafa Denizli, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ı şampiyon yapmayı başaran tek hoca. Galatasaray, Aachen, Kocaelispor, A Milli Takım, Fenerbahçe, Manisaspor, PAS, Persepolis, Rizespor ve Lankaran takımlarında görev yapan tecrübeli isim, başarılarının yanında renkli kişiliği ile de tanınıyor.



AVRUPA'YA "BİZ DE VARIZ" DEDİ!

Mustafa Denizli, 1987'de Galatasaray'da Jupp Derwall'in yardımcılığını yaptığı sırada A Milli Takım'ın başına getirilerek hocalık kariyerine başladı.

Derwall'in Cimbom'dan ayrılmasının ardından 1987/1988 sezonunda Galatasaray'ın teknik direktörü oldu. A Milli Takım ve Galatasaray'ı aynı anda çalıştıran Mustafa Denizli, ilk sezonunda Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Süper Lig'i zaferle tamamlayarak kariyerine dubleyle başladı. 1988 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Türkiye sonuncu olunca Milli Takım'daki görevinden ayrıldı.

"Kimse merak etmesin biz İstanbul'da Neuchatel'i 5-0 yeneriz!"


Bir sonraki sezon ligde Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın ardında kalan Denizli'li Galatasaray, Avrupa'da tarihi bir başarıya imza attı. Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk turda Rapid Wien'i eleyen Cimbom, 2. turda İsviçre'den Neuchatel Xamax ile eşleşti. Galatasaray, İsviçre'deki ilk maçta 3-0 yenilirken Mustafa Denizli'nin ağzından tarihe geçecek o sözler döküldü: "Kimse merak etmesin biz İstanbul'da Neuchatel'i 5-0 yeneriz!"

Rövanşta Denizli'nin dediği oldu, Aslan 5-0'lık muhteşem bir sonuçla Neuchatel'i sahaya gömdü. Bu galibiyet, Türk futbolunun Avrupa'da "Biz de varız!" dediği maç olarak hafızalara kazındı. Cimbom, bir sonraki turda Fransız devi Monaco'yu devirmeyi başardı. Yarı finalde Hagi'li Steaua Bükreş, rüya gibi süren maceraya son verdi. Mustafa Denizli, Avrupa'daki bu başarısıyla teknik direktörlük maharetlerini herkese kanıtlamış oldu.



1989-90 yılında Almanya'nın Alemannia Aachen ekibine giden Mustafa Denizli, kısa süre sonra Türkiye'ye döndü.

1990-1991 sezonunda tekrar Galatasaray'ın hocalığına getirilen Denizli, Federasyon Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazandı. Bir sonraki sezon TSYD Kupası zaferinin yanında Kupa Galipleri Kupası'nda çeyrek final oynadı. Sezon sonunda Denizli ile Cimbom'un yolları ayrıldı.

MİLLİ TAKIM'IN İLK BÜYÜK BAŞARISI ONUNLA YAŞANDI

Mustafa Denizli, 2 sezonluk aranın ardından Kocaelispor ile anlaştı. Burada geçirdiği 2 sezonda zirveyi zorlayamayan Denizli, daha sonra A Milli Takım'ın teknik direktörlüğüne getirildi.

1998 Dünya Kupası Elemeleri'nde Hollanda, Belçika, Galler ve San Marino ile aynı grupta yer alan Milliler, grupta 3. olarak turnuva dışında kaldı.

Beklenen başarı EURO 2000 Elemeleri'nde geldi. Almanya, Finlandiya, Kuzey İrlanda ve Moldova'yla karşılaştığımız grupta Panzerler'in ardından 2. olmayı başardık. Play-off'ta İrlanda'yı 1-1 ve 0-0'lık beraberliklerle eleme başarısını gösterdik. Denizli'nin kendisini eleştirenlere "İçimizdeki İrlandalılar" demesi, unutulmaz sözler arasına girdi.

Mustafa Denizli'nin yönetimindeki Milliler, EURO 2000'de İtalya, Belçika ve İsveç'in yer aldığı gruptan çıktı. İlk defa bir uluslararası organizasyonda çeyrek finali gördük. Çeyrek finalde Portekiz'e yenilerek veda etsek de turnuva tarihimizde mihenk taşlarından biri oldu.

EFSANE GERİ DÖNDÜ!

Fenerbahçe, Aziz Yıldırım ile 2000-2001 sezonu için büyük bir atılım yaptı. Bu sezon sarı-lacivertlilerde yaşanan radikal değişime benzeyen bir politika izleyen Yıldırım, 10 transfer yaparken takımın başına Mustafa Denizli'yi getirdi. Galatasaray'ın 1996-2000 yıllarında ambargo koyduğu lige 'Efsane geri dönüyor' parolasıyla giren Mustafa Denizli'li Fenerbahçe, sezon sonunda mutlu sona ulaştı.



2001/2002 sezonuna Şampiyonlar Ligi Elemeleri'nde Rangers'ı eleyerek başlayan Fenerbahçe'de işler iyi gitmedi. Devler Ligi'nde Barcelona, Leverkusen ve Lyon ile aynı grupta yer alan sarı-lacivertliler, sıfır puanla Avrupa'ya veda etti. Ligde de 17 maçta 34 puanda kalınınca Fenerbahçe ile Mustafa Denizli'nin yolları ayrıldı.

Fenerbahçe'den ayrılan Mustafa Denizli, kariyerinde duraklama dönemine girdi. 2003/2004'te 1. Lig'te mücadele eden Manisaspor'u çalıştırdı ancak Süper Lig'e yükselme başarısını yaşayamadı. Tecrübeli hoca, Manisaspor'un ardından İran macerasına başladı. Mustafa Denizli, İran'da geçirdiği 2 buçuk sezonda PAS ve Persepolis takımlarını çalıştırdı.

ÜÇLEMEYİ TAMAMLADI

Daha önce kariyerinde Galatasaray ve Fenerbahçe'yle şampiyonluk sevinci yaşayan Mustafa Denizli, 2008/2009'da 'çocukluk aşkım' dediği Beşiktaş'ın teknik direktörü oldu. Denizli'nin Beşiktaş'ı sezonun ilk yarısında kötü bir performans sergiledi. İlk yarıyı 6. bitiren Beşiktaş, devre arasında kadrosuna Fabian Ernst ve Yusuf Şimşek'i transfer etti. Mustafa Denizli, sezonun ilk devresindeki performansı sonrası gelen eleştirilere "26. haftayı bekleyin" diyerek cevap verdi. Siyah-beyazlılar, ligin ikinci yarısında bambaşka bir takım oldu; Denizli'nin dediği gibi 26. haftada liderlik koltuğuna oturdular. Kara Kartal, hem Süper Lig'de hem de Türkiye Kupası'nda zafere ulaştı. Denizli, Beşiktaş'ı 6 yıl sonra şampiyon yaptı. Çifte kupa sevinci ise en son 19 sene önce yaşanmıştı. Böylece Mustafa Denizli, 3 Büyükler'de şampiyon olan tek hoca oldu.



Denizli, Beşiktaş'ta da Fenerbahçe'de olduğu gibi 2. sezonunda beklenen başarıya ulaşamadı. Kara Kartal, 2009/2010 sezonunda ligde 4. olurken, Manchester United, CSKA Moskova ve Wolfsburg ile karşılaştığı Şampiyonlar Ligi grubunda sadece 4 puan toplayabildi. Mustafa Denizli, sezon sonunda sağlık sorunları olduğu gerekçesiyle görevden ayrıldı.



Mustafa hoca, Beşiktaş'tan sonra Persepolis, Çaykur Rizespor ve Hazar Lankaran takımlarında görev aldı. Sezon ortasında aldığı Rizespor'u 1. Lig'de 2. yaparak Süper Lig'e çıkaran Denizli, bu başarısının dışında son yıllarda eski günlerinden uzak.

GALATASARAY'IN ARADIĞI İSİM Mİ?

Mustafa Denizli, son yıllarında eski günlerinden uzak bir görüntü çiziyor ama değerlendirmenin başında belirttiğimiz gibi büyük takımlarda kısa vadede çok başarılı olmuş bir isim. Olumsuz taraftan bakarsak Denizli, şampiyon yaptığı 3 takımda da bir daha ligde zafere ulaşabilmiş değil. Tecrübeli hocanın Fenerbahçe ve Beşiktaş'la Avrupa karnesi de zayıf görünüyor. Bu takımlarla çıktığı 12 Şampiyonlar Ligi mücadelesinde 1 galibiyet ve 1 beraberlik alırken, 10 kez mağlubiyetle sahadan ayrıldı. Son olarak 66 yaşındaki teknik adam, 1984-87 arasında Galatasaray'daki ilk teknik direktörlük deneyimi haricinde 3. sezonunu tamamlayamadı.

Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş ile ilk sezonlarında şampiyon olmayı başaran teknik adamın kısa vadede Galatasaray'a başarı getirmesi muhtemel. Fakat uzun vadeli bir plan için uygun isim mi bu tartışmaya açık.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
Hayırlı uğurlu olsun ancak Mustafa Denizli de giderse yerine gelecek olan yine de Hamza hocadır.
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
inşallah olur ama Hamza hocaya çok ayıp ettiler. başkanın kaprisleri ile Galatasaraya çok büyük bir kara leke getirdi bu hareket.
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
Hayirli olsun. Iyi bir tercih. Denizli kalite hoca.
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
Yazık oluyor galatasara en son gelecek ınsan...
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 3 -3
Büyük teknik direktör
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
6 0 +6
Galatasaray bitti denizliyle
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
Yazık,ne günlere kaldık