Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, projelendirme ve inşaat aşamalarında müteahhitlere, kooperatif yöneticilerine ve diğer sorumluluk taşıyanlara yapılardaki yangın önlemlerine ilişkin ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeye hazır olduklarını bildirdi.

        Sipahi, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yangın öncesi gereken tedbirlerin alınmasında vurdumduymazlığın, geliştirilen sistemlerin kullanılmasında da bilgisizliğin hakim olduğunu ifade etti.

        Vatandaşların yangın konusunda, "Bugüne kadar yanmadı, şimdi mi yanacak" düşüncesini taşıdıklarını ifade eden Sipahi, "Oysa yangın 'geliyorum' demez, bir kere çıkar ve her şeyi bir anda yok eder." değerlendirmesinde bulundu.

        Yangınların en az hasarla önlenmesi için itfaiye, vatandaş ve kurumların bir arada sorumluluk altında olması gerektiğine dikkati çeken Sipahi, özellikle yeni yapılan sitelerde, itfaiye araçlarının yangına etkili müdahalede bulunabilmek için uygun giriş kapıları ve alanlar bulmakta büyük zorluk yaşadıklarının altını çizdi.

        Sipahi, "İster iş yeri olsun, ister konut olsun, kent yaşamının ayrılmaz parçası olan sitelerde, çok katlı binalarda umulmadık felaketlere neden olabilecek bir yangına karşı bütün binalarımızda dahili söndürme sistemlerinin çalışır durumda olduğuna çok dikkat edilmeli. Yangın merdivenleri, zemin kattan bodrum katlarına kadar yangın kaçış yolları ve yangın çıkışları, işlevsel ve kullanıma hazır olmalı. Kesinlikle kilitlenmemeli, eşya konulmamalı, merdivene açılan kapılar metalden ve içeriden açılır olmalı." önerilerinde bulundu.

        Yangınların çıkışında tedbirsizliğin ve ihmalin ana unsur olduğuna işaret eden Sipahi, vatandaşların başlangıç aşamasında elindeki imkanlar dahilinde yangına yapacakları bilinçli müdahaleyle, maddi hasarı en aza indirebileceklerini kaydetti.

        Celil Sipahi, mevcut yasalara göre sadece iskan ruhsatının alınmasında itfaiye onayı gerektiğini ve bunun yeterli olmadığını belirterek, yapılardaki yangın önlemleriyle ilgili olarak projelendirme ve inşaat aşamalarında, müteahhitlere, kooperatif yöneticilerine ve diğer sorumluluk taşıyanlara ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeye hazır olduklarını belirtti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler