Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik faaliyetleri hakkında bilgi vererek, "Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) bize destek oluyor. Yükün aslını ve büyüğünü milletimiz ve devletimiz omuzlamış durumda. Bütün ülkelerin ve komşularımızın, milletimizin ve devletimizin omuzlamış olduğu yükün farkında olduğunu umuyoruz." dedi.

        İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, BMMYK ortaklığında ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu finansmanıyla başlatılan "Suriye Mülteci Krizinin Etkilerini Hafifletmek için Türkiye'deki Ulusal Kurumların Desteklenmesi" projesinin tanıtımı Ankara'da gerçekleştirildi.

        Göç İdaresi Genel Müdürü Toros, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, hazırlıklarına 2014 yılında başlanan "Suriye Mülteci Krizinin Etkilerini Hafifletmek için Türkiye'deki Ulusal Kurumların Desteklenmesi" başlıklı projenin AB ve BMMYK'nın katkı ve desteğiyle hayata geçirildiğini belirterek, bu projenin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü için önemine değindi.

        Suriye'de 2011 yılından beri devam eden krizin mültecilere ev sahipliği yapan komşu ülkeler açısından da önemli etkiler oluşturduğunu ifade eden Toros, "Bizim bugün itibariyle geçici koruma altında bulundurduğumuz Suriyeli kardeşlerimizin sayısı 2 milyon 910 bin 281'dir." dedi.

        Toros, Türkiye'nin dünyada en fazla sığınmacı nüfusu barındıran ülke olduğuna dikkati çekerek, "Mazlumlara, mağdurlara, uluslararası korumaya ihtiyaç duyanlara ev sahipliği yapmamızdan dolayı son derece onur ve gurur duyuyoruz." şeklinde konuştu.

        Uluslararası koruma alanındaki krizler yönetilirken dünyadaki bütün ülkelerin dayanışma ve iş birliği içinde olması gerektiğini vurgulayan Toros, külfet paylaşımının sadece finansal destek anlamına gelmediğinin altını çizdi.

        Toros, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün Türkiye'ye gelen ve uluslararası korunma talep eden herkesle ilgilendiğini hatırlatarak, bu bağlamda parmak izi de dahil olmak üzere veri toplanmasının ve güncellemesinin de Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirtti.

        Güncellenen verilerin diğer kurumlarla da ihtiyaç halinde paylaşıldığını belirten Toros, Suriyelilerin verilerinin 51 şehirde bulunan merkezler tarafından güncellenmeye devam ettiğini ve kopyalanamaz yüksek güvenlikli kimlik belgelerinin verilmeye başlandığını kaydetti.

        Toros, toplanan ve sürekli güncellenen verilerin oldukça önemli olduğunu belirterek, bu şekilde "Göç-Net" sistemi üzerinden paylaşılan verilerin diğer kurumların da işlerini kolaylaştırdığını bildirdi.

        Bu projede olduğu gibi yapılan tüm projelerin hedefinin Suriyeli sığınmacılara yardım etmek, daha rahat ve standartları yüksek bir hayat sağlamak olduğunu hatırlatan Toros, AB'den gelen tüm yardımların da Suriyelilere gittiğinin altını çizdi.

        Toros, AB ve BMMYK'nın Türkiye'nin faaliyetlerine katkı sağladığını belirterek, "Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Mültecileri Yüksek Komiserliği bize destek oluyor. Yükün aslını ve büyüğünü milletimiz ve devletimiz omuzlamış durumda. Bütün ülkelerin ve komşularımızın, milletimizin ve devletimizin omuzlamış olduğu bu yükün farkında olduğunu umuyoruz." dedi.

        - "Ne kadar teşekkür etsek az"

        AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ise Türkiye, BMMYK ve AB'nin beraber yürüteceği projenin önemine değinerek, Suriye'den gelen sığınmacı krizinin etkilerini hafifletmek için Türkiye'nin ulusal kurumlarını desteklemeyi hedeflediklerini olduğunu belirtti.

        Berger, Türkiye'nin yaklaşık 3 milyon kişiyi 5 yıldır misafir olarak ağırladığını ve dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunun altını çizerek, "Türkiye hükümetine ve Türkiye halkına bizlere ve Suriyeli mültecileri göstermiş oldukları misafirperverlikten dolayı çok teşekkür ediyorum. Bunun için ne kadar teşekkür etsek az." şeklinde konuştu.

        AB'nin Türkiye'ye destek olmak ve krizin kökenindeki sorunları çözmeye çalışmak istediğini belirten Berger, Türkiye'nin Suriye'de yeniden siyasi istikrarın sağlaması ve DEAŞ ile mücadele gibi konularda da güçlü bir liderlik sergilediğinin altını çizdi.

        BMMYK Türkiye Temsilcisi Pascale Moreau da, "Türkiye'nin yaklaşık 2,8 milyon Suriyeli mülteci ağırladığı gözümüze çarpıyor. Türk hükümetinin, halkının misafirperverliği ve cömertliği sayesinde bu insanlara yardım sunuluyor. Son 6 senedir Türkiye bunu gerçekten müthiş bir şekilde başarmaktadır. Türkiye çok sağlam bir yasal altyapı hazırlayarak Suriyeli mültecilerin haklarını korumaya almıştır." ifadesini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler