Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KARS (AA) - Kars'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine katıldıkları iddiasıyla tutuklanan, dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı'nın da arasında olduğu, örgütün kentteki sözde "ana komuta kademesi"nde bulundukları öne sürülen 17 eski rütbeli askerin yargılanmasına yarın başlanacak.

        Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe girişimine katıldıkları ve örgütle ilişkili oldukları iddiasıyla tutuklanan, terör örgütünün sözde "sıkıyönetim komutanı", eski Tuğgeneral Avcı, aynı komutanlığın eski Kurmay Başkanı Yarbay Serkan Polat ve eski 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Nihat Uçan ile diğer 14 eski subay hakkında başlatılan soruşturma, bir süre önce tamamlandı.

        Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 130 sayfalık iddianamede Avcı ve emir subayı Emrah Akça, Polat ve Uçan'ın yanı sıra eski 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Topçu Tabur Komutanı Süleyman Koç, eski Merkez Komutan Vekili Haydar Küreş, eski 2. Mekanize Piyade Tabur Komutanı Harun Doğanay ve eski vekili Muslih İpekliler, eski 1. Mekanize Piyade Tabur Komutanı Ali Ercan Ormanoğlu, eski Harekat ve Eğitim Şube Müdürü Erdinç Serçe, eski Komuta Destek Tabur Komutanı Vekili Ferhat Demirci, eski Lojistik Şube Müdür Vekili Sami Büberci, eski MEBS Şube Müdürü Eyüp Ağbağ, eski Personel Şube Müdürü İbrahim Erhan Akça, eski Harekat Merkez Amiri Cemal Sudaş, eski Lojistik Destek Komutanı Çetin Aydoğan ve Osman Atlı, "sanık" sıfatıyla yer alıyor.

        Yarın görülmesine başlanacak duruşmada örgütün kentteki sözde "ana komuta kademesinde" yer aldıkları iddia edilen sanıklar hakim karşısına çıkacak.

        FETÖ/PDY'nin ortaya çıkışı, devlet ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanması ile darbe sırasında yaşananlar hakkında bilgi verilen iddianamede, söz konusu yapılanmanın cebir, şiddet ve diğer hukuk dışı yöntemleri kullanarak devlet otoritesini baskı altına almayı, zaafa uğratmayı, yönlendirmeyi, alternatif otorite olarak ortaya çıkmayı ve devlet otoritesini ele geçirmeyi hedefleyen silahlı terör örgütü olduğu belirtildi.

        Örgütün antidemokratik, hukuk ve ahlak dışı birçok yöntemi kullanarak tabanındaki insanların dini duygularını istismar edip devletin kurum ve kuruluşlarında yıllarca kadrolaşmaya çalıştığına yer verilen iddianamede, FETÖ/PDY'nin özellikle Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde örgütlenerek "güvenlik bürokrasisi" ve "istihbarat" alanında ağ oluşturduğu anlatıldı.

        İddianamede, darbe teşebbüsünün yaşandığı gece komutanlığa bağlı askeri birliklerden 16 tank, 11 geliştirilmiş zırhlı personel taşıyıcı (GZPT), 11 askeri kamyon ve diğer 25 zırhlı araçla 400'den fazla silahlı ve mühimmatlı asker ile şehir merkezindeki önemli noktaların kuşatma altına alındığı kaydedilerek, Topçu Taburu cephaneliğinden 15 bin 700 G3 otomatik tüfek, 8 bin MG3 otomatik tüfek ve 4 bin uçaksavar mermisi, Komuta Destek Taburu cephaneliğinden 6 bin G-3 otomatik tüfek, 700 uçaksavar ve bin MP-5 mermisi, Tank Taburu cephaneliğinden 19 bin 400 G3 otomatik tüfek, 2 bin 200 uçaksavar ve 10 bin A-4 kule makineli tüfek mermisinin askerlere dağıtılmak üzere hazırlanıp kısım kısım dağıtıldığı bildirildi.

        Kentte darbe günü yaşananların aktarıldığı iddianamede, tamamı tutuklu ve eski asker sanıkların "Anayasa'yı ihlal", "TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

        Ayrıca, Polat ve Uçan hakkında "kamu malına zarar verme" suçundan da 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kars haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kars Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler