Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı İlker Cebeci, ağız diş sağlığı problemlerinin açığa çıkmadan önce koruyucu önlemlerle engellenmeleri, hastalıklar açığa çıktığında ise hızlıca tedavi edilmeleri gerektiğini belirtti.

        22 Kasım Diş Hekimliği Günü dolayısıyla birliğin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Cebeci, bugünü mesleki sorunlarının dile getirilmesi, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalığın arttırılması, koruyucu diş hekimliği hizmetleri kavramına dikkat çekilmesi ve diş hekimliği hizmetlerine ilişkin kamuoyu oluşturulması amacıyla çeşitli etkinliklerle kutladıklarını söyledi.

        Ağız ve diş hastalıklarının dünyanın hemen tüm bölgelerinde en sık görülen sağlık sorunları arasında olduğunu ifade eden Cebeci, yaşam kalitesi açısından önemli kayıplara yol açan ağız diş hastalıklarının, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, büyüme-gelişme geriliği, erken doğum gibi birçok sağlık sorununun oluşmasında rol oynadığını gösteren kanıtların her geçen gün arttığını belirtti.

        Cebeci, "Ağız diş sağlığı problemlerinin açığa çıkmadan önce koruyucu önlemlerle engellenmeleri, hastalıklar açığa çıktığında ise hızlıca tedavi edilmeleri gerekir. Ne yazık ki Türkiye'de diş hekimine gitme sıklığı düşük. Ağız ve diş sağlığının kronik ve yıkıcı özellikleri, genel sağlığı da olumsuz etkiliyor." diye konuştu.

        - "Ağız diş sağlığınız iyi değilse, genel sağlığınızın iyi olması beklenemez"

        Türk Diş Hekimleri Birliğinin, koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin halka yaygın bir şekilde ulaştırılmasını desteklediğini belirten Cebeci, vatandaşların koruyucu hizmetlere yeterince yönlendirilmediğini söyledi.

        Sağlık Bakanlığı 2015 Sağlık İstatistikleri Yıllığı'nda muayenehanelerle ilgili verilerin yer almadığına işaret eden Cebeci, "TDB'nin verilerine göre, Türkiye'de Temmuz 2016 itibarıyla 10 bin 775 özel diş hekimi muayenehanesi bulunuyor." dedi.

        İlker Cebeci, Türkiye'de, TDB verilerine göre tüm özel sağlık kuruluşlarında 19 bin 224 diş ünitinin, Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise bakanlığın kurumlarında 8 bin 247 adet diş ünitinin olduğu bilgisini verdi.

        "Sağlık Bakanlığının son 15 yıllık süreçte, ağız diş sağlığı merkezlerini ve kamuda diş hekimliği istihdamı oluşturmasının aslında bir kıymetinin olduğu kaçınılmazdır. Ancak bunlar koruyucu ağız diş sağlığı hizmetlerine yansımadığı için yeterince sonuç alınamamaktadır." değerlendirmesinde bulunan Cebeci, Dünya Sağlık Örgütü verilerinden örnekler vererek, şunları kaydetti:

        "5-17 yaş grubu çocuklarda yüzde 60'ında diş çürüğü ve diş eti enfeksiyonlarının büyüme yetersizliğine sebep olduğu görülmektedir. İleri derecede diş eti rahatsızlığının anne adayları ile ağız diş sağlığı iyi olan anne adayları kıyaslandığında, diş eti rahatsızlığı yaşayanların, 8 kat daha fazla erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riskine sebep olduğunu söylüyor istatistikler. Diş ve diş eti rahatsızlığı olan 39-69 yaş arası koroner kalp hastalığı görülme riskinin de normal popülasyondan 3 ila 7 kat daha fazla olduğu görülüyor. Kötü ağız hijyenine sahip bireylerin de kronik solunum sistemi rahatsızlıklarına yakalanma olasılığının normal bir bireye göre 4,5 kat daha fazla olduğu söyleniyor. Buradan çıkan sonuç, ağız diş sağlığınız iyi değilse, genel sağlığınızın iyi olması beklenemez."

        - "Türkiye'de diş hekimliği fakülte sayısı 75'e çıktı"

        Türkiye'de şu anda 29 bin 417 diş hekimi olduğunu, bir diş hekimine ise 2 bin 713 hasta düştüğünü belirten Cebeci, 2013 verilerine göre bu sayının Avrupa Birliği ülkelerinde bin 433 olduğunu söyledi.

        Cebeci, "Türkiye'de 2005'te 15 olan diş hekimliği fakülte sayısı, 75'e çıktı. Kontenjanlar ise 4 bin 500 civarındadır. Nüfus artış hızımıza göre, 2025'te Avrupa Birliği'nin çok üzerinde bir diş hekimi varlığı kazanacağız. Her sene 5 bin diş hekimi mezun olduğunda, işsiz diş hekimleri ordusunun oluşacağı ortadadır." ifadesini kullandı.

        Cebeci, 750-1000 civarında diş hekiminin çalışacağı bir ortam yaratılması gerektiğine işaret etti.

        TDB'nin "Ulusal Ağız Diş Sağlığı Politikası Çalışması"nın devam ettiğini söyleyen Cebeci, çalışma tamamlandığında birçok kuruma ağız ve diş sağlığı konusunda rapor sunacaklarını sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler