Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Cruise Cari açığa karşı yeni turizm eylem planı hazırlandı - Turizm Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / ANKARA

        Cari açığa karşı önlem arayışına giden hükümet, turizm gelirlerini artırmak için harekete geçti. Hazırlanan yeni turizm stratejisine göre, düşük fiyatlı turlarla turist getiren acentelere karşı önlem alınacak. Yaşlı turistlere ağırlık verilecek ve festival, ödül turizmi desteklenecek. İstanbul gibi 15 marka şehir yaratılacak. Dış tanıtım için devlet ve özel sektörün bir araya geleceği yeni bir kuruluş dizayn edilecek.Küresel kriz nedeniyle Türkiye'ye beklenen yabancı sermaye akışı sağlanamazken; hükümet, turizm gelirlerini artırmaya yöneldi. Hazırlanan yeni turizm strateji planına göre; turist başına harcama miktarı artırılacak. Düşük fiyatla turist getiren yabancı tur operatörlerinin fiyatları tek taraflı belirlemesine engel olunacak. Yeni turizm strateji planının ayrıntıları şöyle:

        LİKYA YOLU

        Turizmde varış noktalarında çevrenin, tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve geliştirilmesi sağlanacak. Bu kapsamda öncelikle Likya Yolu, Frigya Termal Turizm Gelişim Bölgesi ve İpek Yolu koridorları canlandırılacak.

        ÖDÜL VE YAŞLI TURİZMİ

        Turizm hizmetlerinde niteliğin yükseltilmesi sağlanacak. Mesleki Yeterlilik Kurumu koordinasyonunda turizm personeli belgelendirilecek. Dünyada hızlı bir gelişme trendi gösteren kongre ve iş turizmi, sağlık turizmi, ödül turizmi, termal, yat, kruvaziyer ve 3. yaş turizmine ağırlık verilecek. Golf, rafting, dağ ve kayak turizmi ve ilgili özel turizm pazarlarında talebin artırılması sağlanacak.

        DIŞ TANITIMA AĞIRLIK

        Dış turizmin tanıtılması ve pazarlanması amacıyla kamu ve özel sektörün bir araya gelerek ulusal turizm örgütü kurması sağlanacak. Talepteki değişim sürekli izlenerek, değişen koşullara uygun tanıtım faaliyetleri yürütülecek. Turizm portalı geliştirilerek turizm tesislerinin tanıtımı, çevrimiçi rezervasyon ve sektörde ilgili aktörler arasında bilgi paylaşımı sağlanacak.

        15 MARKA KENT

        İstanbul, gibi kent turizmi ve kültür turizmiyle de öne çıkan 15 kent markalaştırılarak dünya turizmine kazandırılacak. Bu amaçla uluslararası standartlarda şehir müzeleri, ulaşım sistemi, fiziksel ve sosyal altyapıyla ilgili düzenlemeler yapılacak.

        TURİZMİN EKONOMİYE ETKİSİ

        Turizmin milli ekonomiye etkisini ölçmek üzere turizm uydu hesapları sistemi geliştirilecek. TÜİK tarafından, ülkenin turizm gelirlerinin gerçek boyutlarını ortaya koyacak bir çalışma yapılacak.

        25.4 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

        2011'de ülkeye gelen turist sayısı 31,5 milyon kişi, turizm gelirleri ise 23 milyar ABD doları olurken; 2012'de turist sayısı 31.9 milyon kişiye, gelirler ise 23.5 milyar dolara çıktı. 2013'te ise 33 milyon kişinin Türkiye'ye gelmesi, turizm gelirinin ise 25,4 milyar dolar olması tahmin ediliyor. Yılsonunda, belgeli yatak sayısının 710 bin, belediye belgeli yatak sayısının ise 503 bin olacağı, yatırım aşamasındaki 271 bin yatakla birlikte toplam yatak kapasitesinin 1,5 milyona ulaşacağı hesaplanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ