Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa CHP ve MHP'den Anayasa Komisyonu için benzer açıklama geldi

        CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke Yeni Anayasa Komisyonu'nun dağılmasına ilişkin, "AKP'nin komisyonu bir başkanlık dayatması için zemin olarak gördüğünü çok açık bir şekilde anlaşılmış olması, bu anlayışa asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha açıkça ortaya koymamız üzerine Meclis Başkanı tarafından komisyonun çalışmalarına son verildi" dedi.MHP Anayasa Komisyonu Üyesi Oktay Öztürk de, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağıtılmasıyla ilgili, "İktidar partisi ve TBMM Başkanı'nın esas niyeti anayasa ve uzlaşma olmayıp kişiye özel bir başkanlıktır" dedi.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Genel Merkez'de basın toplantısı yaparak gündemi değerlendirdi. Yeni Anayasa Komisyonu'nun dağılmasına ilişkin Böke şu ifadeleri kullandı:

        "AKP'nin komisyonu bir başkanlık dayatması için zemin olarak gördüğünü çok açık bir şekilde anlaşılmış olması, bu anlayışa asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha açıkça ortaya koymamız üzerine Meclis Başkanı tarafından komisyonun çalışmalarına son verildi.

        CHP komisyona katılmadan önce 2 noktayı baştan çok açık yüreklilikle ortaya koymuştu. Bunlardan bir tanesi Türkiye'de bir sistem tartışması yoktur. Tek bir adamın otoriter rejim arzusu nedeniyle Türkiye'nin hükümet sistemini tartışmaya açtırmayız. İki, milli mücadele ruhunun bir yansıması olan ve Anayasa'nın ilk 4 maddesinde yer alan Türkiye'nin kurucu prensiplerini tartıştırmayız.

        Bunun anlamı şudur; CHP Türkiye'yi böldürtmez. Türkiye'yi, demokrasiyi ortadan kaldıracak bir tek adam diktasına asla teslim etmez. Bu bizim ne başta bize oy veren 12 milyon insanımıza borcumuzdur. Türkiye'ye karşı bir sorumluluğumuzdur."

        MHP: ESAS NİYET KİŞİYE ÖZEL BAŞKANLIK

        MHP Anayasa Komisyonu Üyesi Oktay Öztürk, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağıtılmasıyla ilgili, "İktidar partisi ve TBMM Başkanı'nın esas niyeti anayasa ve uzlaşma olmayıp kişiye özel bir başkanlıktır" dedi.

        MHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Oktay Öztürk, Kadir Koçdemir ve Mehmet Parsak, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Komisyonun dün akşam itibariyle dağıldığını ve açıkçası birileri tarafından dağıtıldığını belirten Öztürk, "Bu durum iki önemli gerçeği göstermiştir. İktidar partisi ve TBMM Başkanı'nın esas niyeti anayasa ve uzlaşma olmayıp kişiye özel bir başkanlıktır" şeklinde konuştu.

        Ana muhalefet partisinin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kuruluş amacına aykırı olarak usul ve isim belirleme aşamasında süreci kilitlediğini de savunan Öztürk, "Belirtmek gerekir ki CHP'nin komisyonun adını değiştirme ısrarı süreci amacından saptırma mahiyetindedir" ifadesini kullandı.

        DHA-CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ