Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Kozmik Oda' soruşturması genişliyor

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Kozmik Oda" soruşturmasında görev alan savcı ve hakimlerin işlemlerine ilişkin inceleme yapan HSYK müfettişlerinin ihbarı üzerine çoğunluğu asker ve polis 63 kişi hakkında "askeri casusluk" suçundan soruşturma başlatıldı.

        AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, HSYK müfettişleri, "Kozmik Oda" soruşturmasında görev yapan savcı ve hakimlerin işlemlerini incelerken bazı polis ve askerlerin de olayla ilgili olduğu yönünde delillere ulaştı. Müfettişler, bunları rapor haline getirerek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosuna gönderdi.

        Başsavcılık, rapor üzerine 63 kişi hakkında soruşturma açtı.

        Soruşturmaya esas alınan raporda, haklarında ihbarda bulunulan şüphelilerin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile bağlantılı oldukları ve Seferberlik Tetkik Kurulundaki "Kozmik Oda"ya girmeyi amaçladıklarına yer verildiği belirtildi.

        Başsavcılığın soruşturmasının "askeri casusluk" ve "terör örgütü üyeliği" suçlarından yürütüldüğü öğrenildi.

        'KOZMİK ODA' SORUŞTURMASI VE SONRASI

        Başsavcılık, kamuoyunda "Kozmik Oda" soruşturması olarak anılan ve bazı Seferberlik Tetkik Kurulu personelinin karıştığı soruşturmaya ilişkin, 38 şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.

        Kararda, soruşturmanın başlatılmasına yol açan telefon ihbarının gerçek dışı olduğu ifade edilerek, nöbetçi amir olarak görev yapan komiser yardımcısının, "herhangi bir telefon ihbarı gelmediği halde, sanki telefon ihbarı gelmiş gibi" gerçeğe aykırı tutanak düzenlediği kaydedilmişti.

        Takipsizlik kararında şüphelilerin üzerine atılı suçları işlediklerine dair delil bulunamadığı belirtilmişti.

        Karardan bir süre sonra HSYK 3. Dairesi, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, hakimler Dündar Örsdemir, Nihal Uslu, Halil İbrahim Kütük, Abdullah Bahçeci ve Hasan Şatır ile Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan'ın işlemlerini incelemek üzere müfettiş görevlendirmişti.

        HSYK 2. Dairesi de geçen günlerde bu isimlerden Şatır ve Sakınan dışındakileri soruşturma tamamlanıncaya kadar tedbiren görevden uzaklaştırmıştı.

        "Kozmik Oda"da arama yapan ve o sırada Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi olan Hakim Kadir Kayan hakkındaki dosyaysa, gereğinin yapılması için üyesi bulunduğu Yargıtaya gönderilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ