Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Tarihi Yarımada’da 'Zeplin'den izlenecek
        1

        GÖKHAN ARTAN - GAZETE HABERTÜRK

        Tarihi Yarımada’yı havadan izleme imkânı sunacak bir tür hava gemisi zeplin uçuşları için bir firma Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne müracatta bulundu.

        2

        Gerekli onaylar çıkması halinde 12 yolcu kapasiteli zeplin ilerleyen dönemde İstanbul semalarında uçuşlara başlayacak.

        3

        Zeplini Almanya’dan getirecek yerli bir firmanın İstanbul için başvuruda bulunduğunu belirten Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, şöyle konuştu:

        4

        Firma, zeplinle uçuşları İstanbul’da Tarihi Yarımada üzerinde, Nevşehir’de ise Kapadokya bölgesinde yapmayı planlıyor.

        5

        Kapadokya’da bu gerçekleşirse yağmur, kar ve rüzgar nedeniyle turistler balona binemeden geri dönmek zorunda kalmayacak.

        6

        Gerçekleşirse Kapadokya için büyük bir açılım olacak. İstanbul’da olabilirliğini Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile belirli bir noktaya getirdik.

        7

        İstanbul’da zeplin uçuşu olabilecek gibi gözüküyor. Kapadokya için de gürültü seviyesinin belirlenmesi amacıyla Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan onay bekleniyor.

        8

        TURİSTİK AMAÇLI UÇUŞLAR YAPIYOR

        1900’lü yılların başında havacılığın geleceği olarak adlandırılan ancak ölümlü kazalar nedeniyle 1950’li yıllarda üretimden kaldırılan zeplinler, 1997’den itibaren yeniden üretildi. 2001’den sonra reklam amaçlı da kullanılan zeplinlerin turistik amaçlı yolcu taşıyan özel üretimlileri bulunuyor.

        9

        24 saat havada kalabilen zeplinin tam dolu ağırlığı 8 bin 40 kg. Her biri 200 beygir gücündeki motorlarla helikopter gibi kalkıp istediği yere inebiliyor.