Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne polis baskını!

        Özel yetkili cumhuriyet savcılarının talimatıyla İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı'na gelen İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü mali büro ekipleri, bazı birimlerde arama yaptı..

        Aramanın ihaleye fesat karıştırma ve usulsüzlük iddiasıyla yapıldığı öğrenilirken, aralarında üst düzey bürokratların da bulunduğu yaklaşık 40 kişi gözaltına alındı. Belediyede yapılan aramalarda gözaltına alınan 40 kişi arasında İzmir Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından yetkileri elinden alınan eski genel sekreter E.H. ile eski genel sekreter yardımcısı F.E'nin de bulunduğu öğrenildi. Öte yandan polis bazı bilgisayar kasaları ve dokümanlara da el koyarak emniyete götürdü.

        CHP'DEN İLK TEPKİ GELDİ

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediyesindeki aramayla ilgili olarak, ''Büyük ölçüde seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik arama, Türkiye'de uzun zamandan beri uygulanan bir korku, yıldırma ve baskı altına alma anlayışı gibi geliyor'' dedi.

        Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaretinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, konuyla ilgili bilgi almak için belediye geldiklerini belirterek, ''Türkiye'de yasalara uyma açısından en dikkatli belediyenin, İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu biliyoruz. Bu konuda bizzat bakanlıklardan da önemli övgü almış, örnek gösterilmiş bir belediyedir. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesine güveniyoruz. Aziz Kocaoğlu'nu ziyarete geldik, gelişmelerle ilgili bilgi alacağız'' dedi.

        Arama işleminin seçime 40 gün kala yapıldığını hatırlatan Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Büyük ölçüde seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik arama, Türkiye'de uzun zamandan beri uygulanan bir korku, yıldırma ve baskı altına alma anlayışı gibi geliyor. Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz. Demokrasinin, barışın kenti İzmir'deki özgürlüklerin, barış ve demokrasinin bütün Türkiye'de olmasını istiyoruz. Bunun için İzmir'i hep örnek gösteriyoruz. O nedenle belki 'İzmir'den başlayan seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik bir baskı olabilir' diye düşünüyoruz. Bunu, siyasi etiğe, siyasi ahlaka uygun bulmadığımızı belirtmek isteriz. Bu tür baskıların, İzmir'de hep aksine sonuç verdiğini biliyoruz. İzmirlinin tam tersine gerek İzmir'deki namuslu yerel yöneticilerimize, gerekse CHP'ye daha çok sahip çıkacaklarına inanıyorum. Çok büyük bir infial var. Örgütlerimiz de ciddi bir infial halinde, biz kendilerini yatıştırıyoruz. Bu konuda operasyonu yönetenler tarafından da İzmir kamuoyuna ve bize de derhal bir açıklama yapılmasını bekliyoruz. Konuyla ilgili bir şey bilmiyoruz.''

        "İKNA EDİCİ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

        Başkan Aziz Kocaoğlu, belediye binasındaki arama devam ederken yazılı da bir açıklama yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu imzalı açıklamada şöyle denildi: "Bu sabah erken saatlerde İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler belediyemizde ve bağlı şirketlerle çeşitli aramalar gerçekleştirdi. Bilgim sadece bununla sınırlı. Tüm İzmirliler gibi emniyet yetkililerinden bu aramaların gerekçesi konusunda sağlıklı ve ikna edici açıklama bekliyoruz."

        Belediyedeki arama esnasında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, Emniyet yetkilileriyle başkanlık katında oturduğu öğrenildi. Belediye yetkilileri, arama hakkında açıklamanın da Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

        ARAMALAR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE SINIRLI DEĞİL

        İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki aramanın ESHOT hariç aralarında Kültürpark’daki fuarcılık şirketi İZFAŞ da olmak üzere 14 şirket ve birimi kapsadığı öğrenildi. Ayrıca polis ekipleri İzmir'in ilçeleri Bayraklı ve Karabağlar Belediyeleri ile Aydın’ın Kuşadası İlçesi Belediyesi’nde de aramalar yaptı.

        40 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Mali şubenin yaptığı baskın sonucunda, aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ile yardımcısı S.B'nin de bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. Baskının 1 yılı aşan teknik takibin ardından özel yetkili cumhuriyet savcılarının talimatıyla İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi mali büro ekiplerince yapıldığı da gelen bilgiler arasında. Bazı personelin evlerinde de arama yapılırken, çok sayıda kişinin ifadesi ise belediye binasında alındı.

        KUŞADASI BELEDİYESİ'NDEKİ ARAMA

        Aydın Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi mali büro ekipleri de Kuşadası Belediyesi'nde bir arama gerçekleştirdi.

        Operasyonun, kültür ve sanat etkinliklerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine polisin dokuz aylık takibinin ardından yapıldığı ileri sürüldü. Mali Büro ekipleri, saat 07.00 sıralarında belediye binasına geldi. 30 kişilik ekip, 'Başkanlık katı' olarak bilinen 4. kat ile muhasebe ve ihale odasında aramalar yaptı. Muhasebe bölümündeki çelik kasa çilingir yardımıyla açtırılarak bazı evraklar kontrol edildi. Bilgisayarlardaki bazı dokümanların kopyaları da incelenmek üzere alındı. Belediye Mali İşler Müdürü Yusuf Atak ile kültür işlerinden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Uyan da evlerinden polis tarafından alınarak belediyeye getirildi. Operasyon, polis kameralarıyla da kayıt altına alındı.

        Basın mensupları belediye binasına alınmazken aramalar 4 saat sürdü. Saat 10.45'te Başkan Yardımcısı Uyan, iki sivil polis nezaretinde sivil polis aracına bindirilerek, ifadesi alınmak üzre İzmir'e götürüldü. Arama, saat 13.20'de sona erdi.

        Ardından Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altıngün, meclis üyeleri ile birlikte dışarıya çıkarak ilçede kısa bir tur attı. Saat 14.30'da belediyenin 2. katından, personele ve o sırada belediyede bulunan vatandaşlara gelişmeleri aktardı. Başkan Altıngün, şunları kaydetti: "İzmir Emniyeti'nin belirli bir süredir sürdürdüğü operasyonda Kuşadası Belediyesi başkanlık makamında ve belediyemizin iki personelinin bölümlerinde arama yapmakla ilgili mahkeme kararı olduğunu ifade ettiler. İzmir Büyükşehir ve Karabağlar belediyeleriyle bizim de aramızda olduğumuz bir şirketle ilgili olarak arama yapılacağını o tutanakta okudum. Bizim de nezaretimizde Emniyet güçleri, makam odamda ve iki personelimizin bölümlerinde, nezaretimizde aramalar yaptı. Bana ait laptop ve iki birime ait bilgisayarlara, tutanak tutulup bir örneği bize verilerek el konuldu.

        Aramalar sonucunda iki arkadaşımız ifadesi alınmak üzere, soruşturmanın başlangıç yerinin İzmir olması nedeni ile gözaltına alınarak İzmir'e götürüldü. Bu konuda manidar olan nedir? Soruşturmaların CHP'li belediyelerimizde olması manidardır. Soruşturmanın 12 haziran genel seçimleri öncesi olması manidardır. Bugün gözaltında olan ve zaman zaman ifade vermek için mahkeme kapılarına giden personelimizden şüphemiz yok. Biz Türk adaletine güveniyoruz."

        ERTUĞRUL GÜNAY'DAN BASKINA "RAHATSIZIM" TEPKİSİ

        Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan aramanın zamanlamasından rahatsızlık duyduğunu söyledi. Olayı duyar duymaz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuştuğunu, soruşturmanın içeriğini bilmediğini dile getiren Günay, şöyle konuştu: "Soruşturmada olan bir konuyla ilgili önyargı ifade etmek istemem, ama zamanlamanın uygun olmadığını ben de düşünüyorum. Aldığım bilgilere göre, birkaç aydan bu yana süren bir soruşturmaymış. Hemen seçim eşiğinde biz son derece diyalog içinde İzmir ile ilgili fikirlerimizi söylediğimiz ortam içinde seçime gitmeyi amaçlarken ve buna çalışırken, böyle yeni bir tartışmanın, çeşitli çekişmelere vesile olacak bir tartışmanın ortaya çıkmış olmasından, yüksek sesle ifade ediyorum: Rahatsızım, rahatsızlık duyuyorum.

        Bizim yargının herhangi bir biriminin, herhangi bir işine karışmamız hukuk devleti kuralları içinde söz konusu değil. Ben bu konuda gereken dikkatin, özenin gösterilmesini soruşturmada görev alan emniyet birimlerinden rica ettim, ama bu konuda takibat izni veren savcılara bir şey söylememiz mümkün değil. Altını çizerek söylüyorum: Bu zamanlamadan rahatsızlık duydum."

        KARABAĞLAR BELEDİYESİNDEKİ ARAMA

        Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerin sadece başkan yardımcılarından birinin odasında arama yaptığını bildirdi. Kürüm yaptığı yazılı açıklamada, bu sabah erken saatlerde İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerin belediyeye geldiğini ve sadece bir başkan yardımcısının odasında arama yaptığını belirtti.

        SENDİKALI İŞÇİLERDEN BAŞKANA DESTEK

        Belediyede örgütlü işçi ve memur sendikaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan aramayla ilgili olarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na destek açıklaması yaptı. Belediyenin önünde toplanan Tüm Bel-Sen, Belediye-İş ve Genel-İş üyeleri adına açıklama yapan Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Yaşar Gül, bugün farklı günlerden birinin yaşandığını belirterek, demokrasinin AK Parti hükümetiyle darbe aldığını, siyasi hesaplar uğruna belediyeye baskın düzenlendiğini iddia etti.

        "KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞMEDİM"

        Baskınla ilgili olarak makamında açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Ben de vatandaşlarda süreci yakından izleyeceğiz. Konu yargıya intikal etmiştir. Bir mahkeme kararıyla bu arama yapılmakta. Benim bundan sonra söyleyecek bir şeyim yok." dedi

        Gazetecilerin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile konuyu görüşüp görüşmediği sorusuna 'Hayır görüşmedim' şeklinde cevaplandıran Kocaoğlu, aramalarla ilgili olarak, "Ben rahatsız değilim. Yargı görevini yapıyor. Benim rahatsızlığım söz konusu değil. Emniyet görevlileri geldiler, mahkeme kararını uyguluyorlar, böyle bir karar almış uyguluyorlar." şeklinde konuştu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ