Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Seçim chpnin demokratikleşmesi gerekir

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, PM Üyesi Gülseren Onanç ve partinin kadın İstanbul milletvekili adayları, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler, medya temsilcileri ve CHP üyesi kadınlarla bir araya gelerek, CHP'nin kadın politikalarını tartıştı. Toplantıda Bilgehan, Tamaylıgil ve Onanç, gazeteciler Şirin Payzın ve Meral Tamer ile KADER Üyesi avukat Hülya Gülbahar'ın sorularını yanıtladı.

        Tamaylıgil, CHP'nin kadınlarla AK Parti gibi din kardeşliği temelinden değil, sınıfsal olarak ve yoksulluk temelli iletişim kurmaya başladığını belirterek, seçim çalışmaları çerçevesinde kadın seçmenlere ev ziyaretleri yaptıklarını, onlarla konuşarak partinin kadına bakışını anlattıklarını ve çok olumlu tepkiler aldıklarını söyledi. Tamaylıgil, CHP'nin ''aile sigortası''nın temelinin kadın olduğunu, bu nedenle projenin kadının ekonomik olarak güçlenmesi anlamında çok önemi bulunduğunu anlattı.

        "CHP'NİN PARTİ OLARAK DA DEMOKRATİKLEŞMESİ GEREKİYOR"

        Avukat Hülya Gülbahar'ın kadın sorunlarının çözümünde eşbaşkanlık sisteminin çok önemli olduğunu belirterek, CHP'nin böyle bir sistemi düşünüp düşünmediği sorusuna yanıt veren Bilgehan da ''Eşbaşkanlık sistemi çok önemli bir sistem, ben CHP'ye yakışacağına inanıyorum. CHP'nin ilgilendiği tüm konularla ilgili kadın bakış açısını yansıtabilir'' dedi.

        Bütün bunları düşündüklerini, ancak seçim çalışmaları nedeniyle şu aşamada vakitleri olmadığını ifade eden Bilgehan, ''Tüm bunları seçimlerden sonra yapacağız. CHP'nin sadece kadın konusunda değil, parti olarak da demokratikleşmesi gerekiyor. Seçimlerden sonra yapacağımız ilk önemli devrim, CHP'nin yeniden demokratik bir parti olmasıdır. Hem kadın, hem erkek milletvekillerinin, atanarak değil, seçilerek gelmesi gerekiyor'' diye konuştu. Bilgehan, seçimlerin ardından tüzük değişikliği ve başka birçok konuda çalışmalara başlayacaklarını bildirdi.

        "KADIN CİNAYETLERİ KONUSUNDA ÖFKELİYİZ"

        Kadın cinayetleri konusundaki bir soru üzerine de Bilgehan, ''Biz de en az sizin kadar öfkeliyiz. Onun için bu konuyu çok ciddiye alıyoruz. Bu konuda en önemli ilk adım, yasaları doğru olarak uygulamak olacaktır. CHP olarak iktidara gelirsek yapacağımız ilk iş, AB'nin kadına yönelik şiddetin önlenmesi sözleşmesini Türkiye olarak imzalamak olacak'' dedi.

        Başörtüsüyle ilgili soru üzerine söz alan CHP'nin başörtülü İl Kadın Kolu Başkan Yardımcısı Nuray Çepni de CHP'nin örgüt yapısında başörtülü kadınlarla bir çatışma olmadığını ifade ederek, ''Mesele halkın CHP'ye bu konuda önyargılı bakış açısı. Bakın ben il yönetimine kadar gelmiş bir insanım. Kimse beni vitrin olarak getirmedi, ben bileğimin hakkıyla geldiğime inanan bir insanım'' diye konuştu.

        Gülseren Onanç da CHP'nin yapısının son bir yıl içinde çok değiştiğini, diğer konular gibi kadın sorunlarına da dinamik bir bakış açısı getirildiğini belirterek, CHP'nin kadın adayları olarak kadın seçmenlerle yaptıkları temaslarda da çok önemli geri dönüşler ve olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ