Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Yenikapı dolgusu haritayı değiştirdi

        Sinan BİLGENOĞLU / AHT

        Yenikapı’da deniz doldurularak inşa edilen dev meydan, güncellenen uydu fotoğraflarında yerini aldı. Yeni fotoğraflarda, Tarihi Yarımada'nın Marmara Denizi sahil şeridi haritasının değiştiği dikkat çekiyor.

        Yapımı devam eden Yenikapı dolgusuyla birlikte Tarihi Yarımada haritası da değişmiş oldu. Tarihi Yarımada’nın yeni hali, tüm dünyanın, uydulardan çekilmiş değişik çözünürlükteki fotoğraflarının görüldüğü bilgisayar yazılımı olan “Google Earth”ten de açıkça görülüyor.

        Bu yeni harita, sosyal medyada da çok tartışılıyor. Birçok kişi, yüzyıllar öncesinde seyyahların detaylı bir şekilde tarif ettiği ve bir kartal gagasına benzettiği yarımadanın şeklinin bozulduğunu öne sürüyor. Samatya sahilinden Yenikapı'daki İDO İskelesi’ne kadar uzanan sahil şeridi boyunca yaklaşık 550 dönüm olarak doldurulan denizde, 1 milyon kişilik miting alanı, dev otopark ve arıtma tesisi yapılması planlanıyor. 31 milyon TL bedelle ihalesi verilen ve Mart 2013’te çalışmalarına başlanan dolgu alanına yönelik olarak Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Tarihi Yarımada'yı topografik olarak değiştireceği, ekolojk dengeyi bozacağı gerekçeleriyle dava açmıştı.

        1 MİLYON KİŞİLİK 

        Yenikapı’da bulunan proje alanı “İstanbul Metropolü Miting ve Gösteri Alanı” olarak tasarlandı ve Yenikapı İDO İskelesi ile Kennedy Caddesi arasındaki sahil doldurularak inşa ediliyor.  Miting, konser veya fuar düzenlemeleri için kullanılmak üzere 700 bin ile 1 milyon kişi kapasiteli bir alan yer alacak.  Alanda 2 bin 200 araç ve 760 otobüs kapasiteli otopark olacak.  Alanın 450 bin metrekaresi yeşillendirilecek.  Meydanda bir sahne, sağlık, idari ve güvenlik birimleri için kulübeler, kafe, büfe, restoran ve sergi alanları olacak.  Meydanın altına, 2.5 milyon nüfusun atık suyunun arıtılacağı "İleri Biyolojik Arıtma Tesisi" kurulacak.

        GOOGLE EARTH’TE GÖRÜLÜYOR

        Samatya sahilinden Yenikapı’daki İDO İskelesi’ne kadar uzanan sahil şeridi boyunca, yaklaşık 550 dönümlük deniz dolgusunda İstanbul Metropolü Miting ve Gösteri Alanı inşa ediliyor. Google Earth’ten görülen yeni haritada, Tarihi Yarımada’nın haritası değişmiş durumda...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ