Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım Egeli işadamları alternatif finans kanalları arıyor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) 2’nci Yatırım Zirvesi’nde şirketlerin finansmana erişimi, uluslararası ortaklıklar ve sermaye piyasası imkanları konuşuldu.

        20 milyar doların üzerinde iş hacmi ile binin üzerinde firmayı temsil ettiklerini söyleyen ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, finansmana erişimin uzun süredir iş dünyasının en temel sorunu haline geldiğinin altını çizerek şöyle dedi:

        “Zirveyi finansmana erişimde farklı açılımlar getirmek için düzenledik. Son 4 yıldır küresel düzeyde yaşanan zorluklar ve ileriye dönük olası krizler geleceğimize farklı pencerelerden bakmamızı ve çok yönlü stratejiler geliştirmemizi zorunlu kılıyor.”

        ZORLU: BİRLEŞME VE SATIN ALMA REKORU

        ➔Dünya Bankası’nın, önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye’nin kamu ve özel sektörüne sağladığı finansmanı ikiye katlayarak 35 milyar dolara çıkarmayı planlamasına değinen Sibel Zorlu, küresel düzeyde faiz artırımlarına gidilen bir ortamda finans ayağının etkilendiğini söyledi.

        ➔Şirket birleşmeleri ve satın almaları için daha zorlu bir ortam oluştuğunu belirten Zorlu “Dünyada ve Türkiye’de dikkat çeken bir başka konunun ise yüksek değerlemeler ve talepler ile dikkat çeken halka arz piyasasıdır. 2022 yılında dünya genelinde bin 415 şirket halka arz edildi. 2021’de bu rakam 2 bin 436’ydı. Türkiye’de ise 2022’de 41 şirketin halka arz oldu” dedi.

        ➔Küresel düzeyde faiz artırımlarına gidildiği bir ortamda finansa erişimin önemli bir sorun olarak öne çıktığını kaydeden Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ➔"Şirket birleşmeleri ve satın almaları için daha zorlu bir ortam oluştu. Nitekim toplam global işlem hacmi bir önceki yıla göre yüzde 34 düştü, 3,1 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

        Türkiye'de ise küresel makroekonomik zorluklara rağmen 2022 yılında birleşme ve satın alma faaliyetlerinde rekor kırıldı. 11,5 milyar dolar tutarında 450 işlem gerçekleşti." ÖZGENER: YABANCI TEKNOLOJİ VE İNTERNETE GELİYOR ➔İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ise makroekonomik açıdan belirsiz bir süreçten geçilmesine rağmen Türkiye’nin yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini belirterek şöyle dedi:

        ➔ “En aktif yabancı yatırımcılar Avrupa’dan geldi, ancak Körfez merkezli yatırımcıların artan ilgisini de görüyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi teknoloji ve internet pazarın belirleyici sektörleri oldu.

        ➔Enerji, finansal hizmetler, e-ticaret, oyun ve fintech en hareketli sektörler arasında yer alıyor.

        ➔Bu gelişmeler ekseninde teknoloji ve inovatif yönetim sistemleri ile temel üretim sektörlerine verilen önceliğin, ülkeler ve şirketler arasındaki farklılıkları belirleyecek.

        ➔Kentimizin yenilenebilir enerji, bilgi teknolojileri, yazılım, finansal teknolojiler, çip, batarya ve otonom araç teknolojileri, uzay ve havacılık, oyun, e-ihracat, sağlık turizmi, tarım ve gıda gibi sektörlere yönelerek; sıfırdan yatırım çekmesinin ve mevcut yatırımların kapasite artışına gitmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.”

        VALİ ELBAN: YATIRIMCIYI MAĞDUR ETMEK GARİP BİR ŞEY

        ➔Zirvenin açılışında konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban farklı finansman olanakları konuşulurken dikkat edilmesi gereken noktaların bulunduğuna işaret ederek şunları söyledi:

        “Halka arzlarda şirket değerlerini şişirerek yapılan manipülasyonlar, ortaklıklarda yaşanan sıkıntıların ele alınması gerekir.

        ➔Sermaye piyasası gündeme geldiğinde, burada halka arza gidip belli bir finansman sağlamayı düşünürken, manipülasyonla şirketin değerini artırarak borsadaki insanları mağdur etmek garip bir şey.

        ➔Büyük yatırımcının küçük yatırımcıyı boğarak işletmesini devir almaya çalışması da böyle.

        ➔Şimdi dijital yatırımcılık dışında herkes emlakçılık da yapıyor. Organize Sanayi Bölgelerinde bile ilerde değeri artar diyerek yüzlerce dönüm yer alıyorlar.

        ➔Her ne olursa olsun olayı sağlıklı bir şekilde ele aldığımızda hem işi düzgün yürütür hem de kendimizi daha ciddi anlatırız.”