Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım Başarılı halka açılmada kritik nokta neresi?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Gönül halka açılmada bu yıl 20 Kasım itibariyle 46 şirkete ve 64.3 milyar lira hasılata ulaşıldığını açıkladı.

        Bu rakama ikincil halka arz ve bedelli sermaye artırımlarının halka açık kısmına düşen tutarı da eklediğimizde şirketler kesiminin hisse senedi yoluyla halktan topladıkları toplam kaynağa ulaşıyoruz.

        HALKA ARZDAN 6 MİLYAR DOLAR

        ➔Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin 10 aylık verilerine göre ikincil halka arz ve sermaye piyasaları yoluyla elde edilen kaynak tutarı 73.7 milyar lira.

        ➔Birincil ve ikincil halka arzlar yoluyla şirketlerin elde ettiği toplam gelir 138 milyar liraya ulaşıyor.

        ➔Yılın geride kalan döneminde ortalama dolar kuru 23.18 TL üzerinden ulaşılan toplam kaynak 6 milyar dolar ediyor.

        ➔Bu büyüklükte bir kaynak, büyük kısmı yerli bireysel olmak üzere yatırımcılar tarafından şirketlere yatırıldı. Uzun vadeli bu kaynakla şirketler mali yapılarını güçlendirdi.

        HALKA ARZLAR BORSAYI KATLIYOR

        ➔Karşılığını ise önümüzdeki dönem kar ederek, kardan temettü dağıtarak ve borsa performansları ile ödeyecekler.

        ➔Sistemin sağlıklı işleyişi buna bağlı.

        ➔Tabi değer artışı yoluyla temettü ödemesini beklemeden yatırdığı parayı çıkartan, hatta fazlasını kazanan da olacak.

        ➔Nitekim halka arz edilen hisse senetlerinin borsa performanslarına dayalı olarak hesaplanan Halka Arz Endeksi’nin performansı borsanın ortalamasının iki katı düzeyinde.

        ➔2023 yılında BİST 100 Endeksi’nin artışı 21 Kasım itibariyle yüzde 46 buna karşılık Halka Arz Endeksi’nin artışı yüzde 97’yi buluyor.

        ➔Yani halka arzlara yatırım yapanlar borsanın geneline göre iki katı kazanç sağladılar. Bu iyi bir gelişme ve halka arzları sürdürülebilir kılıyor.

        HİKAYESİ VE FİYATI MAKUL OLACAK

        ➔Halka arzlardaki kritik nokta da burada. Halka açılacak şirketin iyi bir yönetimi ve geleceği olmalı, küçük hissedarlara iyi bir hikaye anlatabilmeli.

        ➔Bunun yanında halka arz fiyatının da makul düzeyde tutulması gerekir ki, borsaya geldiğinde birkaç günlük tavan ardından fiyat çöküşü yaşanmasın.

        ➔Bu durumun sağlanmasında en önemli iş SPK’ya düşüyor. İyi seçecek. Kurum son dönemde bunu iyi yapıyor. Yöneticilerini kutlamalı.

        ➔Ama bunun olabilmesi için de, Kurum’un elinde halka açılmayı bekleyen yeteri sayıda şirket olmalı.

        100’E YAKIN BAŞVURU VAR

        ➔Öyle anlaşılıyor ki, SPK’nın önünde seçim yapabileceği yeteri sayıda şirket var ve bu seçimi yapıyorlar.

        SPK Başkanı İbrahim Gönül Kurul’da 100’e yakın halka arz başvurusu olduğunu açıkladı, sonra da ekledi:

        “100 başvuru var diye gelecek sene 100 halka arza onay çıkmaz. Bu yılı 50 civarında bitiririz. Gelecek yıl talebe bakar ona göre değerlendiririz.

        ➔Firmalar bu halka arz taleplerinin bir an önce yapılması için acele ediyorlar. Ama biz de halka arz yaparken sadece dosyanın tamamlanmasına bakmıyoruz.

        ➔Firmanın gereken şartları karşılayıp karşılamayacağı gibi etkenlere bakıyoruz. Ama bazen de halka arzları yavaşlatmak gerekiyor. Halka arzda piyasanın durumuna, konjonktürüne bakıyoruz.

        ➔Başarısız bir halka arz olmasını da istemeyiz. Çok hızlı halka arz yapmak bazen iyi bir fikir olmayabilir. Onun için şu anki sayılarla devam edeceğiz gibi görünüyor.”