Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... ABD'den gözlem noktası açıklaması

        Ankara’da temaslarda bulunan Jeffrey, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde kurduğu gözlem noktaları ve YPG’ye verdiği destekten Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı da Washington’a ileteceklerini açıkladı.

        Habertürk'ten Fırat Tur'un haberine göre Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Ankara’da, önemli temaslarda bulundu. Önce Dışişleri Bakanlığı’nda Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu’nun 3'üncü toplantısına katıldı. Ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından kabul edildi.

        Temaslarının ardından bir grup gazeteciyle bir araya geldi Jeffrey, soruları yanıtladı.

        Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Münbiç’te yürüttüğü ortak devriye faaliyetlerinin Suriye’nin geleceği için önemli olduğunu vurguladı..

        “MÜNBİÇ BARIŞ İÇİN İYİ MODEL”

        Jeffrey şunları söyledi: Münbiç modeli Suriye’nin tüm bölgelerine barışı getirebilmek için iyi bir model. Suriye sorununa Türkiye ve ABD’nin yakın işbirliği olmadan kesin sonuç bulunması mümkün görünmüyor.

        “ENDİŞELER ÇOK AÇIK VE NETTİ”

        Ankara’da yaptığı temaslarda Jeffrey’e, ABD’nin YPG’ye desteği ve Suriye’nin kuzeyinde kurduğu gözlem noktalarından Türkiye’nin duyduğu rahatsızlık iletildi. Jeffrey, bunu Washington’a ileteceğini belirtti, şöyle devam etti:

        “Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar endişeleri konusunda çok açıktı, netti. Biz de bunu tamamıyla Washington'ataşıyacağız. Washington'un da bu endişeleri fark etmesini sağlayacağız.”

        “GÖZLEM NOKTALARI TAARRUZ AMAÇLI DEĞİL”

        Jeffrey, Suriye’nin kuzeyinde kurdukları gözlem noktalarının taarruz amaçlı olmadığını belirtti, şunları söyledi: “Türkiye, bölgeden yapılan saldırılan konusunda delilleri verdi. Gözlem noktaları kurulmasındaki amacımız taciz ateşleri konusunda cesareti kırmak. Hem Türkiye’nin hem de bölgenin güvenliğinin sağlanması. Taarruza yönelik bir konuşlanmamız yok. Düşüncemiz, burayı gözlemlersek daha az ateş açılmasını sağlayabiliriz.”

        Suriye’nin kuzey doğusunda DAEŞ’E karşı mücadele ettiklerini belirtti Jeffrey, bölgede güvenliği sağlamayı amaçladıklarını, yerel yönetimlerin yeniden kurulması için çalıştıklarını ifade etti. Jeffrey bunu neden yaptıklarını da şöyle açıkladı: “Bunu iki nedenle yapıyoruz. Birincisi, biz askeri operasyonlardan kısmen sorumluyuz. İkincisi ise DAEŞ’in bu bölgelere geri dönmesinden endişeliyiz.”

        ASTANA SÜRECİ

        Jeffrey, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, Astana süreciyle ilgili “fişi çekilsin” ifadelerini kullanmıştı. Bunu da şöyle açıkladı: “Bizim eleştirimiz, neden Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisinin değiştiği. Astana sürecinin ilerlememesinin asıl sorumlusunun Esad rejimi olduğunu düşünüyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ