Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çevre SON DAKİKA | Marmaris orman yangınında son durum: Bakan Kirişçi'den orman yangını ile ilgili açıklama geldi... - Marmaris orman yangını VİDEO HABER
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda 21 Haziran'da henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın devam ediyor.

        Orman işçileri ve itfaiye ekipleri, gece boyunca yangına karadan müdahale etti. Yangına, sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı. Ekipler, yangını söndürmek için çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

        Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da kriz merkezinden çalışmaları takip ediyor.

        20 HELİKOPTER VE 14 UÇAK, HAVADAN MÜDAHALE EDİYOR

        Yaklaşık 250 hektarlık bir alanda devam eden orman yangınına havadan 20 helikopter ve 14 uçak, karadan ise 688’i Orman personeli olmak üzere toplam 1480 personel katılıyor. Rüzgarın şiddetinin dün geceye oranla düşmesi nedeniyle alevlerin ilerlemesi kısmen durdu.

         Marmaris'te orman yangını
        Marmaris'te orman yangını Haberi Görüntüle

        Uçak ve helikopterler sık sık yoğun dumanlık alanlara sorti yaparak yangının önünü kesmeye çalışıyor.

        Fotoğraf: DHA

        Bölgeye Aydın, İzmir, Antalya, Denizli illerinden takviye ekipler sevk edilirken, bölgeye ulaşan ekipler karadan çalışmalarını sürdürüyor.

        REKLAM

        Fotoğraf: DHA

        Yanan saha yoğun duman altında bulunurken, uçak ve helikopterlerin yoğun sorti yapması sonrası alevler şiddetini azalttı.

        Fotoğraf: AA

        Bördübet mahallesinde başlayan ve bir ucu Hisarönü körfezi, diğer ucu Değirmenyanı mahallesine kadar ulaşan yoğun duman nedeniyle görüntü mesafesi azaldı.

        YANGIN KOORDİNASYON MERKEZİ TAHLİYE EDİLİYOR

        Marmaris'teki orman yangınında, Değirmenyanı mevkisindeki yangın koordinasyon merkezinin tedbir amaçlı tahliye edilmesine başlandı.

        Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde dün akşam saatlerinde ormanlık alanda başlayan yangın, şiddetli rüzgar nedeniyle etkisini sürdürüyor. Değirmenyanı mevkisinde bulunan yangın koordinasyon merkezinin üst kısımlarında rüzgarın şiddetini artırması ve alevlerin yükselmesi nedeniyle olası bir tehlikeye karşı merkezin boşaltılmasına başlandı.

        Fotoğraf: İHA

        Merkezin bahçesinde bulunan araçlar trafik ekipleri tarafından güvenli alanlara yönlendirildi, bazı araçlar da çekici yardımıyla kaldırıldı. Alevlerin alana yaklaşmasını önlemek için arazözlerin yanı sıra bölgeye hava araçları da yönlendirildi. Yangın yönetim merkezi bahçesine de arazözler ve TOMA'lar getirildi. Öte yandan Değirmenyanı ve Hisarönü mahallelerinde de yangının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler çalışma yürütüyor.

        Emniyet ile jandarma ekiplerince, bölgedeki evlerin yakınında bulunan ağaçlara yangının sıçramaması için TOMA'larla su sıkılıyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla Valisi Orhan Tavlı ile yürütülen çalışmaları havadan inceledi. Yangını söndürme çalışmaları, havadan ve karadan yoğun şekilde devam ediyor.

        EGM'DEN PROVOKASYON İÇEREN PAYLAŞIMLARA İNCELEME

        Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangınıyla ilgili, dezenformasyon içerikli paylaşımlar yaptığı belirlenen sosyal medya hesaplarının yöneticilerine işlem başlatıldığını bildirdi.

        EGM'den yapılan yazılı açıklamada, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca kanunların verdiği yetki çerçevesinde suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetlerinin yürütüldüğü belirtildi.

        Bu kapsamda, 21 Haziran'da Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformları üzerinden, yangına müdahale edilmediği, otellere alan açmak için çıkarıldığı ve sabotaj söylemlerinin dolaşıma sokularak dezenformasyon faaliyetlerinin yürütülmeye çalışıldığı aktarıldı.

        Kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik oluşturabilecek söylemlerin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot/proje hesaplar aracılığıyla yayıldığının tespit edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Meydana gelen yangın olayı ile ilgili paylaşımlar incelenmiş ve 'halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine düşmanlığa ve/veya kin beslemeye alenen tahrik eden, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla içerik üreten' hesaplar hakkında çalışma yapılmış olup, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır.

        Bahse konu olayla ilgili oluşturulan etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesapların tespitine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, #marmaris etiketi (hashtag) kullanılarak 22 bin 787 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş, bu hesapların yüzde 59,42'sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir."

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YANGIN BÖLGESİNİ HAVADAN İNCELEDİ

        Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris'teki orman yangınını havadan inceledi.

        Fotoğraf: İHA

        Erdoğan, Muğla'nın Marmaris ilçesinde yangının sürdüğü ormanlık alanda helikopterle incelemede bulundu.

        Fotoğraf: İHA

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, yangına karşı yürütülen mücadeleye ilişkin bilgi verildi.

        Erdoğan'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da eşlik etti.

        Fotoğraf: İHA

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YENİDEN YANGIN BÖLGESİNE GİDİYOR

        Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmesinin ardından yeniden Marmaris'te devam eden yangın bölgesine gidiyor.

        TARIM VE ORMAN BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

        Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Marmaris’te devam eden yangınlara ilişkin, "Yangın söndürme uçaklarımızın ve helikopterlerimizin yangına müdahalesi an itibariyle başladı” ifadelerini kullandı.

        Fotoğraf: AA

        Bakan Kirişci sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Marmaris’te kahraman personelimizin yangın söndürme çalışmalarını takip ediyoruz. Yangın söndürme uçaklarımızın ve helikopterlerimizin yangına müdahalesi an itibariyle başladı” ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        SOYLU: SABOTAJ MI YOKSA DOĞAL NEDEN Mİ BUNLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangın çıkış nedeniyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bunlar erken değerlendirmeler, hem emniyetimizin hem de jandarmamızın Sayın Bakanımız geldikten sonra değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız hem jandarma ve emniyetteki arkadaşlarımız değerlendirmelerini yapıyorlar. Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor" diye konuştu.

        Fotoğraf: AA

        KILIÇDAROĞLU YANGIN BÖLGESİNDE

        Yangın bölgesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümeti eleştirerek şöyle konuştu: Verin görevi bize biz yapalım, biz bitirelim. Açarız bir kampanya gece görüşü olan uçağı helikopteri biz getiririz buraya. Ne yaptığını bilmeyen, beceriksiz bir yönetim var. Milletin başına bela oldular. Bir an önce bu ülkenin başından gitsinler. Bu ülkenin akciğerleri yanıyor, gerçekten üzülüyorum. Bir an önce gitsinler. Getirsinler sandığı biz yönetemiyoruz, beceremiyoruz desinler. Biz çetelere, oligarklara, uyuşturucu baronlara çalışıyoruz desinler bu ülke insan gibi yönetilsin. Bu ülkenin ormanları, insanları korunsun. Yeter artık, bıçak kemiğe dayandı, yazık günahtır. Emin olun bir süre sonra bunlar kabahatı rüzgarda bulacaklar, kendilerinde değil. Çünkü bu konuda da maharetlidirler, kimse ellerine su dökemez. İşin özü bunlar artık devleti yönetemiyorlar.

        OGM'DEN YANGIN İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

        Orman Genel Müdürlüğü,(OGM) orman yangınlarıyla nasıl mücadele edildiğine dair bilgi paylaşımında bulundu. Paylaşımda, “Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması için esas unsurdur" denildi.

        OGM, Twitter hesabından orman yangınlarıyla nasıl mücadele edildiğine dair bilgi paylaşımında bulundu. "Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması için esas unsurdur" denilen paylaşımda, yangın söndürme çalışmalarında uçakların yangınların enerjisini düşürmek için kara ekiplerine destek amaçlı kullanıldığını belirtildi. Paylaşımda şu bilgilere yer verildi:

        "Örtü yangınlarında da etkileri vardır. Ancak tepeden yere indirilen, enerjisi düşürülen yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi kara ekiplerinin çalışmaları ile gerçekleşir. Enerjisi çok büyük yangınlar ise hava araçlarının tüm müdahalelerine rağmen tepeden yere indirilemeyebilir. Çünkü orman yangınları yanıcı madde türüne (ağaç türü), rüzgara, neme, sıcaklığa ve coğrafyaya göre farklılık gösteren yangınlardır. Bu nedenle her yangında hava müdahalesi istenilen sonucu vermeyebilir."

        SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı da, Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

        Başsavcı Yağcı'nın yaptığı yazılı açıklamada, Marmaris ilçesi Amazon Koyu Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda 21 Haziran tarihinde saat 20.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

        Fotoğraf: DHA

        FELAKET UYDUDAN GÖRÜNTÜLENDİ

        Marmaris'te dün akşam başlayan ve 200 hektarı aşkın alanda etkili olduğu belirtilen orman yangınıyla ilgili Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan Gökçe Coşkun, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) veri tabanından aldığı canlı uydu görüntüleri ile yağmur radarı, rüzgar ve sıcaklık haritalarını yayımlayan 'Zoom Earth' uygulamasının görüntülerini paylaştı.

        YANGIN, DÜNE GÖRE ALEVLENMİŞ

        DHA'da yer alan habere göre herkes tarafından internet üzerinden izlenebilecek görüntülerde, yangının şiddetinin düne göre arttığının görüldüğünü belirten Gökçe Coşkun, "NASA'nın ısı haritası veya sıcaklık haritası da diyebiliriz. Buradan yangın alanları anlık takip edilebiliyor. Rüzgarı da gösteriyor ve böylece yangının hangi tarafa ilerleyebileceğine ilişkin bilgi sahibi olunması, yangının ilerleyiş yönü tahmin edilmesi açısından önemli olabilir. Bu açıdan yangına müdahale konusunda ve yerleşim yerlerinin boşaltılmasıyla ilgili önlemlerin alınmasını da kolaylaştırabilir" dedi. Uygulamadan dün aldığı ilk görüntülere göre, bugünkü görüntülerde, yangının şiddetinin arttığının görüldüğünü anlatan Coşkun, rüzgarın güneybatıdan güneydoğu yönüne doğru estiğini ve Yuvacık'a doğru ilerlediğini gösterdiğini kaydetti.

        Fotoğraf: İHA

        TOMA'LAR DA DESTEK VERİYOR

        Öte yandan yangını söndürmek için sadece orman ve itfaiye değil, tüm kurumlar da seferberlik durumuna geçti.

        Havadan ve karadan devam eden yangın söndürme çalışmalarına, emniyet müdürlükleri bünyesinde görev yapan TOMA’lar da katıldı.

        Aydın, Denizli ve Muğla İl Emniyet Müdürlüğü’ne ve Jandarmaya bağlı 17 TOMA da çalışmalara destek veriyor. Yaklaşık 6 ton su kapasitesine sahip TOMA’lar ormanlık bölgede alevlere su sıkarak, mücadeleye destek veriyor. Bölgeye gelen tankerler ise TOMA’lara su takviyesi yapıyor

        "ÇOK KUVVETLİ RÜZGAR YOK"

        Habertürk Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, Marmaris'teki hava durumuna ilişkin, "Çok kuvvetli olmayan rüzgarlar var. Batı, kuzeybatıdan rüzgar esecek. Hava sıcaklığı 32-33 derece en yüksek. Marmaris'in çevresinde hava serinleyecek" bilgisini verdi.

        REKLAM

        Fotoğraf: AA

        ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

        Orman Genel Müdürlüğü, 20 helikopter ve 14 uçak olmak üzere toplam 34 hava aracının Marmaris’te çıkan yangında günün ilk ışıklarıyla göreve başladığını bildirdi.

        Fotoğraf: İHA

        Orman Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla 20 helikopter ile 14 uçağın Marmaris’teki yangına destek vermek amaçlı göreve başladığı kaydedildi.

        Paylaşımda, “Günün ilk ışıklarıyla birlikte 20 helikopter, 14 uçak olmak üzere toplam 34 hava aracımız, sabaha kadar mücadele eden kara ekiplerimize destek vermek için göreve başladı” ifadeleri kullanılırken “Son ateş sönene kadar karada ve havada inançla mücadelemizi sürdüreceğiz” mesajı verildi.

        REKLAM

        Fotoğraf: DHA

        İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: AÇIKLAMALAR ESAS ALINMALI

        İletişim Başkanı Altun, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Muğla Marmaris'te farklı noktalarda çıkan orman yangınını söndürmek için tüm kurumlarımız sahada çalışmalarını sürdürmektedir. Yangınların ortaya çıkış sebebi üzerine kapsamlı soruşturmalar da başlatılmıştır. Yangına ilişkin, ilgili bakanlarımız ve diğer resmi kurum ve yetkililer tarafından yapılacak açıklama ve bilgilendirmeler esas alınmalıdır. Sosyal medyadaki dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemelidir. Bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında da Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı gerekli teknik incelemeyi başlatmıştır. Sahadaki kahramanlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyenler hakkında hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne varsa yapılacaktır" dedi.

         Yangın bölgesinde tahliyeler başladı!
        Yangın bölgesinde tahliyeler başladı! Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Ahmet Küçük

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ