Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Sağlık çalışanlarının özlük hakları TBMM'de
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Sağlıkta şiddet suçlarının önlenmesi ve Malpraktis (tıbbi hatalar) davalarındaki haksızlıkların sona erdirilmesi için Türk Ceza Kanunu'nda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda ve Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi TBMM sunulmasının ardından Adalet Komisyonu'na sevk edildi.

        BAKAN KOCA: BUGÜN BÜYÜK ADIM ATILDI

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu gelişmeyi sosyal medya Twitter hesabı üzerinden şu ifadeler ile duyurdu: Sağlık camiası için, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilk açıklamanın yapıldığı 14 Marttan sonra ikinci büyük gün. Bazı şeyler asla eskisi gibi olmayacak, bazı haksızlıklar tarih olacak! Bugün büyük bir adım atıldı.

        REKLAM

        KANUN TEKLİFİ NELERİ ÖNGÖRÜYOR?

        Sağlık çalışanlarının özlük haklarına yönelik düzenlemeyi öngören kanun teklifinde sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında ya da görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu da katalog suçlara dahil edilerek uygulayıcı hakim ve savcılar bakımından görünür hale getiriliyor.

        MESLEKİ SORUMLULUK KURULU GELİYOR

        Ayrıca sözkonusu teklifte devletin ödediği tazminat sebebiyle ilgili sağlık çalışanına rücusu ve sağlık çalışanları hakkında yürütülen suç soruşturmalarında izin müessesesi ve mesleki sorumluluk kurulunun kurulması ile ilgili maddeler de yer alıyor.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 5 MÜJDE VERMİŞTİ

        14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış yapılacağını ve döner sermayeden yapılan ek ödemelerin artacağını söylemiş, "Sağlık çalışanlarının ücretlerinde yaptığımız iyileştirme, emekliliklerine de yansıyacak" ifadelerini kullanmıştı.

        Erdoğan müjdeleri şöyle sıralamıştı:

        1- SAĞLIKÇIYA ŞİDDETE DAHA AĞIR CEZA

        Sağlık çalışanlarına görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu CMK kapsamında kataloğa dahil ediliyor.

        2- MESLEKİ SORUMLULUK KURULU

        Tüm sağlık mensuplarının muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin uygulamaları nedeniyle ceza soruşturması açılabilmesi kurul iznine bağlı olacak.

        3- MAAŞ VE DÖNER SERMAYE

        Sağlık personelinin döner sermayeden alacakları ek ödemelerde artış yapılacak. Sağlık personelinin sabit ek ödemeleri merkezi yönetim bütçesine alınarak aylıklarının tek bir bordroyla ödenmesi temin edilecek. Sağlık Bakanlığı döner sermaye dağıtım sistemi, ödeme yapılmayan hastane kalmayacak şekilde etkinleştirilecek.

        4- EMEKLİ MAAŞLARINA DA YANSIYACAK

        Sağlık çalışanlarının ücretlerinde yapılacak iyileştirme, emekliliklerine de yansıyacak.

        5- AİLE HEKİMLERİNİ DE KAPSAYACAK

        Aile hekimlerinin temel ücretlerinde de artış yapılacak.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ