Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türk lirası üzerinde yer alan figürler: Tarihin unutulmaz isimleri
        1

        5 TL - AYDIN SAYILI

        1913 yılında doğan Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, Harvard, Columbia ve Cornell gibi önemli üniversitelerde öğrenim gördü. Ortaçağ bilim tarihine ışık tutan eserleri ile alanında oldukça önemli bir yer edinen Sayılı, ayrıca 1973 yılında Polonya hükümeti tarafından Kopernik Madalyasına, 1977 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü'ne ve 1990 yılında UNESCO Ödülü'ne layık görüldü.

        2

        10 TL - CAHİT ARF

        Cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanan Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda yaptığı çalışmalarla da tanındı. "Arf Değişmezi” (Arf Invariant), "Arf Halkaları” (Arf Rings) ve “Arf Kapanışı” (Arf Closure) gibi, literatürde kendi adıyla anılan çalışmalarıyla, matematik dünyasının önde gelen bilim insanları arasında yer aldı.

        3

        20 TL - MİMAR KEMALEDDİN

        1908'de Osmanlı Mimar ve Mühendis Cemiyeti adlı ilk meslek odasını kuran Mimar Kemaleddin, ayrıca Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın öncülerindendir. Klâsik dönem Osmanlı ve Alman mimarilerinin belirgin özelliklerini sentezleyerek kendi alanında yeni bir tarz oluşturdu.

        4

        50 TL - FATMA ALİYE

        Türkiye'nin ilk kadın filozofu ve kadın romancılarından biri olan Fatma Aliye, kadınların sosyal hayata girmeleri konusunda da çalışmalar yaptı ve Kadınları Himaye Derneği’ni kurdu. Bazı eserleri Fransızca ve Arapça’ya da çevrilen Aliye’nin biyografi ve eserleri, 1893 yılında Chicago’daki Dünya Kadın Kütüphanesi Sergisi'nde ve Kataloğu’nda da yer aldı.

        5

        100 TL - BUHURİZADE MUSTAFA EFENDİ (ITRİ)

        Kaynaklarda doğum tarihi 1640 olarak kaydedilen Buhurizade Mustafa Efendi (Itri), Klâsik Türk müziğinin kurucusu olarak kabul edilmektedir. Müzik konusunda sahip olduğu yüksek kuramsal bilgi ve bestelerindeki melodi zenginliğiyle bilinen Itri; peşrev, saz semaisi, kâr, beste ve ilahi başta olmak üzere Türk müziğinin hemen her formunda eser vermiştir.

        6

        200 TL - YUNUS EMRE

        Türkiye'nin en büyük ozanlarından biri olan Yunus Emre, Medrese eğitimi görmüş; Arapça ve Farsça öğrenmiş, İran ve Yunan mitolojisiyle ilgilenmiş ve tasavvuf tarihini incelemiştir. Sade bir anlatım tarzıyla tasavvuf düşüncesini kolay ve anlaşılır bir dille eserlerine aktarmıştır.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ