İran'da düşen Türk jetinin kadın pilotlarının hikâyesi...
Birleşik Arap Emirlikleri'nden İstanbul'a gelirken İran'da düşen jetin iki pilotu da kadındı. Uçağın kaptan pilotu Beril Gebeş, yıllar önce ithalat-ihracat işiyle uğraşırken uçuş okulunu bitirip pilot lisansını almıştı. Uçağın ikinci pilotu Melike Kuvvet'in ise FETÖ kumpasıyla Hava Kuvvetleri'nden atıldığı ortaya çıktı.
İran'da düşen Türk özel jetinin kokpitinde iki kadın pilot vardı; Melik Kuvvet ve Beril Gebeş... Uçağın ikinci pilotu Melike Kuvvet, Hava Kuvvetleri'nin ilk kadın pilotlarından biriydi. Mecburi hizmetinin ardından özel sektöre geçti. Ancak arkadaşları, Melike Kuvvet'in aslında FETÖ mağduru olduğunu açıkladı. Kuvvet'in arkadaşı Murat Saluk, sosyal medya hesabından paylaştığı yazısında, "FETÖ'cüler tarafından, asker bir arkadaşının çocuğunun doğum gününde şarkı söylerken videosu çekilip, 'ahlaksız bir yaşantı gerekçesiyle' ordudan atıldı" ifadelerini kullandı. Bir dönem iş bulamayan ve üniversitede ders veren Kuvvet'in 'Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu ve davayı kazandığı' kaydedildi. Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği ve Kuvvet'in yaşadığı zor günlerin ardından, önümüzdeki aylarda tekrar görevine dönmeyi beklediği bildirildi.
Kaptan pilot Beril Gebeş'se, yıllar önce ithalat-ihracat işiyle uğraşırken, kariyerinde değişiklik yapmaya karar vermişti. Uçuş okulunu bitirip pilot lisansını aldı. Türk Hava Yolları'nda Airbus A-320 filosunda uçtu. Daha sonra istifa edip ayrıldı. Başaran Holding'e geçti. Beril Gebeş'in babası Vasıf Gebeş de Türk Hava Yolları'nda kaptan pilot olarak görev yapıyordu. Vasıf Gebeş'in bir süre önce emekli olduğu öğrenildi.
Uçuş ekibinde kabin memuru olarak Eda Uslu görev yapıyordu. Uzun yıllar TAV Havalimanları Holding'te yer hizmetlerinde görev yapan Eda Uslu, yaklaşık bir yıl önce istifa etmişti. Kabin memurluğu eğitimi alan Eda Uslu, Başaran Holding'e ait MCJet'te görev yapıyordu. Uslu, 3 gün önce ikinci pilot Melike Kuvvet'le birlikte Dubai'de akşam yemeği yerken fotoğraf çektirmiş; bu anları sosyal medya hesabından paylaşmıştı.