Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video ABD'nin teklifi reddedildi! BM'den Filistin'i koruma kararı

        Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin halkı için uluslararası koruma talep eden tasarıyı kabul etti.

        Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin halkı için uluslararası koruma talep eden tasarıyı kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararı, "Amerika yine hüsrana uğradı" sözleriyle değerlendirdi.

        Daha önce Amerika Birleşik Devletleri'nin veto ettiği tasarı, Genel Kurul'da yapılan özel oturumda ele alındı. Türkiye'nin yoğun girişimlerinin ardından Cezayir'in desteğiyle tekrar görüşülen tasarı oylamaya sunuldu. Tasarı 120 oyla BM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tasarıya 8 ülke karşı çıktı, 45 ülke ise çekimser kaldı. Söz konusu tasarının kabul edilmesinin ardından 60 gün içinde İsrail işgali altındaki Filistin'de sivillerin korunması, güvenliği ve refahı için yapılması gerekenler sıralandı.

        ABBAS: ADALET VE ULUSLARARASI HUKUK İÇİN BİR ZAFER

        Ayrıca BM genel sekreterinden uluslararası koruma mekanizmalarıyla ilgili önerilerinin de bulunduğu yazılı rapor sunması talep edildi. Bu arada, BM Genel Kurulu, ABD'nin, Filistin halkı için koruma talep eden kararda Hamas'ın kınanmasını istediği değişiklik teklifini kabul etmedi. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, "Adalet ve uluslararası hukuk için bir zafer" dedi. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki de, kararın, "Büyük bir başarı ve zafer" olduğunu belirtti.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: AMERİKA YİNE HÜSRANA UĞRADI

        Karara Türkiye'den ilk değerlendirme Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, "Filistinli sivillerin korunmasıyla ilgili Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin veto ettiği karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. 8 ret, 45 çekimser. Amerika yine hüsrana uğradı" dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, "Bu, Filistin davası ve adalet için büyük bir başarıdır" ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, "Filistin halkına korunma sağlanmasına ilişkin kararın bm Genel Kurulu'nda kabul edilmesinden memnuniyet duyuyoruz" denildi.

         

        BAKMADAN GEÇME