Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Kaynanadan geline HIV davası: Oğlumla evlenmeden önce...

        İstanbul'da yaşayan Öztürk Ç., HIV nedeniyle 10 yıl gördüğü tedavinin ardından 35 yaşında hayatını kaybetti. Öztürk Ç.'nin annesi, savcılığa başvurup "Hastalığı oğluma resmi nikâh yapmadan birlikte olduğu ve torunumun annesi olan kadının bulaştırdığını tahmin ediyoruz" diyerek şikâyetçi oldu.

        Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 30 yaşındaki Ayşe K.'nın ifadesi alındı. Genç kadın, 2003 yılında resmi evlilik yapmaksızın birlikte yaşadıklarını ve 2 yıl süren bu evlilikten bir kız çocukları olduğunu söyledi. Öztürk Ç.'nin HIV taşıdığını çok sonra öğrendiğini belirten Ayşe K., "Onun HIV'li olduğunu öğrenince ben de hastaneye başvurdum. HIV taşıdığımı almış olduğum tahlil sonucundan öğrendim. Şu an birlikte olduğum erkek arkadaşıma da HIV testi yaptırdık. Ancak onda virüs tespit edilmedi" dedi. Şu anki erkek arkadaşından önce de 6 yıl birliktelik yaşadığı bir erkek arkadaşının olduğunu ve onda da HIV çıkmadığını ifade eden Ayşe K., "Öyle bir şey olsaydı kızımda da olması gerekirdi. Onda da HIV olmadığına dair rapor aldık" diye konuştu.

        'GİZLEYEREK SUÇ İŞLEDİ'

        Savcılığın görüşünü sorduğu Adli Tıp Kurumu, raporunda HIV'in ilk kez Öztürk Ç.'de 2006'da tespit edildiğini, virüsün Ayşe K.'dan bulaştığının kabulü halinde ölüm olayında illiyet bağı (nedensellik bağı) bulunacağını ancak HIV'in cinsel yolla, kan nakliyle, enjektör gibi cisimlerin batması gibi yollarla bulaşabileceğini belirtti. Ayşe K.'nın kendisinde bulunan HIV'i Öztürk Ç.'den gizleyip cinsel ilişkiye girdiğini vurgulayan savcılık, bu şekilde kadının suç işlediğini kaydetti. Ayşe K. hakkında, "ihmali davranışla kasten öldürme" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da müşteki olduğu davanın ilk duruşmasında savunma yapan tutuksuz sanık Ayşe K., 15 yaşında Öztürk Ç. ile evlendiğini, aldatıldığı için 2 yıl süren birlikteliklerini noktaladığını söyledi. Kendisinde virüs olduğunu eşiyle ayrıldıktan sonra öğrendiğini dile getiren Ayşe K., "Ben kendisine virüs bulaştırmadım. Suçsuzum" ifadesini kullandı.

        Mahkeme heyeti, Öztürk Ç.'ye HIV'in sanıktan bulaşmış olabileceği nedeniyle savcılığın dava açtığını ancak Adli Tıp Kurumu raporunu da dikkate alıp HIV'in maktule nerede ve hangi yolla bulaştığının tespit edilemediğini bildirdi. Sanığın HIV taşıması ile maktulün ölümü arasında illiyet bağı olup olmadığı konusunda kesin bir değerlendirme yapılamayacağını vurgulayan mahkeme, mahkûmiyete yeterli kesin ve inandırıcı delil olmadığını ifade ederek beraat kararı verdi.

        ARZU KAYA/GAZETE HABERTÜRK

         

         

        BAKMADAN GEÇME