Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Liberland'ın Cumhurbaşkanı Habertürk'e konuştu: Türkiye'den 60 bin başvuru var

        7 kilometrekarelik bir alana kurulu, Avrupa'nın en genç ülkesi Liberland, henüz uluslarası anlamda tanınmamış olsa bile, dünyanın dört bir yanından 600 bin kişi vatandaşlık için başvurdu. Bunlardan sadece 60 bini Türkiye'den... Habertürk'ten Kübra Demir, Liberland'ın Cumhurbaşkanı ile konuştu. İşte özgür ülke Liberland...

        13 Nisan 2015'te kuruldu, Avrupa'nın en genç ülkesi... Aynı zamanda dünyanın en küçük üçüncü ülkesi... Adı Liberland... Bir diğer adıyla da, Özgür Liberland Cumhuriyeti... 

        Vit Jedicka, aslında Çek vatandaşı. Çek Cumhuriyeti'nde, Özgür Yurttaşlar Partisi'nin milletvekiliydi. Bundan 3 yıl önce, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki sahipsiz toprakları keşfetti ve ülke kurmaya karar verdi. Tuna Nehri'nin hemen yanında, 7 kilometrekarelik araziye Liberland adını verdi. Vit Jedicka, arkadaşları arasında yapılan oylamayla da, kurulan ülkenin cumhurbaşkanı oldu. Gerçi resmi anlamda tanınmıyor ancak ülkenin bayrağı bile var. İstanbul'a bir konferansa katılmak için gelen Liberland Cumhurbaşkanı, Habertürk'e ülkesini anlattı.

        Jedicka, "Dünya çapında çok fazla vergi sistemi olduğunu düşündük, bu sistemin içinden çıkmamız gerektiğini düşündük ve ülkeyi kurmaya karar verdik. Balkanların küçük Monaco'su olmaya çalışıyoruz" dedi.

        Para birimi olarak Merit'i kullanıyorlar, Avrupa'nın en genç ülkesi'nde henüz bir yerleşim yok. Ancak dünya'nın dört bir yanından vatandaşlık başvurusu geliyor. Bunların 60 bininin Türkiye'den olduğunu belirten Jedicka, "Dünyada 600 binin üzerinde kişi vatandaşlık için başvurdu. Amerika'dan ve Mısır'dan çok sayıda başvuru var. Türkiye'den 60 bin kişi başvurdu. Bu bizi çok mutlu ediyor. Özel mülke ve özel yaşamlara saygısı olan insanları istiyoruz, aktivist ve ülkenin tanıtımına katkısı olacak kişilerin başvurusunu değerlendireceğiz. Çok büyük değil çok küçük de değiliz. Monaco gibi kabaca 140 bin kişi yaşayabilir diye düşünüyoruz" diye konuştu.

        Liberland, uluslararası düzeyde tanınmış değil... Vatandaşlık başvurusu internet üzerinden yapılıyor. İsteyen 5 bin "merit" yani 5 bin dolar (29 bin 494 TL) ödeyerek vatandaşlık hakkı kazanılabiliyor. 

        HABER: KÜBRA DEMİR

        BAKMADAN GEÇME