Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV "Volkan'ın Oğlu" böyle patladı! Denize kül ve kaya fırlattı

        Endonezya'nın Lampung bölgesindeki Rakata Adası'nda bulunan Anak Krakatau Yanardağı faaliyete geçti. Adının anlamı "volkanın oğlu" olan yanardağın, patlama anı kameralara yansıdı. Yanardağ, denize kül ve kaya parçaları püskürtmeye başladı. Kül bulutları bin 500 metre yüksekliğe kadar ulaştı.

        Anak Krakatau'nun en son patlaması 2008'deydi ve şimdi büyük patlamaya az kaldığı düşünülüyor. Çünkü, şiddeti gittikçe artan patlamalar, fırtınalara ve atmosfer tabakasında değişimlere neden olmaya başladı.

        Yanardağ, 1883 yılındaki büyük patlamada, 36 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu. Krakatau'nun neden olduğu 30 metre yüksekliğindeki tsunami sahillerdeki 295 köyü sulara gömmüştü. Facia, 1969'da çekilen "Krakatoa, Java'nın Doğusu" adlı ünlü filme konu olmuştu.

        ENDONEZYA DÜN DEPREMLE SARSILDI

        Öte yandan, dün Endonezya'nın Lombok Adası'nda 6.4. büyüklüğünde deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), merkez üssü Mataram kentinin 50 kilometre kuzeydoğusu olan depremin, yerin 7.5 kilometre altında kaydedildiğini açıkladı. Depremde ilk belirlemelere göre 14 kişi hayatını kaybetti, 160'tan fazla kişi yaralandı. Endonezya'nın turistik Bali Adası'nın yaklaşık 40 kilometre doğusunda bulunan adada, deprem nedeniyle çok sayıda ev de hasar gördü.

        BBC'nin haberine göre, 10 kişinin öldüğü, 40 kişinin yaralandığı 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 5,7 olmak üzere 60'tan fazla artçı deprem kaydedildi.

         

        BAKMADAN GEÇME