Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV OHAL sona eriyor... Peki 2 yılda neler oldu?

        İlk Kanun Hükmünde Kararname (KHK) 23 Temmuz 2016'da, sonuncusu da 8 Temmuz 2018'de yayımlandı. 15 Temmuz sonrasında çıkarılan KHK'larla; Yüksek Askeri Şura'nın yapısı değişti. Harp akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı. Kuvvet komutanlıkları, Milli Savunma Bakanı'na bağlandı. GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. 15 Temmuz şehitlerinin yakınları için düzenleme yapıldı. İstemeyen silah altına alınmadı. Milli İstihbarat, Cumhurbaşkanı'na bağlandı. FETÖ'ye bağlantısı tespit edilen yurt dışındaki okulların diploma denklikleri kaldırıldı. FETÖ zanlılarının eşlerinin pasaportları iptal edildi. FETÖ bağlantısı nedeniyle kayyum atanan bütün şirketler TMSF'ye bağlandı.

        DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DAKİ BAZI BELEDİYELERE KAYYUM ATANDI

        Doğu ve Güneydoğu'daki pek çok belediyeye kayyum atandı. Denetimli serbestlikte yeni düzenlemeye gidildi; yani cezası iki yıl veya daha az süre kalan ve iyi hali de göz önüne alınan hükümlülerin 1 yıl daha erken tahliye olması sağlandı. 15 Temmuz günü darbe girişiminde bulunanları bastıran siviller için yargı muafiyeti getiren KHK ise en çok tartışılan düzenlemelerden biri oldu. Taşeron işçilerin kadroya geçişi, kış lastiğinin zorunlu hale getirilmesi, KHK ile yapılan düzenlemeler arasında yer aldı. Tükiye Jokey Kulübü'nün ve Milli Piyango İdaresi'nin tüm hak ve yetkileri Türkiye Varlık Fonu'na devredildi.

        125 BİN 807 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ, 7 BİN KİŞİ GÖREVE DÖNDÜ

        12 Ocak tarihinde çıkarılan KHK ile ise FETÖ'nün mor beyin yazılımının mağduru olan ve telefonlarına bilgileri dışında ByLock yüklendiği tespit edilen bin 823 kamu personeli göreve iade edildi. OHAL döneminde çıkan KHK'larla 132 bin 105 işlem tesis edildi. Bunların 125 bin 807'si ihraç. Jandarma ve Emniyet dahil, İçişleri Bakanlığı'ndan 41 bin 797, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 34 bin 393, ordudan 14 bin 633, yargıdan 4 bin 836, üniversitelerden ise 6 bin 81 kişi ihraç oldu. Yapılan incelemeler sonucunda 7 bin kişi için de göreve iade kararı verildi.

        OHAL İŞLEMLERİNİ İNCELEMEK İÇİN KOMİSYON KURULDU

        Kararnamelerle OHAL süresinde yapılan işlemleri incelemek için "Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu" kuruldu. O komisyon kamudan atılan ve haksızlığa uğradığını düşünen çok sayıda kişinin başvurusunu görüştü.

        HABER: ÇİMEN ÇETİN

         

        BAKMADAN GEÇME