Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hayrabolu’da sevgili arkadaşım Elif Çıtak davetiyle 27. Ayçiçeği Festivali’ndeydim. Yemek yazarları, ünlü şefler, bloggerlardan oluşan çok keyifli bir katılımcı listesi olan festivalde benim de bir canlı mutfak etkinliğim vardı. “Ne hazırladın Asu?” diye sormazsınız sanırım çünkü her zamanki gibi bulgurlu bir lezzet yaptım. Hayrabolu’nun tazecik yeşillikleri ve bizim nar ekşisi, biber salçası birleşince muhteşem bir sarma içi yani kısır çıktı ortaya.

        ISIRINCA AĞZINIZDA ERİYECEK LEZZET

        Televizyon programı çekimleri dolayısıyla hemen ayrılmam gerekiyordu. Tadına bile bakamadan sohbet edemeden aceleyle festival alanından ayrıldım. Hanımlar birbirinden güzel lezzetler hazırlamıştı ve 45 yarışmacı heyecanla bekliyordu. En beğendiğim lezzet mis gibi ciğer sarması ve şeker böreği yani damat kurabiyesi oldu. Damat kurabiyesi yani diğer adıyla Şeker Böreği tereyağıyla hazırlanıyor ve mis gibi tereyağı kokuyor. Eski usul içine kabartma tozu veya karbonat koyulmadan hazırlanıyor. Isırınca ağzınızda erimesi tarif edilemez...

        NİŞANLARDA AĞIZ TADI

        Anadolu’nun her karış toprağında ayrı bir kültür ve zenginlik var. Bu zenginlik uçsuz bucaksız bir mutfağı sunmuş bizlere. Katıldığım her etkinlikte tanıştığım yeni insanlarla, yeni bilgiler ve hikayelerle kesişiyor yolum. Yöresel yemek yarışmaları sahip olduğumuz değerleri ortaya çıkarması adına çok önemli. Geleneklerin izinde oluşan hikayelerimiz var. Ritüellere dahil ikramlıklar çok uzun yıllar içinde oluşmuştur. Kim bilir ilk kim ikram etti, kim başka başka anlamlar yükledi. Hayrabolu’da nişanlarda bohçanın yanında verilen “Şeker Böreği” de ağız tadı olsun diye hazırlanıyormuş. Damada özel olarak daha büyük hazırlanıp içine de bir tane çeyrek altın saklanırmış.

        Şeker Böreği

        MALZEMELERİ

        - 1 kg tereyağı

        - 750 gr pudra şekeri

        - Aldığı kadar un

        - Karanfil

        YAPILIŞI

        Tereyağını eritin. El dayanacak sıcaklığa gelene kadar bekletin. Pudra şekeri ve un ekleyip karıştırın. Hamur kıvamı kulak memesinden biraz daha katı olmalıdır. Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalar halinde koparıp yuvarlayın. Ortasına karanfil batırın. Üzeri kızarmayacak şekilde 30 dakika 170 derecede pişirin. Soğutup servis yapın.

        ************

        CİĞER SARMA MALZEMELERİ

        - 2 orta boy soğan

        - 2 su bardağı pirinç

        - 1.5 su bardağı su

        - 400 gr ciğeri

        - 1 kg kuzu gömleği

        - 1 tatlı kaşığı nane

        - 1 çay kaşığı karabiber

        - 2 yemek kaşığı domates salçası

        - Yarım çay bardağı zeytinyağı

        YAPILIŞI

        Kuru soğan ve ciğerler ayrı tavalarda kavrulur. Pişmesi kolay olması için pirinç ıslatılır. Soğan ve ciğer aynı tavaya alınır. Pirinç üzerine eklenir. 2-3 dakika beraber kavrulduktan sonra karabiber, nane ve su eklenir. İç hazırlandıktan sonra bir kenara alınır. Kuzu gömlekleri sıcak suda bekletin. Düzgünce açıp iç malzemesi koyun. Kapatıp yuvarlak şekil verin. Domates salçasını biraz sulandırıp tepsiye dökün. Sarmaların üzerine zeytinyağı sürün. Fırına verilir. 200 derece fırında alt üst ısıtmada kızarana kadar pişirin. Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        ************

        Anadolu’da yemeğin dili

        Şeker ve ağız tadı hep birbirine geçmiştir halk kültürümüzde. Ağız tadı ve mutluluk olsun diye Anadolu’nun birçok yerinde özel günlerde şeker, tatlı, şerbet ikram edilir. Bu olgu yemeğin iletişim dilidir aslında. Hiç konuşmadan karşıdakine verdiğin değeri temsil eder. Bazen “seni seviyorum, benim için önemlisin, özledim”, bazen “çocuk istiyorum” hatta “sana gönül koydum, kırıldım” duygusunun sözsüz tartışmasız ifadesidir. Günümüzde çok kısa sürede tükettiğimiz anlamını kaybeden sevgi sözcüklerinin yerine bazen bir işaret her şeyi anlatırmış. Mesela Hayrabolu’da Şeker Böreği’nin üzerine koyulan karanfil de senden çocuğum olsun demekmiş. Anlatımın zerafeti çok güzel. Bizler yine bu hafta önümüze gelen emekle hazırlanmış çeşit çeşit yemekle, tatlıyla ne kadar değerli olduğumuzu hissettik. Dilleri de tatlı olan samimi yöre insanına çok teşekkür ederiz. Haftaya yeni bir lezzette yeni bir hikayede buluşmak üzere, sevgiler...

        Diğer Yazılar