Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dün TBMM’de MHP ve AK Parti’nin grup toplantıları hem ulusal basının hem de uluslararası basının yoğun ilgisine mazhar oldu. Her Salı olduğu gibi dün de Meclis’te alışık olduğumuz görüntüler vardı. Vekiller ve partililer kendilerine ait olan salonları doldurmuş ve grup toplantıları için liderlerin konuşmalarını bekliyordu. Meclis’te grubu bulunan 5 parti de, toplantılarını yaptı. Ancak bunların arasından 2 tanesi AK Parti ve MHP’ninki farklı sebeplerle hem ulusal hem de uluslararası basının ilgi odağı oldu. Tabii ki piyasaların da…

        KAŞIKÇI DAVASI TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

        Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta yaptığı bir toplantıda, Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın İstanbul’da Suudi Konsolosluğu’nda öldürülmesi hususunda önemli açıklamalar yapacağını açıklamıştı. Tarih olarak da dün Meclis’te yapılan AK Parti Grup Toplantısı’nı işaret etmişti. Dünya gündeminde ilk sıradaki yerini koruyan “Kaşıkçı Cinayeti” için Cumhurbaşkanı Erdoğan “Olayın gelişimiyle ilgili önemli açıklamalar yapacağım” deyince uluslararası basının bütün dikkatini Ankara’ya çevirdi. CNN, Bloomberg, BBC başta olmak üzere yabancı medya kurumları Erdoğan,Kaşıkçı Davası ile ilgili konuşurken canlı yayınla Ankara’ya döndü.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kaşıkçı davası ile ne söyleyip, ne söylemediğinin analizi aslında Türkiye’nin bu konuda nerede durduğun göstermesi açısından oldukça önemli.

        Erdoğan; gazetecinin vahşi bir cinayetin kurbanı olduğu, bu cinayetin görev tanımları dışına çıkan konsoloslukçalışanlarının müstakil bir eylemi olmadığı aksine cinayetin planlı olarak yapıldığı izlenimini veren kuvvetli şüphelerin bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı cinayetin işlendiği yer olan Türkiye’nin bu cinayetten sorumlu olan en üst düzey yetkililerin yargı karşısında çıkması konusunda kararlı olduğunu ifade edip, Suudi Arabistan’da da açık bir çağrı yaptı “Gelin bu davanın mahkemesini İstanbul’da yapalım.” Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz’in bu konun soruşturulması konusunda samimiyetinden şüphe duymadığını da belirtti.

        Bu konuşma ile Erdoğan, eldeki delillerin cinayetin üzerinin hızlı bir şekilde ve birkaç güvenlik ve istihbarat görevlisini suçlu bulacak bir soruşturma ile kapanmasına izin vermeyeceğini dünyaya ilan etmiş oldu.

        Başka? Erdoğan “Emir verenden uygulayana kadar herkesten hesap sorulması ancak vicdanları tatmin eder” diyerek uluslararası kamuoyunda Kaşıkçı Davası’nın gündemde kalmasını sağlamayı hedefliyor. Ve bu noktada, Suudi Kral‘ın ismini anarken, veliaht Prens Muhammet Bin Salman’ın ismini bir kez dahi anmamış olmasının davanın gidişatı ile ilgiliRiyad'da (Belki de ABD’de) kafaları karıştırmış gözüküyor.

        Açıklamaların ardından dünya kamuoyunda gözler yeniden Riyad’a döndü.

        MHP: YERELDE İTTİFAK YOK

        Gününpiyasaların ilgisine mazhar olan ikinci grup toplantısı ise Milliyetçi HareketPartisi'nden geldi. MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakının diğer ortağı olan AK Parti ile aralarında Af Yasası ve Andımız konularında yaşanan görüş ayrılıkları altını çizdi ve “Yerel Seçimde ittifak teklifimizi geri çekiyoruz. Herkes kendi adayı ile girsin seçimlere” dedi. Cumhur İttifakı'nın devam ettiğini ancak bu birlikteliğin tek taraflı olmayacağı belirtti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’da “Cumhur İttifakı'nı önemli gördüklerini, geleceğe taşımak istediklerini siyasi tercihlere saygı duyacaklarını ancak görüş ayrılıklarının güçlü Türkiye hedefine zarar verecek boyuta gelmesini razı olmayacaklarını“ ifade etti.

        Bunlar ne demek? Piyasa için ne ifade diyor?

        Piyasa için büyük oranda sürpriz sayılabilecek bu açıklamaların içinde en net olanı “2019 Mart’ta yapılacak olan Yerel seçimlerde Cumhur İttifakına dahil partilerin ayrı ayrı seçimlere gireceği.”

        Bu ne anlam ifade ediyor? Cumhur İttifakı oylarının bölünmesi, büyükşehirlerde özellikle de yarışın muhalefet partileri ile yakın oranlarda gittiği İstanbul ve Ankara’da seçim sonuçlarını etkileyebilir mi? Bu duruma önlem almak isteyen hükümet seçimlere kısa süre kala mali politikaları gevşetir mi? Eğer Cumhur İttifakı partileri yerel seçimlerde diğer partilerle ve birbirleriyle kıyasıya bir yarışa gireceklerse, seçim sonrası bu durum siyasi yelpazeye nasıl yansıyabilir?

        Bu soruların hepsi piyasa için çok yeni. Ama artık gündeme düştü. Cevapları için hep beraber yaşayacağız ve göreceğiz.

        Diğer Yazılar