Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son 1 yıl içinde Avrupa Birliği’nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı ülkeler ; Kanada, Japonya, Meksika ve Güney Amerika ülkeleri Brezilya, Uruguay, Paraguay ve Arjantin’in bir araya gelerek oluşturduğu ekonomik topluluk olan Mercosur.

        Böylece AB, son 1 yılda yaptığı bu anlaşmalarla toplam 600 milyonluk bir pazara erişim sağladı. Tabii karşılıklık ilkesiyle 500 milyonluk kendi pazarını da bu ülkelere açmış oldu.

        Japon Arabasına karşı Hollanda Peyniri

        AB’nin Japonya ile yaptığı anlaşmanın sloganı “ Arabaya karşı peynir!”

        AB ile Japonya arasında toplam 130 milyar Euro'lukticaret hacmi var. Japonya ,Asya’da Çin’den sonra AB’nin en büyük 2. Ticaret ortağı. Toplam GSYH açısından bakıldığında AB artı Japonya, küresel GSYH’nın 1/3’ünü oluşturuyor. Yani 130 milyar € ticaret hacminin gidebileceği çok yer var gözüküyor.

        Tahmin edileceği üzere Japonlar, AB’ye makine, otomobil ve optik cihazlar satıyor. Buna karşılık Avrupalılar da Japonlara benzer şeyler satıyor.

        Bahsi geçen anlaşma sonrasında yıllık 70 milyar dolarlıktarım ürünü ve gıda ithalatı yapan Japonya’nın kapıları Avrupalı tarım üreticilerine açılırken, Japonların ödülü de Avrupa’ya daha fazla otomobil satabilmek olacak.

        Bu anlaşma sonrası AB’den Japonya’ya yapılan ihracatın %97’si, Japonya’dan AB’ye yapılan ihracatın da yüzde 99’u vergiye tabii olmayacak.

        Şimdi de Güney Amerika pazarı ile söz kesildi.

        AB ile Mercosur ( 1991 yılında Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay’ın bir araya gelerek oluşturduğu Serbest Ticaret Bölgesi) arasında 20 yıldır devam eden görüşmeler nihayet G-20 zirvesinde tamamlandı.

        Böylece 780 milyonluk bir Pazar doğmuş oldu.

        AB bu hamlesiyle Güney Amerika pazarına girmek isteyen rakiplerini geride bırakarak vergisiz bu pazara girmeyi başardı. Bu iki birlik arasında 80 milyar Euro'lukticaret hacmi var. Bu anlaşma sonrası Alman otomobil üreticisi de, Yunan tarım üreticisi de bahsi geçen G. Amerika ülkelerine vergisiz mal satabilecek. Yapılan hesaplamalara göre Avrupalı şirketlerin 4 milyar Euro'nunüzerinde bir vergi tasarrufu söz konusu olacak.

        Buna karşılık Brezilyalı ve Arjantin tarım ve gıda üreticileri de gözünü Avrupa’ya çevirmiş vaziyette.

        Arjantin karkas et üreticisinden, Brezilyalı kahve devlerine kadar Güney Amerika’da herkes bu karardan memnun gözüküyor.

        Hali hazırda Mercosur ülkelerinin toplam yıllık 99 bin ton sığır eti ihracatı var. Bunun AB’ye giden kısmı bu anlaşma öncesi yüzde 7.5 vergi ile karşılaşıyordu. Buna karşı Avrupa otomobillerinin Mercosur pazarına girerken ödediği vergi %35 seviyesindeydi.

        Bu anlaşma ile bu vergiler tamamen kalkıyor.

        AB ile kurduğumuz Gümrük Birliği cazibesini kaybediyor

        Gümrük Birliği sayesinde “ 0 vergiyle “ 80 milyar $ ihracat yaptığımız AB pazarına, dünyanın dört bir yanından yeni ülkeler aynı şartlarla mal satabilecek hale geldiler.

        Artık Türkiye’den AB pazarına giden ve yılda 32 milyar doları bulan otomotiv ihracatı, aynı şartlarla AB’ye gelecek Japon otomobilleri ile kapışacak.

        Sadece Japonya değil, Brezilya’dan Meksika’dan AB’ye sıfır vergi gelecek otomotiv sektörü ürünleri de bizi zorlayacak.

        Tekstilde Meksika ürünleri ile kapışacağız.

        Diğer yandan bizim deniz ürünleri, gıda ve başta kiraz olmak üzere yaş sebze , meyve satmaya çalıştığımız Japonya’ya, Avrupalıların sıfır vergi ile giriyor olması da hiç hoş olmadı!

        Kısaca AB ile30 yıl önce imzaladığımız ve bir türlü güncelleyemediğimiz “ Gümrük Birliği” artık bize özel değil. Yakında AB, bir çok ülkeye daha bu tür anlaşmaları önerecek.

        Kendimize acilen yeni pazarlar bulmamız lazım. Çok acil.

        Diğer Yazılar