Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        IAna işi ne olursa olsun, faaliyetini internet üzerinden yürüten şirketlerin hisselerin yer aldığı Dow Jones Internet Endeksi'nde 41 adet şirket var. Amazon’dan, Facebook’a, Netflix’den, Paypal’a, Zoom’dan Google’a kadar aklınıza gelebilecek, internet üzerinden faaliyet gösteren birçok şirket hissesi bu endeksin altında toplanmış.

        Dow Jones Internet Endeksi'ndeki şirketlerin toplam piyasa değeri, 4.4 trilyon dolar. Karşılaştırmak açısından, Dow Jones 30 Endeksi'nin piyasa değeri 8.5 trilyon dolar.

        Endeksteki şirketlerin ortalama Fiyat /Kazanç oranı 101.

        4 sene önce bu oran 62’miş. Dow Jones 30 Endeksi'nin Fiyat/ Kazanç oranı 23.

        Yıl başından beri Dow Jones Endeksi yüzde 3 değer kaybetmiş. Bankacılık Endeksi yüzde 32 değer kaybetmiş. Teknoloji hisselerinin yoğun olduğu Nasdaq yıl başından beri yüzde 20 yukarıda. Dow Jones Internet endeksi ise yüzde 30 yukarıda.

        Herkes ”Büyüme“ derdinde…

        Gelin hangi sektörlerde büyüme var, bakalım...

        Amerika’da Bulut (Cloud) altyapı pazarı yıllık ortalama yüzde 30 büyüyor. E -Ticaret'te yıllık büyüme oranı yüzde 15’lerde. Dijital Reklam Pazarı ise ortalama her yıl yüzde 10 büyüyor.

        Amazon ülkedeki e-ticaret pazarının yüzde 50’sine hakim. Facebook ve Google, ABD'nin dijital reklam ve pazarlama pastasının yüzde 60’ını kontrol ediyorlar. Google tek başına ABD’de arama motoru pazarının yüzde 85’ine hakim.

        REKLAM

        Covid 19 ile hayatımıza giren video konferans sektörünün 2027’ye kadar yıllık ortalama yüzde 10 büyümesi ve pazarı büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Pazarın yüzde 42’sine, 2011 yılında kurulan ve bugün 300 milyon kullanıcısı olan Zoom hakim. Bir başka Amerikan Video Konferans uygulaması olan Cisco Webex de sektörün yüzde 12’sine hakim.

        Bir başka müthiş büyüme, internet üzerinden üyelik sistemi ile yayıncılık yapan şirketlerin bilançolarında görülüyor.

        Internet yayıncılığı pazarının toplam büyüklüğü 2020 yılı itibariyle 51 milyar dolar ve dünya genelinde 880 milyon kullanıcısı var. Pazarın önümüzdeki 5 yıl boyunca ortalama yüzde 11.5 büyümesi ve 1.3 milyar üyeye ulaşması bekleniyor. Örnek vermek gerekirse; ABD’de toplam hane halkının yüzde 50’si Netflix üyesi. Dünya genelinde de 185 milyon kullanıcısı var. Yine Amerika’da hane halkının üçte biri Amazon Prime müşterisi. Dünya genelinde 150 milyon kullanıcısı var.

        Sorun değerleme değil..

        Yerkürede 2020 yılı itibariyle nüfusun yüzde 41.2’si, yani 3.2 milyar insan sosyal medya uygulamalarını kullanıyor. Bu oranın 2024 yılında yüzde 44.7’ye (3.6 milyar kişiye) çıkması bekleniyor.

        Covid 19 sonrası taşlar yerine oturmaya başladığında ve 5G Internet Ağı'nın da devreye girmesiyle insanların uzaktan erişimle işlem yapma isteğinin ne kadar kalıcı olacağını göreceğiz.

        Acaba insanlar Uber Eats ile dışarıdan yemek söyleyip Netflix, Amazon Prime seyretmeyi bırakacak, eski günlerdeki gibi önce restoranlarda yemek yemeye arkasından da sinemaya film izlemeye mi gidecek?

        Acaba Covid sonrası, Zoom, Webex gibi video konferans uygulamalarıyla yapılan sanal ortamdaki toplantılar bitecek ve iş seyahatleri için yeniden günü birlik ya da 1-2 günlük uçak yolculuklarına geri mi dönülecek?

        Acaba Amazon’dan, Ali Baba‘dan her ürünü 1 tık ile sipariş vererek temin etmeye alışan tüketiciler yeni dönemde yeniden AVM’lerin, Outlet’lerin yolunu mu tutacak?

        REKLAM

        Yatırımcının gözünde bu soruların cevabı verilmiş durumda.

        Covid sonrası dönemde, geleneksel sektörlerde büyük bir kırılma yaşanması, kaybolan istihdamın büyük kısmının geri gelmemesi ve özellikle hizmetler sektöründe bazı işlerin büyük oranda dijital ortama geçmesi bekleniyor.

        Fiyatlamalar da bunu teyit ediyor.

        Bakalım bizim Türk yatırımcıları ne zaman bu değişimi fark edecek?

        Diğer Yazılar